Близо 100-годишен мъж е осъден за укриване на данъци

Близо 100-годишен мъж е осъден за укриване на данъци

© Юлия ЛазароваБожимир А., който е 98-годишен, е бил признат за виновен от Варненския окръжен съд, че е укрил 11 903 лева данък.


Наложено му е наказание от 6 месеца условно с три години изпитателен срок, както и глоба в размер на 1000 лева. Възрастният мъж е бил оправдан по първоначалното обвинение укритите данъци да съставляват особено големи размери.


За извършеното престъпление, Божимир А. е осъден да заплати на министъра на финансите, като представител на държавата, сумата от 11 903 лева обезщетение за причинени имуществени вреди. Той следва да плати и направените по делото разноски в полза на държавата, а именно - 1243 лв.
Делото е за втори път във Варненския окръжен съд, след като апелативната инстанция го върна за ново разглеждане през 2021 г. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.


Обвиненията, че Божимир А. е предоставял кредити с лихви и неустойки и вследствие на тях е получил неправомерни доходи в размер на 111 871 лв., не са били доказани от съда и по тях той е бил оправдан.


98-годишният мъж е бил оправдан и по обвинението, че е използвал нелегално софтуер.


Същите обвинения са били повдигнати и спрямо 74-годишната приятелка на Божимир А., с която той живеел на семейни начала. Тя е имала и повдигнато обвинение за пране на пари, според което сключвала сделки с имущество, изнесено на публична продан на длъжници и закупуването на няколко имота с пари, за които знаела, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. Съдът обаче не е намерил доказателства за вината на Грета Т. Тя е оправдана и по всички останали обвинения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK