Прокуратурата проверява договор на ББР с кантората, от която Лена Бориславова е била част (обновена)

Лена Бориславова е началник на кабинета на министър-председателя Кирил Петков.

© Цветелина Белутова

Лена Бориславова е началник на кабинета на министър-председателя Кирил Петков.Софийската градска прокуратура разследва начина на сключване на договор за правни услуги между Българската банка за развитие (ББР) и адвокатска кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", от която преди време е била част и началника на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова. Информацията беше съобщена от Българската национална телевизия (БНТ), позовавайки се на свои източници.


Пред "Дневник" първоначално говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова отказа коментар, впоследствие от държавното обвинение разпространиха съобщение, в което се казва, че наблюдават разследване за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка.

"Софийска градска прокуратура наблюдава образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието или организацията, която то представлява - престъпление по чл. 220, ал. 1 от Наказателния кодекс", гласи съобщението.
В него се прави уточнението, че информацията, че държавното обвинение разследва началника на кабинета е "с невярно съдържание".


Господин Гешев явно също е ангажиран пряко в това разследване, така че аз съм готова да сътруднича, ако наистина има досъдебно срещу мен като конкретен извършител


Лена Бориславова,

началник на кабинета на премиера
Според информацията на обществената телевизия се проверяват основанията за ползване на външна правна помощ, както и начина, по който са избрани както адвокатската кантора, така и конкретния изпълнител.


По информация на "Дневник" Бориславова е била координатор по договора. Той е сключен в средата на 2021 г. с адвокатската кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков". По това време премиерът Кирил Петков беше служебен министър на икономиката, а Бориславова работи в адвокатсткото дружеството. Пред сайта news.lex.bg тя коментира, че този договор не е подписван от нея, защото не представлява нито една от двете страни по него.

Пред журналисти в понеделник Лена Бориславова определи разследването като политическа акция и каза, че не се притеснява.


"Както виждате има много голяма съпротива срещу мерките на правителството и това, което успяхме да постигнем до този момент и явно това е един пореден такъв заход някой да бъде сплашен. Г-н Гешев явно също е ангажиран пряко в това разследване, така че аз съм готова да сътруднича, ако наистина има досъдебно срещу мен като конкретен извършител", заяви Бориславова като допълни, че все още не е била разпитвана от прокуратурата.


Добави и, че не би се изненадала, ако има още "наказателни акции" срещу хора от "Продължаваме промяната".


В края на юни тази година стана известно, че от Българската банка за развитие е искана информация за този договор и при какви условия е сключен, като тогава стана известно, че прокуратурата се е самосезирала.


По информация на "Дневник" от банката са изискани всички договори между ББР и адвокатското друженство "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", всички трудови договори и длъжностни характеристики на служителите в управление "Правно" на банката, както и информация какви са били действията на наетия от банката адвокат по договор от първи юли 2021 година, както и всички документи, свързани с работата на адвоката.


В края на юни Бориславова коментира по този случай в профила си във фейсбук: "Прокуратурата се е "самосезирала", само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала на новото ръководство в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK