След отхвърлянето на ултиматума: Митрофанова ще иска "безотлагателно" затваряне на руското посолство

Елеонора Митрофанова

© Велко Ангелов

Елеонора МитрофановаПосланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова съобщи, че ще поиска "безотлагателно" от властите в Москва да затворят посолството в София и предупреди, че това означава затваряне и на българската дипломатически мисия в Москва.


Тя написа това в профила си във "Фейсбук" след като се срещна по свое желание с министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска. Митрофанова допуска "по-нататъшните тежки последици", за които хвърля вината на правителството на Кирил Петков.


От външното министерство съобщиха, че Генчовска е поискала руската страна да оттегли вербалната си нота от 30 юни 2022 г., в която ултимативно поиска България да отмени решението за изгонването на 70 руски дипломатически служители от страната. За част от тях има данни, че са се занимавали с дейност, различна от дипломатическата, други трябва да напуснат поради непропорционално високия брой служители в посолството в София спрямо българското посолство в руската столица - 113 към 12. Седемдесет души трябва да напуснат страната до 0 часа на 3 юли и така руското посолство ще разполага с 43-ма служители.
България отхвърля руския ултиматум, а според премиера в оставка Кирил Петков "г-жа Митрофанова си играе със страховете на хората". Пред медиите премиерът напомни, че никоя държава и ничий дипломат не може да поставя на независима и свободна България условия "от днес за утре" и призова властите в Москва "този тип заплахи да бъдат коригирани".


Политическите сили в България реагираха нееднозначно. БСП, която е част от управляващата коалиция, поиска парламентът с решение да възложи на премиера да даде указания за временно спиране на действието на нотите на Министерството на външните работи за обявяване на 70-те руснаци за "персона нон грата". "Има такъв народ", чийто представител в управлението е външният министър, обвини премиера за решението за руските дипломати, което според председателя на парламентарната група Тошко Йорданов е "страшна глупост". Йорданов заяви, че ако България оттегли нотите за експулсирането на руските граждани, това няма да е унизително за страната.


ГЕРБ и ДПС обявиха, че подкрепят по принцип изгонването, но не и процедурите, по които това е направено. Оценката на ГЕРБ е, че е "произведено по най-безобразния начин".


Според "Демократична България" позицията на България е за равноправни отношения с Русия. Съпредседателят Христо Иванов изрази мнение, че действията на Русия са непропорционални на мерките на българското правителство. "Очевидно Руската федерация вярва, че със сила може да принуди България да промени отношението си", каза той и обясни това с факта, че много дълго време българските правителства и българския политически елит е смятал, че с Русия ще има неравноправни отношения и е допускал вмешателства в енергетиката и политиката. Българската страна представляват опит да се покаже, че с нас трябва да се отнасят равноправно, каза Иванов.


Проруската "Възраждане" поиска да бъде свикан спешен Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при държавния глава и подаде сигнал до Софийската градска прокуратура, с който иска премиерът да бъде разследван за престъпления по служба.


НАТО обяви, че застава в солидарност със съюзника си България.


Какви са важните въпроси и отговори за изгонването на руските дипломати четете тук.
Какви са процедурите и основанията за отзоваване четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK