Белодробната болница в София става част от болница "Св. Иван Рилски"

Белодробната болница в София става част от болница "Св. Иван Рилски"

© Цветелина Белутова, Капитал"Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести "Св. София" ЕАД, гр. София, ще се влее в "Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" ЕАД, нареди здравният министър Асена Сербезова. Двете лечебни заведения са с едноличен собственик на капитала държавата, чиито права се упражняват от министъра на здравеопазването.


С преобразуването на двете лечебни заведения УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще поеме дейността на МБАЛББ "Св. София". Предвид значимостта и медицинската целесъобразност на осъществявания диагностично-лечебен процес в структурите на МБАЛББ "Св. София" същите ще бъдат съхранени в пълен обем и ще бъдат поети от приемащото дружество - УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Оперативното управление ще се осъществява от изпълнителния директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, се казва в съобщението на пресцентъра на министерството.


В него се посочва, че така ще се осигури качествена и достъпна медицинска помощ на пациентите, както и ще се постигне в най-пълна степен защита на държавния интерес и в двете лечебни заведения. Преобразуването на двете болници е в отговор на водената политика по оптимизиране на лечебните заведения за болнична помощ на територията на гр. София и търсенето на баланс и ефективно използване на наличните финансови ресурси, което следва да осигури подобряване на предлаганите здравни услуги, достъпно, равнопоставено, качествено и всеобхватно здравеопазване на гражданите, се казва още в съобщението.
Пред Би Ти Ви председателят на надзорния съвет на НЗОК и съветник на здравния министър Васил Пандев даде и малко повече подробности за аргументите по сливането. Според него от белодробната болница са напуснали много лекари, леглата стоят празни, а финансовите резултати са лоши. Той посочи, че двете здравни заведения физически са близо едно до друго, което е плюс.


Той очаква с промяната в мениджмънта болница "Света София" да постигне добрите финансови резултати на "Свети Иван Рилски", като се стигне до връщане на персонал и повишаване на заплатите. Пандев не скри, че в момента се правят анализи за сливане и на други болници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK