Тагарев: Експулсирането на дипломати може да има оздравителен ефект върху отношенията ни с Русия

Тодор Тагарев

© Надежда Чипева, Капитал

Тодор ТагаревПолитическата класа в България все още е разделена за практически решения за военна помощ за Украйна - това каза в интервю за БНР бившият служебен министър на отбраната и военен експерт Тодор Тагарев.


"Разделението е и спрямо изгонването на 70 руски дипломати. В такъв момент става ясно доколко даден политик споделя стремежа на България да бъде част от свободния демократичен свят", каза той. По думите му българското общество продължава да бъде разделено по оста изток - запад. "Експулсирането на дипломати може да окаже оздравителен ефект върху отношенията ни с Русия", мисли Тагарев. Той напомни, че след като премиерът в оставка Кирил Петков обяви екпулсирането на 70 руски дипломати и служители на посолството, "някои политици се хвърлиха да защитават руските интереси".


Той коментира и актуалната политическа обстановка. "Въпросът пред новото правителство трябва да бъде искате ли да бъдем част от Европа, или искате да отидем в Азия? Вторият избор е - корупция или добро управление? Притеснително е, че едно служебно правителство може да блокира и тези непризнати до момента боеприпаси за Украйна. Това би бил тежък удар срещу имиджа на България, и то за десетилетия напред", заяви Тагарев.


"В стратегическата концепция на НАТО за първи път има ясен текст, в който Китай е посочен като бъдещо предизвикателство. Ясно се казва, че докато в света има ядрени оръжия, НАТО също ще поддържа ядрен арсенал, като се разширяват хипотезите, при които може да се използва това оръжие. Говори се, че НАТО и ЕС трябва да се допълват в гарантиране на сигурността на страните членки", коментира още той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK