Европейската комисия започва одит на "Капитан Андреево", България е загубила 1 млрд. лева

Христо Даскалов

© Цветелина Белутова, Капитал

Христо ДаскаловЕвропейската комисия започва одит на граничен пункт "Капитан Андреево", съобщи пред БНР директорът на агенцията по безопасност на храните проф. Христо Даскалов. Той ще бъде на място заедно с инспекторите, които ще проверят дали фитосанитарният, медицинският и животинският контрол се извършват съгласно регламент 625 на ЕК. Даскалов посочи, че през последните две години одитите са правени онлайн.


"Когато си говорят двама човека през телевизора и се показват документи, когато се формализира работата, не може да се види действителната ситуация. Действителната ситуация може да се види, когато отидеш там", коментира Даскалов.


От 20 май БАБХ пое всички етапи от извършвания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен контрол върху стоки, вносът от трети страни, за сметка на частната фирма "Евролаб 2011". Тя подаде жалби в съда, които бяха отхвърлени. Наскоро и Върховният административен съд отхвърли искането на фирмата, която протестираше решението на държавата да изпрати свои служители за контрол на влизащите от Турция плодове и зеленчуци. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов пък съобщи, че е получавал заплахи, а му е предлаган и подкуп. За предлаган подкуп информира и Даскалов.
Днес той съобщи, че за десет години България е загубила около 1 милиард лева от това, че проверките са правени от частна фирма.


Отново повтори, че е имало конфликт на интереси, тъй като фирмата "Евролаб 2011" е действала като оператор, като е посрещала камионите от турска страна и им е съдействала за по-бързо преминаване през пункта, а същевременно е извършвала лабораторния контрол на стоките им.

Когато системата е работила по този начин, делът на откритите проби с пестициди е бил около 1.5-2%, а сега е около 10% от 800-900 направени проби, каза още Даскалов.

Попитан кой трябва да понесе отговорност за създадената през годините ситуация, той каза, че тя е размита.


"Сагата започва през 2011 г., когато е създадена БАБХ. Оттогава е започнала подготовка скъпите дейности да бъдат прехвърлени на частната лаборатория. Можем да предполагаме какво се е случвало, дали е имало пакети, куфари с пари. Това, което е трябвало да постъпва в републиканския бюджет, е било дадено да постъпва в други сметки", каза Даскалов.


Добави, че подписваните заповеди са направени така, че да изглеждат законно. Между тях са се появявали неща, които обществото е нямало как да види и никой не ги е санкционирал. Според него би следвало прокуратурата да се занимава с ощетяване на държавния бюджет.


Преди дни Агенцията по храните прекрати и договора за наем на фирмата "Евролаб 2011" и вече има определено помещение за нова лаборатория на границата, където държавата да извършва дейността си. Има проект за оборудването ѝ, обявена е и обществена поръчка за купуването му, набират се кадри за обучение.


Попитан дали при нови избори промяната на границата може да се окаже обратима ситуация, проф. Даскалов даде положителен отговор, обосновавайки се с поведението на определени политически сили, които той е наблюдавал в парламента и защитават фирмата "Евролаб 2011".


Планира се държавата да пресече и "Златния гьол"


Даскалов добави, че схемата позната като "Златният гьол", където се дезинфекцират превозните средства, е част от пейзажа чрез разклонение на същата фирма.


"Нашите юристи извършиха огромна работа. Договорът изтича в края на годината. Нашата цел е да съберем цялата информация, да съберем суми или да го прекратим. Ако го прекратим, ще се наложи държавата да се охарчи много, защото условията са много неизгодни от нея. Ако ние управляваме, решението е категорично, дезинфекцията ще се извършва от БАБХ от догодина", каза Даскалов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK