Президентът получи уверения, че се работи по започването на производство на българските F-16

Президентът получи уверения, че се работи по започването на производство на българските F-16

© Прессекретариат на Държавния главаОт "Локхийд Мартин" увериха президента Румен Радев, с когото се срещнаха в София, че компанията работи усилено за възстановяване на линията на производство на самолетите F-16 за нуждите на българската авиация след трудностите, предизвикани от пандемията. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


От концерна са изразили и готовност да подкрепят българските военновъздушни сили с експертиза за изграждане на необходимото наземно оборудване и за поддръжката на изтребителите. От своя страна Румен Радев е призовал за решения, които да не допуснат България да загуби отбранителни способности след изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29 предвид обявеното забавяне на доставката на закупените от страната изтребители F-16 Block 70.


През лятото на 2019 г. българският парламент одобри закупуването на осем изтребителя F-16 Block 70 от САЩ. Началото на производството на изтребителите се забави заради пандемията и нарушените заради нея световни вериги на доставки. Подробности за сделката може да прочетете в специалната тема на "Дневник".
През април 2022 г. САЩ одобриха продажбата на още 8 изтребителя на България на обща стойност почти 1.7 млрд. долара.


Държавният глава посочил още, че България има амбицията процесът на модернизация на Въоръжените сили да не се свежда само до закупуване на отбранителна техника и оборудване, а да води до трансфер на технологии, който да стимулира българската отбранителна наука и индустрия. Според него индустриалното сътрудничество и обменът на технологии стимулират производства с висока добавена стойност и създават перспективи за дългосрочно и устойчиво партньорство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK