Съдът окончателно даде зелена светлина за начало на проучванията за газ край Добрич

Съдът окончателно даде зелена светлина за начало на проучванията за газ край Добрич

© Юлия ЛазароваВърховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административен съд - Варна от януари тази година, с което е отменен отказа на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич, съобщава "Дефакто".


Предмет на съдебния спор е инвестиционно предложение от "Русгеоком БГ" ЕООД за "Разработване и усвояване на находище "Спасово" с площ 219 кв. км. в блок "Добрич", включващо четири участъка - "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина изток". Целта е проучване и добив на природен газ.


Върховните магистрати от касационната инстанция приемат, че решението за оценка на околната среда на РИОСВ е незаконосъобразно и първоинстанционният съд правилно го е отменил. В него няма изведени фактически основания за издаването му. Не са посочени и конкретни факти и доказателства, които се вземат предвид, не са посочени и какви са становищата на страните и участниците по отношение на тези факти.


В рамките на съдебния контрол Варненският административен съд е установил и нарушение на административно производствените правила по отношение развитието на административния процес с участието на страните, както и на процесуалните действия, извършени от РИОСВ. В решението си Административен съд - Варна е посочил, че в производство на съдебен контрол подлежи не качеството и съдържанието на доклада за оценка на въздействието върху околната среда, а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK