Общината предлага софийското парно на външен инвеститор до 2057 г.

Общината предлага софийското парно на външен инвеститор до 2057 г.


Топлофикация София" да бъде дадена на външен инвеститор за срок до 35 години, реши общинският съвет. След два месеца трябва да започне процедурата по избора му с обявяване на обществена поръчка, както искат вносителите от ГЕРБ-СДС и ВМРО. Средствата, които са нужни за технологично модернизиране са в размер на 1.6 млрд.лева. Софийското парно е с натрупани задължения за около 1 млрд.лева.


Може ли с обществена поръчка да се търси инвеститор


Не може инвеститор да се избира по Закона за обществените поръчки, предупреди юристът Борис Милчев от "Демократична България". Това може да стане чрез Закона за концесиите, но в доклада търсенето на инвеститор е завоалирано с израза "избор на независим международен консултант и външен мениджър на "Топлофикация София". Това ще е смесена обществена поръчка за строителство на енергийни мощности и за консултантски услуги (управление), се посочва в мотивите на вносителите.
Милчев отбеляза, че в решението на СОС няма заложени параметри какви и колко енергийни мощности ще се строят. Да бъдат включени конкретни изисквания към инвеститора, препоръча Яна Тодоранова от "Демократична България". Иначе общината разписва празен чек, предупреди тя. Ако добавим конкретика, ще се ограничат кандидатите, а наистина търсим сериозни инвеститори, отговори Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС и председател на енергийната комисия.


Софийското парно май се подготвя да бъде дадено на концесия до 2057 г. на конкретен "външен инвеститор", свързан с бобовдолския ТЕЦ, подсказа независимият общински съветник Борис Бонев.


Кой, как и кога натрупа загуби от над 1 млрд.лева


Дълговете на дружеството са над 1 млрд.лева и то не може да продължава да работи по сегашния начин. Само за 2022 г. се планират още 134 млн.лева загуби. Те се трупат, защото "Топлофикация София" купува газ на пазарни цени, а продава топлината по по-ниски, регулирани цени, наложени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).


"Всичко започна през 2008 г., когато енергийният министър тогава Петър Димитров от БСП наложи много ниска цена, по която да се продава парното. Още тогава се натрупаха 350 млн.лева дългове и с този камък на шията вече нямаше как да се инвестира в нови мощности за когенерация, подчерта Прошков. Затова десетилетие след това дружеството продължило да трупа загуби.


Бойко Борисов се пазеше от задлъжнялото дружество


Дългът не е само от регулаторната рамка, заяви хидроинженерът Грети Стефанова от "Демократична България". Когато Бойко Борисов беше кмет на София (2005-2009 г.) той прехвърли общинската "Топлофикация София" на държавата, но после стана премиер и софийското парно веднага беше върнато на общината, напомни тя.


През 2021 г. Американската консултантска компания "Black & Veatch" разработи план за финансово оздравяване и технологична модернизация на закъсалото дружество. "Започна се процес за оздравяване, но без преди това да е поръчан от общината и направен одит от американците, за да е ясно кой и защо е виновен за натрупаните задължения", почуди се Стефанова. Те ще бъдат изплащани от софиянци, а те нямат никаква вина за това, отбеляза тя.


"Консултантската компания е извършила одит", бързо отвърна Георги Георгиев от ГЕРБ. Няма финансов одит от американската фирма, настоя Стефанова. "Има от Сметната палата и от Агенцията за държавна финансова инспекция, уточни се Георгиев.


След два месеца ще е изборът на инвеститор-мениджър


В следващите 2 месеца "Топлофикация София" трябва да изготви документация за провеждане на избор на изпълнител за строителство на нови енергийни мощности и предоставяне на консултантски и административно-технически услуги от външен инвеститор. Целта на процедурата е привличането на международен инвеститор с опит в изграждането и управлението на енергийни мощности, обясниха от СОС.


Задължително изискване при подготовката на процедурата е Столична община да запази 100% от собствеността си в "Топлофикация София" без да се поемат гаранции и общинско финансиране при изграждането на новите енергийни мощности.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK