Рашков призова парламента за разум и реформа на антикорупционната комисия

На тържествена церемония в МВР по повод 143 г. от създаването на ведомството министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков награди служители за постигнати трайни резултати, безукорно поведение, проявена инициативност и професионализъм при изпълнение на служебните задължения.

© Юлия Лазарова

На тържествена церемония в МВР по повод 143 г. от създаването на ведомството министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков награди служители за постигнати трайни резултати, безукорно поведение, проявена инициативност и професионализъм при изпълнение на служебните задължения.Министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков призова Народното събрание да прояви разум и да приеме действия по приемането на закона, с който ще се реформира антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Пред "Дневник" Рашков каза, че с него е обсъждана идеята, която преди време премиерът в оставка Кирил Петков анонсира - той да оглави органа.


"Реформата в антикорупционната комисия не зависи от МВР, а от Народното събрание. Да се надяваме, че Народното събрание ще прояви разум и все пак ще предприеме действия по приемането на този закон, защото много добре знаете, че вече няколко месеца този държавен орган, наречен все още антикорупционен, няма ръководство, а по силите на закона в съответния законов срок Народното събрание трябваше да избере председател", коментира Рашков.


Рашков реагира остро на изявление на Бойко Борисов, който по-рано направи преглед на резултатите от кметските избори в Нова Загора, където кандидатът на ГЕРБ спечели на първи тур с 53.23%, "с машини, при изключителен полицейски тормоз", по думите на лидера на партията.
"Смятам, че Борисов и такива като Борисов нямат генерално право въобще да говорят за избори, защото това уродливо явление купуване и продаване на гласове не е създадено от МВР. То е създадено в едни известни и на вас, и на цялото общество, в едни партийни централи, които си създадоха съответните обръчи от фирми, които да ги финансират, така че да имат чували и куфари, с които да раздават пари на предимно бедното население и предимно бедни избиратели, които са готови за 30-50 лв. да продадат своя глас и по такъв начин да определят моята и вашата съдба и тази на децата и внуците ни", реагира Рашков.


Той подчерта, че "това е политическият морал на Борисов", и добави, че в периода преди неговото управление такова явление не е било познато.


"Това е политически морал на политици, които много добре знаят, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Ще го извършат, след което ще обвинят МВР, че противодейства със законови мерки на този вид политическа корупция. Тези "политици", които вършат своята политическа работа с престъпни действия, те нямат право да оценяват законосъобразните действия на служителите на МВР", добави още министърът на вътрешните работи в оставка.


На въпрос дали ще влезе в проектокабинета Рашков каза, че в момента този въпрос не занимава съзнанието му. "Това са неща, които за мен имат по-малко значение. По-голямо значение има това ние да приключим с нашите задължения така, както изисква законът и както каже българският законодателен орган", каза министърът.


За реформата в МВР той каза, че чува спекулации, и отправи критики към предишните министри и управляващи, които не са направили тази реформа.


"Една голяма част от реформата зависи от подписа на министъра на вътрешните работи. Например прегледът дали обстоятелствата не налагат промени в структурите в страната, които се базират на брой население, пътища, промишленост, граници и други критерии, които ние сме използвали. МВР от 30-40 години не е претърпяло никакви промени. Обществото се промени. Политическата и икономическата ситуацията в страната се промениха коренно, докато МВР стои непроменено", обясни министърът.


Той каза, че няма разумен отговор на въпроса защо е бездействано в продължение на десетки години.


"Това е едно от действията, които цялото ръководство на МВР, в центъра и по места сме предприели. Това не е еднолично решение на министъра на вътрешните работи. Не може в регион, където няма население, ние да поддържаме структура на МВР", даде пример Рашков.


Той увери, че няма съкращения на служители на ведомството. Направени са минимален брой съкращения, като са съкратени административни длъжности в регионалните дирекции, които са 27 на брой, но не са съкращавани служители.


Рашков отбеляза празника на МВР и награди служители в цялата страна по повод 143-ата годишнина от създаването на министерството. Той поздрави служителите, че са проявили куража да се "противопоставят на този, който излизаше и казваше: Аз победих". "И никой не го питаше, защото нямаше кой да го попита: Как победи? С колко пари на глас победи", добави министърът.


На тържествената церемония присъстваха политическото и професионалното ръководство на МВР, директори на главни, специализирани и административни дирекции, председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС, представители на дипломатически мисии у нас.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK