"Започват проверки": Георги Семерджиев между групировките и МВР

Прокуратурата повдигна обвинение на Георги Семерджиев за тежката катастрофа, при която загинаха две момичета, а в отделно производство проверява дали са разпъвали "чадър" над него. снимка: БУЛФОТО

© Булфото

Прокуратурата повдигна обвинение на Георги Семерджиев за тежката катастрофа, при която загинаха две момичета, а в отделно производство проверява дали са разпъвали "чадър" над него. снимка: БУЛФОТОПротекциите на шофьора Георги Семерджиев, който предизвика катастрофа с две жертви на 5 юли, вероятно са започнали в полицията и са стигнали до прокуратурата и най-вероятно се дължат на това, че той е предоставял информация за наркопазара, в замяна на което е разполагал с "чадър". Това обясниха експерти пред "Дневник", които следят и анализират дейността на органите на реда и на криминалните структури.


Много от фактите както около катастрофата, така и около самия Семерджиев и контактите му с полицията все още не са известни, а разследващите отказват официална информация с обяснението, че се води следствие и обявяването на данни по случая може да му попречи. Освен него, както обикновено става след подобен инцидент, започнаха проверки, за да изясняват тепърва защо досега не е било предприето нищо по нарушенията в дългото досие на Семерджиев.


Очаква се обаче поне някои от детайлите да станат известни в събота (9 юли), когато съдът ще разгледа искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка за неотклонение на 36-годишния мъж. (За обвиненията към Семерджиев и мярката - четете тук)
"Дневник" събра фактите и обобщава кои от тях са потвърдени, кои остават под въпрос, както и какви са версиите за недосегаемия до тази седмица Семерджиев заедно с коментари на експерти за наркоразпространението и връзките на криминалния контингент с полицията и прокуратурата.


Отваряне на очи


Прокуратурата в петък обяви, че проверява полицаи за покровителстване на рецидивиста на пътя Георги Семерджиев и са отделили материали от разследването. Наблюдаващият прокурор е открил данни, както за полицейски "чадър" над Семерджиев, включително от катаджии, така и за търговия с влияние от служители на МВР.

От Софийската градска прокуратура са започнали проверка, при която ще се изяснява дали полицаи са превишавали, или не са изпълнявали служебните си задължения, както и дали са използвали позицията си, за да си набавят облаги. "Ще бъде проверено и дали служители на МВР не са докладвали в прокуратурата станали им известни данни за евентуално извършени нарушения или престъпления от обвиняемия Георги Семерджиев", съобщиха от прокуратурата.

Съмненията, че над обвинения за катастрофата Георги Семерджиев е имало през годините чадър, се засилиха още в четвъртък, след като стана известно, че той е свидетел на прокуратурата по най-мащабното дело за наркоразпространение през последните години.


Освен това, според справка, която "Дневник" видя, първото досъдебно производство срещу него за серията от нарушения на пътя, регистрирани от органите на реда, вероятно е от 2014 г., а преди и след това има десетки съставени актове. Извадката показва и част от санкциите, които са му налагани през годините и случаите, при които е бил спиран за проверка в цялата страна - в София, Несебър, Благоевград и други градове. Въпреки множеството регистрации, той е оставал "под радара". Още за полицейското досие на Семерджиев - четете тук.


В четвъртък и полицията обяви, че е започнала пълна проверка на всички нарушения, актове и санкции, които са налагани през годините на Георги Семерджиев като шофьор, който на 5 юли причини тежка катастрофа с две жертви в София.


Пълна проверка беше назначена и на всички служители на реда, които са спирали шофьора по различни поводи - събира се информация кой, кога и за какво го е проверявал, какво е установил, какви мерки са били предприети и спазени ли са всички процедури, обясни министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. (Повече четете тук)


Семерджиев е бил свидетел на прокуратурата срещу Радо Ланеца


Делото, по което е свидетелствал Георги Семерджиев, се води срещу организирана престъпна група от 41 души, действаща от 2014 г. - групата на Радмил Ранов, известен като Радо Ланеца. Разследването започва през 2018 г. и е внесено в Специализирания наказателен съд, а за това, че Семерджиев е бил свидетел в процеса, съобщиха от Антикорупционния фонд и призоваха МВР да направи вътрешна проверка по случая.


По време на арестите преди няколко години, лидерите на групата - Радо Ланеца и Веселин Христов-Паяка, както и повечето от членовете, срещу които свидетелства Семерджиев, са в чужбина. Малко по-късно обаче се връщат, за да станат основни свидетели на прокуратурата по друго дело - срещу шефа на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и шефът на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков.


През лятото на 2020 г. двамата висши полицаи от ГДБОП бяха арестувани по подозрение, че са взимали подкупи от наркогрупи. Именно хора, обявиняеми за участието в групата на Радо Ланеца, се оказаха свидетели срещу двамата служители на МВР.


Има ли връзка с акцията срещу висши полицаи от ГДБОП за чадър над наркодилъри


След акцията спецпрокуратура твърдеше, че служителите на ГДБОП от години са осигурявали чадър на групи за разпространение и трафик на наркотици срещу пари. Освен това те са взимали пари, за да неутрализират конкуренцията на този нелегален пазар, както и да дават информация за разследвания на хора от наркобизнеса, за да могат да избегнат арести. Антимафиотите бяха задържани и обвинени, но към днешна дата делото срещу тях все още не е започнало в спецсъда. Процесът е на фаза разпоредително заседание, обясниха адвокати.

Семерджиев не е свидетелствал по делото срещу полицаите, тъй като се смята, че той е гравитирал около конкуретна столична групировка, свързана с наркоразпространение. Източници на "Дневник", близки до ГДБОП, допускат обаче, че Семерджиев е подателят на сигнала който през 2020 г. костваше уволнението на шефовете на сектора и отдела в дирекцията за борба с наркотрафика.

Според анализатори целта на акцията е била свъзана с усилие от страна на прокуратурата да отстрани тогавашното ръководство на ГДБОП и по-специално Ивайло Спиридонов, чиято оставка бе поискана от тогавашния премиер Бойко Борисов и получена след арестите.


Дали информация за ролята на Семерджиев в тези разследвания ще стане публична в настоящите проверки предстои да се разбере.


Има ли Семерджиев връзки със "София Запад" и агитките


Макар и бивш футболист на "Левски" и "Спортист" (Своге), през последните години Семерджиев не е бил забелязван на мачове, коментираха фенове на "сините" пред "Дневник".


Информацията, че Семерджиев е гравитирал около известната организация на фенове на "Левски" - "София-Запад" се появи в различни медийни и в публикации в социалните мрежи. Въпроси по темата задават и от гражданско сдружение "БОЕЦ", включително за връзките на организацията с Бойко Борисов. Свързват Семерджиев и с ММА боеца Павел Георгиев (един от задържаните за побоя над журналиста Слави Ангелов - бел. ред.), който също е ММА боец и сред основните лица във фенската фракция.


Досега няма официални данни и потвърджения за връзките на Семерджиев с фракцията или с нейните лидери.


В петък, в публикация на "24 часа" беше направена друга връзка с футболния клуб. Според медиата "лично зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров е открил къде точно се намира беглецът. Тодоров говорил с хора от футболните среди. Той е известен фен на ФК "Левски", а в момента дори пише доктарантура на тема "История на футбола" в Софийския университет". Ролята на Тодоров също беше коментирана през последните дни и защо точно той е изпратен за този случай.


От Български хелзински комитет попитаха: "Случайно ли лично зам.-директорът на следствието и бивш член на ВСС Ясен Тодоров води или участва в разследването по настоящия случай? Защо на мястото на местопроизшествието се е явил ръководителят на Военно-окръжната прокуратура полк. Адалберт Живков?"


Експерти припомнят, че "София Запад" е свързвана с Христофорос Аманатифис-Таки. През юли 2012 г. когато течеше делото срещу организирана престъпна група за разпространение на наркотици, свързана с него и известна като "Бандата на чуковете", фенове от организацията дойдоха на делото в съда, за да защитят лидера си Любомир Костадинов - Младежа. Въпреки делата, за люлинската банда наблюдатели на пазара смятат, че продължава да е силна в наркоразпространението в София.


"Членовете на "София-Запад" са със странни протекции напоследък. А все по-често се появяват като свидетели по дела, за които прокуратурата няма никакви доказателства. И защитават тезата на обвинението", написа журналистът от BIRD Димитър Стоянов в коментар по темата в профила си във Фейсбук.


Има ли връзка с Таки


В сряда, часове след инцидента, БНТ разпространи информация че "Георги Семерджиев е бил в обкръжението на Христофорос Аманатидис - Таки" без да посочва конкретен източник. И още, че "в оперативни разработки той е засечен, че отговаря за доставката и разпространението на наркотици (основно кокаин) в район "Студентски" и основно в нощните заведения в Студентски град." Ден по-късно БНТ се позова на неофициална информация, че преди няколко месеца, Семерджиев е бил понижен до дилър, което му създало и финансови проблеми.


Криминалисти твърдят, че Христофорос Аманатидис-Таки се е оттеглил от наркопазара в България заедно с дясната си ръка Красимир Каменов-Къро, но са оставили свои наследници, които да контролират разпространението на дрога.


Няма официална информация за пряка връзка между Семерджиев и Таки, а за косвена такава явно се използва предполагаемата му връзка със "София запад" или нейни представители.

Въпрос за връзки с Таки, беше зададен и на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков в предавенето "Въпросите" в петък вечер. Той каза, че това подлежи на доказване и към момента не може да отговори. "Нека оставим разследването да тече нормално. Без да се намесваме. Стъпка по стъпка, надявам се картината да се завърши", допълни той

"Обикновено дилърите търсят протекцията на полицията, а полицаите търсят информатори и източници. Логично е, след като Георги Семерджиев е бил свидетел на прокуратурата, а и след като толкова дълго време е оставен необезпокояван, да е ползвал протекции в МВР", коментираха още наблюдатели.
"Семерджиев най-вероятно се е ползвал от протекция, защото е бил информатор. Договорил се е и с прокуратурата да свидетелства. Изключително добре се е ориентирал и се е научил да се адаптира, тъй като прекалено дълго време е ползвал протекция и е измислил начин да продължава дейността си независимо от смените в ръководството на МВР. Обикновено най-влиятелните полицаи не стават началници, а остават на средно ниво, за да бъдат незабележими"

това коментираха експерти.


Каква е ролята на жената полицай, свързана със Семерджиев


"За нас е известно присъствието на жена в момента на инцидента, предстои установяването на нейната роля, къде работи, как се казва. Да, тя е служител в МВР. Има отношение със Семерджиев. Ще установим нейните връзки. Там са открити полицейски атрибути", уточни министър Рашков в четвъртък.


Медийни публикации посочиха Симона Радева от Първо РПУ като жената, пътувала в автомобила на Семерджиев по време на сблъсъка.


Името на Радева не е обявявано официално нито от МВР, нито от Националната следствена служба, нито от прокуратурата. Няма и потвърждение дали наистина е била в автомобила и къде изчезва след това.


Източници, цитирани от различни медии твърдят, че Радева е давала информация на Семерджиев за местоположението на патрулите в столицата, както и му е осигурявала полицейски атрибути.


Според една от версиите Радева е отведена принудително в столичното следствие, тъй като е била в болнични от 6 юли - деня непосредствено след катастрофата. Други медийни публикации посочват, че тя е разпитана от инспектори от "Вътрешна сигурност", пред които посочила имената на служители от 1-во и 4-то Районно управление, които са разпъвали чадър над Семерджиев.


Излезе и информация, че тя е помогнала на Семерджиев да се укрие, като му е донесла стълба, с която да влезе в дома си през прозореца, тъй като ключовете му изпаднали по време на катастрофата.


Според други медийни публикации Семерджиев се е свързал със свой служител от автомивката, който му е помогнал със стълбата, а според трета версия - това са направили полицаи от 4-то районно. Нито една от тези версии обаче не е потвърдена официално от разследващите.


"Надявам се в най-скоро време истината да излезне наяве! След което всички да си сърбате попарата от написаното по мой адрес, без дори да сте запознати и да сте видяли нещо с очите си! Както и тези със заплахите към мен за живота и здравето ми, ще си понесете последствията! Никой от вас не е съдия, за да съди, още повече, когато не е видял и не знае какво се е случило! Бъдете живи и здрави всички "злобни човечета" и се събудите малко, абстрахирайки се от статии, които всеки един може да напише и да раздухва! Спете спокойни вие и дано вашата съвест и чиста, когато заплашвате и се заканвате да отнемате нечии живот заради слухове! На мен съвестта ми е чиста", написа в публикация във фейсбук Симона Радева.


Няколко часа по-късно профилът й бе изтрит.

Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков също косвено потвърди, че това е Радева, като коментира, че се чувства "унижен, че ръководя ведомство, в което работи една служителка, която е от две години на работа и има такъв начин на живот, за какъвто виждаме клипчето в последните часове."

Не се разбра кой клип има предвид, защото в четвъртък се появиха видеа, включително от Тик Ток канала на полицайката, в които тя припява чалга, а в едно показва и белезници с рефрена "шефа се обажда/събери борците/че един досажда...кажи как го искаш/вързан без крака". По-късно беше разпространена и фалшива информация с видео интервю, че Радева е била "Мис Силикон", заради прилика между нея и реалната носителка на титлата отпреди няколко години.Всичко най-важно за катастрофата четете тук
Как се стигна до катастрофата вижте тук
Как е станала катастрофата вижте в картата тук
Колко пътни нарушения има причинилият инцидента тук
Какво разказва за начина на шофиране на задържания брат му тук
Как беше задържан издирваният шофьор, причинил смъртта на две жени - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK