Правилата как адвокатите следят за пране на пари стигнаха до Конституционния съд

Правилата как адвокатите следят за пране на пари стигнаха до Конституционния съд

© Цветелина Белутова, КапиталВърховния административен съд (ВАС) поиска от Конституционния съд (КС) да се произнесе, че вмененото на Висшия адвокатски съвет задължение да приеме вътрешни правила в адвокатурата срещу пране на пари противоречи на конституцията.


Това задължение е вменено на Висшия адвокатски съвет чрез текстове в Закона за мерките срещу изпирането на пари, приети през 2019 г. Спорният текст гласи "Висшият адвокатски съвет приема единни вътрешни правила за контрол и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма, които се прилагат от членовете на адвокатските колегии".


Според състава на ВАС този текст противоречи на чл. 134 от основния закон, който прогласява адвокатурата за свободна, независима и самоуправляваща се и подпомагаща гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.


Повод ВАС да сезира КС е делото на група адвокати, представлявани от колегата си Александър Кашъмов, срещу решението на Висшия адвокатски съвет, с което бяха приети вътрешните правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма, напомня news.lex.bg. Първоначално съдът прие жалбата им за недопустима и прекрати делото. Те обжалваха и втората инстанция, не само, че допусна делото до разглеждане, но и реши да се обърне към Конституционния съд.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK