"Топлофикация София" ще бъде дадена на външен инвеститор за 35 години

"Топлофикация София" ще бъде дадена на външен инвеститор за 35 години


За първа година на "Топлофикация София" ще има по-високи приходи от производство на електроенергия - 467.7 млн.лева, отколкото на топлинна - 414.75 млн.лева. Това ще се дължи на преференциалната цена, по която държавата ще изкупува електроенергията от софийското парно, вместо по досегашната цена от 268 лева/мегаватчас, ще е за 1213 лева, което е близо пет пъти по-висока цена. Въпреки това планираната загуба за 2022 г. е за 134 млн.лева.


Данните са от проекта за Бизнес план на "Топлофикация София" ЕАД за 2022 г., разгледан в комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет.


"Трябва да са спокойни хората, че "Топлофикация София" ще продължи да работи и отопление ще има", побърза да заяви общинският съветник Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС по повод критиката на "Демократична България" за новите планирани загуби на дружеството.
Търси се инвеститор, който и да управлява софийското парно


Подготовката на избор на международен консултант и външен мениджър на софийското парно беше по-възловата тема. Предложението на ГЕРБ и ВМРО е "Топлофикация София" ЕАД да се даде за срок от 35 години на външен инвеститор, но той ще трябва и да управлява задлъжнялото с над 1 млрд.лева дружество. То ще остане общинска собственост, е записано в предложението.


"Изборът на инвеститор-мениджър, който да ръководи и финансира плана за цялостна реконструкция, оздравяване и рекапитализация на общинското дружество, следва да бъде направен след провеждане на съответната процедура", се обяснява в мотивите на доклада.


"Топлофикация София" няма да бъде дадена на концесия, поради редица законови ограничения, твърдят вносителите. Например само министър или кмет на община могата да предоставят концесия, а в случая възложител ще е Управителния съвет на отоплителното дружество. Затова е предпочетена формата чрез обществена поръчка - за строителство на енергийни мощности и за услуги, които всъщност ще са управление на дружеството от инвеститора.


Бъдещите енергийни мощности ще са за производство на ток и топлина и ще се построят в топлофикационните райони "Люлин" и "София изток". Новите съоръжения ще са две и ще са с обща мощност 480 мегавата, пише в доклада на вносителите.


От 2005 г. има готов план за изграждане на когенериращи мощности и вече 17 години Столичната община е бездействала, посочи Бойко Димитров от "Демократична България". Същата критика отправи и Иван Таков от БСП, който си спомни, че още през 2013 г. Е била сформирана работна група по проблема. "Да не се оправдават годините бездействие", призова той управляващите общината.


Сега реално се изпълнява решение на СОС от 2019 г., което е взето от всички политически групи, отговориха от ГЕРБ. Консултантската компания "Black&Veatch" разработи след това програма за финансово оздравяване и технологично модернизиране на софийското парно именно чрез изграждане на когенерации. Сега ще се търси реализатор на тяхната разработка.


"Подписва се празен чек", предупреди Борис Милчев


В предложеното решение на СОС вносителите не са посочили критерии към бъдещия инвеститор, нито колко и какви енергийни мощности ще строи, отбеляза юристът Борис Милчев от "Демократична България". "Това е подписване на празен чек", предупреди той. Реализацията на програмата за модернизиране на дружеството, разработена от "Black&Veatch" е в размер на 1.6 млрд.лева по цени от 2021 г.


Юрист на "Топлофикация София" участва в заседанието на комисията обясни, че препятствията в Закона за концесиите е насочил към Закона за обществените поръчки. Обществената поръчка ще е със смесен характер - за строителство и за даване на консултантски и административни услугии, бе подчертано на заседанието.


И двата доклада - за бизнес плана за 2022 г., както и за избора на инвеститор-мениджър на задлъжнялото дружество, бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ-СДС и ВМРО. Предстои докладите да се гласуват на сесия на СОС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK