По двама за място: Прокурорите избират свои представители в новия Съдебен съвет

Кандидатите са 8 за 4 места, а процедурата предвижда днес да се проведе изслушване на всички номинирани от т.нар. професионална квота – обвинителите, издигнати от своите колеги.

© Надежда Чипева, Капитал

Кандидатите са 8 за 4 места, а процедурата предвижда днес да се проведе изслушване на всички номинирани от т.нар. професионална квота – обвинителите, издигнати от своите колеги.Прокурорите избират свои представители за новия състав на Висшия съвебен съвет, който трябва да встъпи в длъжност в началото на октомври, когато изтича мандатът на сега действащия състав на кадровия орган. Кандидатите са 8 за 4 места, а процедурата предвижда днес да се проведе изслушване на всички номинирани от т.нар. професионална квота - обвинителите, издигнати от своите колеги.


Те трябва да представят своите концепции за работата си във ВСС и да отговарят на въпроси, а сред номинираните са заместникът на главния прокурор Иван Гешев - Красимира Филипова и европейския делегиран прокурор Станислав Стойков.


Това е поредна стъпка от процедурата по избор за членове за новия Висш съдебен съвет, Миналата седмица съдиите избраха своите представители за кадровия орган, но от втори опит, тъй като нито един от 15-имата кандидати не получи повече от половината гласове при първото гласуване.
След изслушването на прокурорите днес предстои гласуване, което е насрочено за следващата събота (9 юли). Право на участие в Общото събрание имат 1 513 прокурори като 1 410 от тях са заявили електронно гласуване.


Парламентът още не е започнал процедурата


Изборът на нов състав на ВСС е особено важен, а освен това и показателен за това как ще изглежда управлението на съдебната власт в следващите 5 години, дали ще бъде разчупено мнозинството в съвета зад главния прокурор Иван Гешев, има ли бъдеще за сериозна съдебна реформа и по какъв начин ще се вземат ключови решения - назначения, наказания, управление на собствеността и много други.


Бъдещето на новия ВСС обаче е неясно, особено при настоящата политическа ситуация, тъй като не е известно кога и дали кадровият орган ще бъде изцяло попълнен и как ще функционира, доколкото в момента няма мнозинство в парламента, което да номинира и подкрепи кандидатите от парламентарната квота.


Нещо повече - парламентът дори не е започнал процедурата, макар че срокът за началото й отдавна започна да тече. Опитът на председателя на парламентарната правна комисия в оставка да проведе заседание за обсъждане на правила се провали малко преди успешния вот на недоверие срещу правителството.


Кои са кандидатите и какво предлагат


Прокурорите са номинирали 8 представители за прокурорската колегия на новия ВСС:


Добринка Калчева (прокурор в Апелативна прокуратура Пловдив). Тя е първият прокурор, който бе издигнат за член на ВСС от професионалната квота. Калчева има над 24 години юридически стаж изцяло в системата на прокуратурата. В концепцията си тя се застъпва и за децентрализиране на конкурсите за повишаване и преместване, което, според нея, ще доведе до ускоряване на процедурите, съобщава в публикация по темата lex.bg.


Прокурор Калчева отправя и критики към настоящите членове, че често не са се изказвали при избори на ръководители или пък решенията им не са били мотивирани, което е създало усещане за предварителни договорки. Това, според нея, е довело до намаляване на кандидатите и до множество "конкурси" с един кандидат, пише още изданието.


Владимир Станков (апелативен прокурор на Апелативна прокуратура Варна) смята, че трябва да има промяна в структурата на ВСС като политическата квота да е от 7 членове, от които четирима в съдийската колегия и само трима в прокурорската. В концепцията си той посочва, че са нужни промени в НК и НПК, с които трябва да се преодолее формализмът в наказателния процес. Според него трябва да бъдат премахнати поемните лица и да могат да се обжалват всички съдебни актове, включително отказите при искане за прилагане на специални разузнавателни средства, пише още lex.bg.


Красимира Филипова (заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура) е посочила в концепцията си, че при избора на административни ръководители концепциите на кандидатите са напълно излишни, тъй като качествата им може да се преценят по време на изслушването и при предварителна проверка от ресорните комисии във ВСС. Филипова е анализирала и отстояването на независимостта като според нея активността на ВСС е много важна и в случай на накърняване на независимостта, трябва да има бърза реакция от съвета.


Николай Димитров (прокурор във Върховна касационна прокуратура, завеждащ отдел 03 "Съдебен") предлага са се въведе максимално обективен критерий за определяне на заплатите на магистратите като дава за пример да се заложи като показател нивото на инфлацията. В концепцията си той коментира един от проблемите, които водят до забавяне на досъдебни производства и дела - липсата на вещи лица. Димитров предлага да се определят щатове към окръжните прокуратури, а експертите да получават заплати, а не хонорари.


По двама за място: Прокурорите избират свои представители в новия Съдебен съвет

© Цветелина Белутова, Капитал


Владимир Николов (административен ръководител - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Плевен) също анализира темата за независимостта на прокуратурата и се обявява твърдо против изваждането на прокуратурата от съдебната власт, тъй като според него, има опити на "различни кръгове" да поставят прокуратурата под контрол. Ако стане част от прокурорската колегия на ВСС, Николов ще иска в бюджета на съдебната власт за всяка година да бъде определяно перо, което да бъде използвано целево само за изграждане на нови, модерни и функционални сгради със съвременно оборудване. Той предлага и мерки срещу т.нар. "burn out" при свръхнатоварване на прокурори.


Пламен Петков (прокурор в Софийската районна прокуратура) бе номиниран за член на ВСС, тъй като "притежава задълбочена и отлична правна подготовка, прецизен е в работата си, притежава изключителна способност за работа в екип, проявява откритост в професионалните и личните си контакти, взема балансирани решения след задълбочен анализ на всички заинтересовани страни. В концепцията си той също коментира независимостта на съдебната власт и подчертава, че тя трябва да се отстоява от ВСС.


Станислав Стойков (европейски делегиран прокурор, прокурор в Софийска градска прокуратура) подкрепя идеята за създаване на работещ механизъм за отстраняване от длъжност на тримата големи в съдебната система. Той смята, че е нужна реформа в конкурсните процедури, но предлага първо да се проведе проучване сред магистратите, които да дадат своето мнение. "Българските магистрати не заслужават сегашното положение - крайна степен на обществено и институционално недоверие в работата им. Настъпил е момент, в който всеки, който има идеи, визия и желание за промяна, трябва да помага на съдебната власт", посочва в концепцията си Стойков, цитиран от lex.bg.


Димитринка Шкодрова-Георгиева (заместник на административния ръководител - зам. окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Ямбол) също коментира проблемите с атестирането, конкурсите и командироването на магистратите. Според нея командироването създава несигурност на командированите, а в същото време увеличава натовареността на прокуратурите, от които са били командировани. В концепцията си тя предлага премахване на формализма при атестирането и децентрализация на конкурсите.


Как се избират членове на Висш съдебен съвет


ВСС се състои от 25 членове с минимум 15 г. юридически опит, разделени в две колегии - съдийска и прокурорска, като във втората влиза и един представител на следователите. Членове на ВСС по право са "тримата големи" в съдебната власт - председателите на върховните съдилища и главният прокурор.


Членовете на съвета се попълват в две квоти - професионална и парламентарна. Единадесет членове на съвета се избират от Народното събрание и единадесет се излъчват пряко от всички съдии, прокурори и следователи. В професионалната квота влизат 6 съдии, 4 прокурори и един следовател. Всички останали членове на ВСС се предлагат от парламентарно представени партии и се избират от Народното събрание. Мандатът на изборните членове на ВСС е 5 г. без право да бъдат преизбирани за два последователни мандата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK