От новата учебна година всички дневници ще са само електронни

От новата учебна година всички дневници ще са само електронни

© Юлия ЛазароваВсички училища в страната трябва да водят дневниците си само в електронен вид от учебната 2022/2023 г. Това важи също за детските градини, центровете за подкрепа на личностното развитие и др. образователни институции, информират от Министерството на образованието и науката (МОН).


Изискването за смяна на хартията с дигитален документ е прието още през 2016 г. Досега то беше прилагано частично и директорите можеха да избират дали да поддържат електронна или хартиена документация, или двете едновременно.


Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) на МОН вече е напълно готова, като от министерството уверяват, че образователните институции имат всички необходими условия да въведат електронния дневник. Услугата е безплатна и ще спести средства за отпечатване на хартиени дневници. За учебната 2021/2022 г. за това са похарчени около 200 000 лв., въпреки че заявките за хартиените документи са намалели повече от два пъти спрямо учебната 2020/2021 г.
Остава възможността за избор на училищата дали да използват софтуерни продукти на външни доставчици срещу заплащане или безплатните електронни дневници в НЕИСПУО. Всички електронни дневници, независимо дали са водени в НЕИСПУО или в друга система, ще се съхраняват във формат pdf в модул "Документи за дейността на институцията" в НЕИСПУО за срок от пет години. Те ще бъдат разпечатвани само при необходимост.


От учебната 2022/2023 г. с въвеждането на електронни досиета на учениците отпада и воденето на хартиени лични картони. От септември хартиени могат да останат ученическата книжка и личната карта. По решение на училищните ръководства бележникът също може да бъде само електронен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK