Кръговото кръстовище между "Студентски град" и "Младост" е отворено

Кръговото кръстовище между "Студентски град" и "Младост" е отворено

© Йорданка Фандъкова, ФейсбукСлед два месеца ремонт опасното кръстовище на бул. "Св.Климент Охридски" и бул. "Андрей Ляпчев" е преустроено в кръгово. Движението е пуснато от днес, положена е маркировка на асфалта, поставено е улично осветление. Това обясни зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов по Би Ти Ви. Стойността на новото пътно съоръжение е 900 хил.лева без ДДС, уточни той.


През уикенда се положи последният слой асфалт. Работата продължава с довършване на тротоарните настилки, а след това и озеленяване, съобщи в социалната мрежа кметът Йорданка Фандъкова.


Реорганизацията на това рисково кръстовище в кръгово започна през 2008 г., когато бе изготвен идеен проект от общинското предприятие "София-проект", възложен от Столичната община. "Проектът е напълно съобразен с действащата регулация и не е необходимо да бъдат извършени отчуждителни процедури", заяви тогава инж. Стефанка Брадварева, директор на "София-проект" пред специализирания сайт gradat.bg. Радиусът на кръговото по този проект бе 22 м, докато реализираният сега е с радиус 25 м, което позволява по-плавно преминаване на колите.
Инж.Джоргов обясни годините забавяне с отчуждителните процедури на терените, върху които се изгради кръговото кръстовище. "В годините назад имаше отчуждителни процедури, общината опита да придобие всички терени в обхвата на кръстовището. След това установихме, че има възможност да се реализира кръгово кръстовище и това лято само за два месеца и половина успяхме да го изградим", каза той.


Отчуждаването започна през 2017 г., но един от собствениците на терени обжалва в съда оценката на общината и спечели делото. Въпреки това не е искал да подпише договора с общината, защото е имал център за автомобилни гуми на оживеното кръстовище. Едва след намесата на кмета на район "Студентски" Петко Горанов в началото на 2020 г. проблемът е разрешен. "Оттогава, две години вече, настоявам пред общината да се реализира кръговото там, защото е наистина опасно за пешеходците и за колите", посочи той.


Kpъгoвoтo движeниe имa зa цeл дa нaмaли cĸopocттa нa ĸpъcтoвищaтa и дa ce избeгнaт cблъcĸвaниятa пoд пpaв ъгъл и чeлнитe yдapи. Оcвeн тoвa то има и пo-гoлям ĸaпaцитeт на пропускливост oт oбиĸнoвeнитe c път c пpeдимcтвo или със cвeтoфapи, разясни ползата от новото пътно съоръжение зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK