Обсъждат се пет терена за строеж на детска болница, сред тях и в Банкя

Обсъждат се пет терена за строеж на детска болница, сред тях и в Банкя

© Цветелина Белутова, КапиталПет терена се проучват за строителство на нова детска болница в София, която ще е с национален статут. Това обяви началникът на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов, информира БТА.


В момента здравното министерство е в етап на предпроектно проучване на терените, уточни Пандов. Терените са при болниците "Св. Анна" (по-известна като Окръжна болница) в кв. "Младост", "Лозенец" (по-известна като правителствена болница), Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в кв. "Овча купел", Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев" в Горна баня и Специализираната болница за рехабилитация в Банкя.


По думите на Пандов предпроектното проучване се очаква да приключи до края на юли. Ако се установи, че тези недвижими имоти са неподходящи, Министерството на здравеопазването би трябвало да потърси съдействието на държавата или евентуално на общината, отбеляза още той.
Така здравното ведомство напълно се отказва от идеята детската болница да е в двора на Александровска болница - проект, по който се работи от края на 2018 година и по който има висящ договор за 100 млн. лв. с фирми от групата на "Главболгарстрой". След поредица от проверки в края на миналата година се оказа, че изпълнението на обществената поръчка е невъзможно.


Пандов определи като неудачна и идеята на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за сливане на съществуващата болница по детски болести с бившата правителствена "Лозенец".


Така реализацията на идеята за детска болница тръгва от нулата. Паралелно ще бъде изготвено и задание за това колко и какви болнични легла ще са необходими, какви структурите ще се намират в новата болница, извършва се и анализ на потребностите на детското здравеопазване. Предвижда се и създаването на обществен съвет, който ще води комуникацията между държавата и неправителствения сектор по реализирането на проекта, уточнява "Медиапул".


МВР даде двама бивши здравни министри на прокуратурата по казуса


Преди няколко месеца МВР изпрати документи в прокуратурата, че има основание тогава все още незакритата спецпрокуратура да започне досъдебно производство за престъпление по служба срещу двама бивши здравни министри по време на управлението на ГЕРБ - Костадин Ангелов и Кирил Ананиев.


МВР се самосезира и направи проверка по твърдения на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. В интервю през декември миналата година Кацаров казва, че дружеството, отговорно за възлагане на строителството на Националната многопрофилна детска болница, е превело авансово близо 10 млн. лв., без да има документи за извършена каквато и да е дейност.


По време на проверката финансов инспектор е констатирал, че от устройствена гледна точка довършването на заварения незавършен строеж на "Национален институт по педиатрия" е недопустимо поради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план, както и недопустимо поради противоречие с нормите за безопасност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK