До края на годината: Независимо дали ще има правителство, ще има електронна идентификация

Божидар Божанов, министър на електронното управление

© Надежда Чипева

Божидар Божанов, министър на електронното управлениеИзбори 2022

Работата по основните елементи в процеса за изграждане на електронната идентификация са вече започнали и затова най-вероятно ще се спази ангажимента даден от правителството на Кирил Петков до края на годината да бъде възможно отдалечено идентифициране на потребителите на електронни административни услуги.


"Предвид че вече е възложено и се работи, има ясна спецификация и проект, до въвеждането в експлоатация, не би трябвало да се налага някой да дундурка този проект", казва министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов в интервю пред "Дневник". Целият текст четете утре в "Дневник".


По думите на Божанов "не би трябвало смяната на министър да спре вече започнали процеси".

Електронната идентификация ще става чрез приложение за мобилно устройство. Чрез него държавата ще може да разпознае кой е този, който иска да ползва съответната услуга. В момента подобни услуги се предлагат чрез електронен подпис, персонален идентификационен код или други подобни средства.
Предвижда се това да става със сканиране на машинно четимата зона на личната карта - буквите и цифричките в долната част, след което системата ще иска видео идентификация, за да е сигурна кой точно прави профила.
Електронната идентификация, направена в България ще може да се ползва и за услуги в чужбина.


"Подготвихме техническа спецификация, обществено обсъждане, възлагане. В момента приемаме системен проект, но по неспорните елементи по него, вече се работи и вече се изгражда. Което, ако трябва да го сложим в перспектива за тези шест месеца сме свършили повече работа от последните пет години", каза Божанов.


Техническата спецификация на приложението можете да видите тук.


Попитан дали спазването на обещания срок за въвеждането на подобна услуга - краят на годината - ще бъде повлиян от политическите кризи, евентуалната смяна на правителството и възможни избори, Божанов казва: "Не би трябвало смяната на министър да спре вече започнали процеси, защото митичната политическа воля се материализира в това да бъдат решавани ежедневни казуси тип "преместване на камъни от пътя", които иначе няма кой да поеме отговорност да направи. Някакви процеси така висят в нищото. Надявам се сега да няма такива казуси, но много вероятно да има. Предвид че вече е възложено и се работи, има ясна спецификация и проект, по-скоро при пускане на системата в експлоатация, тогава ще е необходима воля, но дотогава не би трябвало да се налага някой да дундурка този проект", обяснява Божанов.


Всичко за политическата ситуация - тук


Освен самото приложение, се предвижда още да бъдат пилотно надградени и системите на Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт, МВР, както и портала за електронни услуги на Министерството на електронното управление. Това ще даде възможност да има богат избор от услуги, които да бъдат използвани с новото средство за идентификация и подписване.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK