Наесен се очакват резултатите от одита на Брюксел за дейността на "Капитан Андреево"

Празник на МВР полиция, Кирил Петков

© Лили Тоушек

Празник на МВР полиция, Кирил ПетковОдитът на "Капитан Андреево", който по покана на правителството е направен от страна на Европейската комисия, е завършил. Докладът от него се очаква да бъде изготвен наесен. Това се разбира от публикация във "Фейсбук" на премиера в оставка Кирил Петков.


В продължение на четири дни по 12 часа на ден ГКПП "Капитан Андрево" бе одитиран от експерти на DG SANTE. Окончателният доклад ще бъде публикуван през есента. Ние апелираме това да стане възможно най-скоро, допълва Петков.


По предварителни данни одиторите са констатирали множество нарушения в предишните практики, които повдигат редица въпроси. Например разрешавани ли са през последните 10 години недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци, отбелязва Кирил Петков.
По последни изчисления нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците, които са достигали до масата на гражданите в България и Европа, са били до пет пъти над нормата. За последните 10 години причинените парични загуби и пропуснати ползи за държавата са оценени на поне 250 милиона лева, посочва той.


По-рано такива данни на пресконференция изнесоха директорът на Агенцията по храните Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.


"С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно контрола над европейската граница "Капитан Андреево", заявява Петков.


Благодарение на екипа и усилията на правителството в лицето на БАБХ и министерството на земеделието контролът на храните е върнат на държавата. Ние вече можем да гарантираме високо ниво на безопасност на храните за българския и европейския потребител, които отговарят на същите стандарти на контрол, както на всяка друга европейска граница, уверява премиерът.

Изчислява, че със средствата от тези приходи за следващите 10 години държавата може да се погрижи за построяването на поне 4 нови областни болници; обзавеждането и оборудват на поне 6 детски болници; извършване на основен ремонт на поне 15 областни болници; закупуване на поне 52 нови ядрено-магнитни скенери или 6000 бебешки кувьоза; общинска инфраструктура - пътни и ВиК проекти за нуждите на абсолютно всички общини в България, заявили проектите си към момента.


Бъдещето за всички ни ще е по-светло, ако заедно обединим усилия да се върне държавността и справедливостта, заявява премиерът в оставка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK