Конституционният съд одобри закриването на спецсъда, но не и начина на преместване на магистратите

Решението на КС

© Цветелина Белутова

Решението на КСИзбори 2022

Конституционният съд (КС) се произнесе единодушно, че закриването на специализираното правосъдие не противоречи на основния закон, но отмени начина, по който магистратите ще бъдат преназначавани в други съдилища и прокуратури, съобщи news.lex.bg


Закриването на специализираните институции ще стане факт от 28 юли тази година. В тези две седмици съдебният съвет ще трябва да преназначи спецмагистратите. От решението на Конституционния съд следва, че няма да има ограничение колко от тях може да бъдат преместени в даден съд или прокуратура. Процесът по преназначаването беше спрян, след като конституционните съдии допуснаха за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат отменени всички изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ), посветени на закриването на спецправосъдието.


Главният прокурор, според когото, със закриването на специализираните структури ще се създаде хаос, а организираната престъпност ще избуи, атакува промените с мотив, че с промените не само няма да се гарантира защитата на конституционните права на гражданите и юридическите лица, но ще има негативно отражение и върху наказателния процес поради заложени в законопроекта сериозни проблеми и дори опасност от парализиране на дейността на съдебната власт по неприключените производства.


Решението на Конституционния съд все още не е публикувано и мотивите не са известни.
На 14 април десет години след откриването на специализираните съд и прокуратура и 10 часа дебати депутатите окончателно гласуваха и приеха с мнозинство те да бъдат закрити, съдиите преназначени, а висящите дела да продължат пред същите състави, но в Софийския градски съд, а срещу организирани престъпни групи - в окръжните съдилища по места. За закриването гласуваха четирите партии от управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", както и "Възраждане".Промените в Закона за съдебната власт, предвиждащи закриване на спецправосъдието, бяха предлагани многократно през последната година и минаха три пъти на първо четене в последните няколко парламента, но за първи път се приемат и на второ четене.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK