Общински съветник обвини пътните полицаи в София, че претупват нарушенията

Комисар Тенчо Тенев (вдясно на трибуната) пред сесията на общинския съвет.

© Максим Караджов

Комисар Тенчо Тенев (вдясно на трибуната) пред сесията на общинския съвет.Повече камери за видеоконтрол по улиците на София поиска комисар Тенчо Тенев на сесията на Столичния общински съвет. Общо 570 камери действат, като 340 от тях разпознават регистрационните номера на колите, а всички са свързани директно с "Пътна полиция" (бившо КАТ), поясни председателят на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ. Той настоя МВР и КАТ да оповестят мерки за засилен контрол на скоростта и редовността на шофьорите в столицата.


Тенев изтъкна като успех на столичната "Пътна полиция", че София е столицата с най-малък брой загинали от катастрофи в Европа - сега 35 годишно, а преди време били 135. В случая със Семерджиев колата била с поставен германски регистрационен номер, но не фалшив, а свален от действителна кола в Германия, посочи Тенев. Този водач е хващан многократно, последния път на 11 юни, когато е било установено, че е взел амфетамин и по случая е образувано досъдебно производство.


Опозицията в СОС нападна Тенев, че само със статистика проблемите не се решават. Как така има откази за тестване на алкохол и наркотици, запита Методи Лалов. Той е бивш районен съдия на София и разказа, че при отказ санкцията е по-малка, отколкото ако си употребил.
Защо пътните полицаи не се позовават на Наказателно-процесуалния кодекс, който им разрешава при отказ от тестване да поискат от прокурор разрешение за спешно вземане на кръвна проба, запита Лалов.


В съда огромен брой наказателни постановления биват отменяни, защото служители на "Пътна полиция" влизат в съдебната зала, но преди това някой някъде им е пошушнал да кажат "Не си спомням какво беше", разказа Лалов. Той лично е глобявал няколко пъти комисар Тенев, защото не са предоставени заповеди и справки на съда за произшествието. Всяко трето дело било спирано по тази причина.


Семерджиев е хващан шест пъти като неправоспособен водач и документите, изпращани в съда са били изрядни, контрира Тенев. Но през 2012-2013 г е хващан три пъти и не са били оформени определени документи, за да му бъде повдигнато обвинение, призна той и завърши с: "Да, има пропуски, но ние сме реновираща се система и си вземаме поуки".


Само 15 патрула дежурят на смяна в цяла София и общинските съветници прецениха, че това е недостатъчно за близо 2-милионния град. "Ще настояваме за повече камери в града", обобщи председателят на СОС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK