Екоинспекцията в Бургас спря "екокъмпинг" до "Шофьорския плаж" на Алепу

"Подпорната стена" на Шофьорския плаж в местността Алепу

© Dronburgas

"Подпорната стена" на Шофьорския плаж в местността АлепуТерен в близост до известната "подпорна стена" на Шофьорския плаж в местността Алепу е бил заграден от инвеститор с намерението да направи на него "екокъмпинг". Ограденият терен обаче попада в защитена зона "Ропотамо" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, уточняват от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас.


На фирмата инвеститор "Еко кемп парадайс" със заповед на директора на РИОСВ-Бургас, е наложена принудителна административна мярка - спиране на извършваните дейности, до провеждане на законовите процедури и влязъл в сила краен административен акт. Наложен е и акт за установеното административно нарушение.


От РИОСВ в Бургас също така уточняват, че главният архитект на община Созопол не е издавал разрешение за поставяне на преместваеми обекти във въпросния ограден имот.
"Намираме се на урбанизирана земя. Огражденията са законосъобразни. Достъпът до плажа е свободен. Оградили сме само нашия терен. Искаме да направим къмпинг. Нямаме намерение да изливаме бетон", заяви пред "Нова телевизия" инвеститорът Димитър Димитров. Той твърди, че нямали нищо общо с фирмата, която изля "подпорната стена" на Шофьорския плаж.


"Ще има водопровод, ще има отходни води, ще има електроснабдяване. Кое го прави еко", попита Анна, която е подала сигнал до "Нова телевизия" по казуса. В репортажа на телевизията от мястото с нея беше и Петър Низамов - Перата, който преди няколко години стана известен с т.нар. граждански патрули и незаконни арести на мигранти.


Междувременно на 1 юли експерти на РИОСВ-Бургас са извършили проверка на място, като са констатирали, че в оградения с дървена ограда с височина около 50 см имот са разположени 15 дървени скари. Оградата навлиза и в съседен от север имот, който част от плажната ивица и е изключителна държавна собственост и защитена територия. Навлизането в територията на плажа попада в картирани сиви дюни, съгласно приетата специализирана карта по Закона за устройство на черноморското крайбрежие.


На 13 май в РИОСВ-Бургас е внесено уведомление за инвестиционно предложение "Разполагане на преместваеми обекти в поземлен имот" с възложител "Еко кемп парадайс" ЕАД. Съгласно представената информация, в имота се предвижда разполагане на 15 дървени декинги с цел поставяне на палатки за отдаване под наем за екокъмпингуване, както и контейнер за охрана, и санитарни контейнери с тоалетни, мивки, душове.


На 1 юни директорът на РИОСВ-Бургас, е определил, че инвестиционното предложение подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка въздействието на околната среда (ОВОС), както и извършване на оценка за съвместимостта му с опазването на защитените зони и подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му за опазване на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие и дава указания за последващи действия за провеждане на съвместната процедура.


До датата на извършената проверка от "Еко кемп парадайс" не са били предприети действия за продължаване на процедурата по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС и по оценка за съвместимостта му с опазването на защитените зони, респективно няма произнасяне от директора на РИОСВ-Бургас, с влязъл в сила краен административен акт.


Проектът "Алепу вилидж", който първоначално беше представен като строителство на "подпорна стена", която трябва да предотврати последиците от активирало се свлачище, беше започнат от "Главболгарстрой", която често печели големи обществени поръчки в пътното строителство. От фирмата обаче решиха да се оттеглят от строителството няколко месеца след началото на сагата заради "негативна кампания и отрицателен обществен отзвук", свързани с изграждането му.


Впоследствие проектът "Алепу вилидж" беше купен от фирмата "Блек Сий Фемили Резиденс". Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) възложи на 15 март техническа експертиза на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) за събаряне на незаконния строеж, за какъвто беше обявен с окончателно решение на Върховния административен съд през ноември 2021 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK