Румен Радев: Формиращите обществено мнение да обявят дали и те не получават финансиране отвън

Румен Радев: Формиращите обществено мнение да обявят дали и те не получават финансиране отвън

© Юлия ЛазароваПрезидентът Румен Радев използва участието си в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината", за да отправи нови критики към правителството. Индиректно той нападна Лена Бориславова, която е началник на политическия кабинет на премиера в оставка Кирил Петков, която преди дни обяви, че говорители на позицията на Русия в България взимат за тази си дейност по 4 хил. лева на месец.


"Връщането на доверието в политическата класа изисква прозрачност по отношение на финансирането на българските политици отвън. Но не по-малко важно е анализатори и публични фигури, които формират общественото мнение, да обявяват дали и те не получават финансиране отвън", заяви Радев.


Той отново разкритикува решението за изгонването на 70 служители на руското посолство, сред които и дипломати. За пореден път го нарече безпрецедентно и уточни какви, според него, ще са последствията за България.
"Всеки, който работи срещу интересите на страната си, трябва да носи своите последствия, но трябва да има необходимите доказателства. Отговорност за изгонването носят правителството и лидерите в коалицията. Това решение увеличава рисковете за България, за нашата енергетика, икономика и за гражданите", каза още президентът.


Той отказа да коментира дали вече мисли за служебно правителство. Вчера началникът на Стратегическия съвет към президентството Александър Маринов обяви, че е сигурен, че Радев вече мисли по въпроса.


"Да изчакаме до петък да видим дали най-голяма парламентарна група (бел. ред. "Продължаваме промяната") ще успее да изпълни връчения мандат. Всеки, който работи за парламентарно мнозинство, трябва да се стреми да го формира без да нарушава парламентарните принципи и норми и така да е сформирано, че да има дългосрочна устойчивост", добави Радев в отговор на въпрос дали одобрява начина на търсене на подкрепа от отделни депутати от страна на "Продължаваме промяната".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK