Пускането на трамвай №5 до бул. "Братя Бъкстон" пак се отлага

Тежка строителна техника сега работи по трасето на трамвай 5 при пазара "Красно село".

© Лили Тоушек

Тежка строителна техника сега работи по трасето на трамвай 5 при пазара "Красно село".Трамваите по линия №5 ще се движат отново от Съдебната палата до бул. "Братя Бъкстон" най-рано в края на август. Това е последната прогноза на Столичната община, а първоначалната беше, че това ще стане "тази пролет". През април зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов обеща "през юни го пускаме". На 19 юни той увери, че "до десет дни ще бъде готов първият етап от ремонта (до бул. "Братя Бъкстон") и до края на юли ще бъде възстановено и движението на трамвай №5".


Сега, две седмици по-късно, общината отново премести датата. "Ремонтните дейности ще приключат в края на юли, но през август ще започнат комплексни изпитания на трасето и на контактната мрежа. После ще има процедури по въвеждането в експлоатация и не можем да се ангажираме дали ще стане през август", отговориха от общината на запитване на "Дневник".


Това е етапът на ремонта при обръщалото на трамвая при бул. "Братя Бъкстон".

© Лили Тоушек

Това е етапът на ремонта при обръщалото на трамвая при бул. "Братя Бъкстон".
Дъждът, пандемията, войната в Украйна


Само три месеца след началото на ремонта (10 април 2021 г.) се оказа, че има забавяне от графика с 40 дни, сигнализира "Спаси София". Обяснението беше с проливни дъждове, изляли се през май и юни миналата година. "Ще наваксаме и през зимата ще влезем в графика", увери Джоргов тогава.


Сега закъснението е предизвикано от забавени доставки на материали в следствие първо на пандемията, а после и на войната в Украйна, поясни той. Няма фиксиран срок за пускане на първия участък от релсовия път до бул. "Братя Бъкстон", защитиха се от Столичната община, защото "в договора с изпълнителя "ВДХ" има само срок за пълното предаване на цялото трасе - през лятото на 2023 г."


Повечето спирки по трасето вече са изградени.

© Лили Тоушек

Повечето спирки по трасето вече са изградени.


Първо ремонт до бул. "Братя Бъкстон" и трамваят тръгва, после - до Княжево


Проектът разделя работата по релсовия път по бул. "Цар Борис III" на два етапа: първият от Съдебната палата до обръщалото при бул. "Братя Бъкстон", и вторият - от там до Княжево. Идеята на общината бе така движението да се възстанови по-рано и гражданите да не чакат до крайния срок за завършване на цялото трасе до Княжево - лятото на 2023 г.


Пускането на трамвай №5 до бул. "Братя Бъкстон" пак се отлага

© Лили Тоушек


Обществената поръчка за ремонта на релсовия път за 40.5 млн.лева беше спечелена от "ВДХ" АД, както е новото име на бившата "Водстрой 98", свързвана с Делян Пеевски. Финансирането на проекта е по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. и е на обща стойност от 115.24 млн.лева. С тези пари ще бъдат купени и нови нископодови трамвайни мотриси от полската фирма "Песа".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK