ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Как се прави тест за дрога на пътя, а след колко чаши алкохол ставате подсъдим

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  Това е ценно четиво. Жалко, че ще бъде прочетено от малцина, а малцина от тях ще си извадят заключение.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Мога да те уверя, че който не е употребявал пак няма да употребява както и обратното. Особено наркоманите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Като започнат да ги пращат такива екземпляри да кОпат на тунела под Стара планина, поне за по три месеца, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ НА КАКВА ПОЗИЦИЯ В ОБЩЕСТВОТО СА ИЛИ КАКВО РАБОТЯТ, ЩЕ ИМ ПОДЕЙСТВА МНОООГО ОТРЕЗВЯВАЩО.

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":Мога да те уверя, че който не е употребявал пак няма да употребява както и обратното. Особено наркоманите.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Аз пък мога да те уверя, че на младини неведнъж съм прегрешавал със съдържание на чашката, но с течение на времето стана правило да не помирисвам преди да се кача зад волана. Горещо го препоръчвам всекиму, който си прави байрам с акъла.

  За наркосите не мога да имам отношение, не знам какво е това.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2991 Любопитно

  До коментар [#4] от "дедо Андро":

  Освен това с възраста много по-бавно се проветряваме от алкохола. След 2 л бира ме държи поне 14-16 часа.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 6. 6 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 891 Любопитно

  Поздравления за изчерпателната статия.
  Единственото което ми липсва като информация е колко ПТП-та причиняват пияни/дрогирани шофьори годишно и в колко от тях има жертви.

  Прилагам документче от НСИ:

  https://nsi.bg/sites/default/files/files/publications/ptp_2020.pdf

  В таблица 11 може да видим:

  2019 ПТП с участие на алкохол/наркотици - 78. От тях 7 жертви.
  2020 ПТП-та с участие на алкохол/наркотици. От тях 6 жертви.

  Припомням, във “войната загиват” между 600 и 700 души годишно. Или под 1% от фаталните инциденти може да препишем на нетрезво шофиране.
  За сравнение през 2019 има повече жертви, които са в следствие на нарушение на ПЕШЕХОДЕЦ - цели 8.

  Отвръщава ме, че всеки път като стане някоя беля фокуъст се измества върху наркотиците, но никой не пита от какво загиват останалите 99% от жертвите по пътищата и какво може да направим за тях.

  Друг кофти момент (както отбелязва статията) са изключително чувствителните тестове. В ЕС средно 10% от населението консумира канабис редовно. Ако отнесем това съотношение към 6 милиона популация излиза че в България има около 600 000 “тревомани”.
  Да кажем, че на половината от тях им се налага да шофират поне веднъж седмично. В Държавата има едни 300 000 престъпници, дето полицията не е “изловила”…
  Какво ще ги прави като ги излови всичките и кой е жертвата на тия тежки престъпления остават отворени въпроси ;)

 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Щом и олимпийския ни шампион Боевски стана "муле", клиентите си чекат дозата.

 8. 8 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Дневник, какво стана с цифрите на милиционера, които вие учтиво публикувахте без дори да проверите?
  "30% от столичните шофьори са друсани" и 26 пили е по-малко от 14 друсали...

  Не смятате ли, че е редно да публикувате опровержение?

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  До коментар [#4] от "дедо Андро":

  Не си за пример в такъв случай. Бих рискувал само ако се налага да се спасява човешки живот.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Мисля, че определено може да се говори за пролука в закона и тя е следната:

  При управление с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила, както и след употреба на наркотици, деянието е престъпление и ако е първо, или веднъж деецът е реабилитиран, минималното наказание е затвор условно. Задължително към това наказание съдът налага и отнемане на свидетелството за управление на МПС за определен срок (обикновено санкцията се движи около година). Дотук добре - провинението е било активно доказано.

  Обаче, пролуката в закона е следната: ако водачът въобще ОТКАЖЕ на полицаите да бъде тестван (за алкохол/наркотици), защото счита, че изследването му ще покаже над 1,2 промила алкохол, съотв. - употреба на дрога, заради което ще бъде ОСЪДЕН ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, то в този случай ЗДвП - чл. 174, ал. 3 предвижда деянието (отказ) да не е престъпление, а САМО АДМИНИСТРАТИВНО НАРУШЕНИЕ, за което му се налага САМО АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ. Тоест, пролуката в закона е, че въпросният деец ОТЪРВАВА осъждането си за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

  Тук има място за много сериозен размисъл относно посоченото законодателно решение. Мнозина биха избързали да кажат: "Ами променяме закона, като казваме: "Онзи, който откаже да даде проба, да се счита, че е извършил престъпление". такава юридическа конструкция не е невъзможна, макар да има и известни аргументи срещу нея: Престъплението "шофиране след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 1,2 на хиляда/наркотици" е умишлено, а отказът да се даде проба не е равно на доказан умисъл. Но, много повече ми се струва напълно допустимо от теорията отказът за даване на проба за алкохол/наркотици да може да се криминализира. Тоест, престъплението се изразява в самият отказ да дадеш тест. Не е зле законодателите да помислят по въпроса.

  Да дадем пример: съдия (може и от Върховен съд) или прокурор, или следовател, знае, че е дръпнал яко (пробата му ще е над 1,2). Спират го - отказва тест. Ще бъде санкциониран само с административна глоба и ще му бъде взета книжката за 2 години, но НЯМА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. И много по-лесно ще си запази работата на съдия/прокурор/следовател...
  Въпрос на закон.

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2130 Весело

  До коментар [#6] от "dwr30648311":

  От години върви кампания за "нормализиране" на марихуаната. Откъм финансова и обществена гледна точка се видя какъв е ефектът - щатите които я легализираха в САЩ се превърнаха в магнит за всякакви маргинали. Единствено търговците намазаха дебело. А от личните ми наблюдения над редовно употребяващи над 20 години, смея да твърдя, че първо напълно е вярно, че марихуаната често отключва кутията на Пандора и после се започват по-сериозни неща и второ - след десет и повече години редовна употреба, се забелязват сериозни увреждания на когнитивните способности. Според мен човек пафкащ от 20 години не би трябвало да има книжка дори. Иначе знам - всичките обясняват как нищо им нямало и това не било наркотик даже...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#4] от "дедо Андро":
  Не си за пример в такъв случай. Бих рискувал само ако се налага да се спасява човешки живот.
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Прав си, и през моята глава са минавали такива мисли.
  Слава Богу, не се е налагало да рискувам, а настанаха такива времена, че рискът би бил нищожен по простата причина, че аз моята рекичка от алкохол вече съм си я изпил и вече посягам ама наистина много рядко към нея, едва ли не хич.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Поздравления за изчерпателната статия. Единственото което ми липсва като информация е колко ПТП-та причиняват пияни/дрогирани шофьори годишно и в колко от тях има жертви. Прилагам документче от НСИ: https://nsi.bg/sites/default/files/files/publications/ptp_2020.pdf В таблица 11 може да видим: 2019 ПТП с участие на алкохол/наркотици - 78. От тях 7 жертви. 2020 ПТП-та с участие на алкохол/наркотици. От тях 6 жертви. Припомням, във “войната загиват” между 600 и 700 души годишно. Или под 1% от фаталните инциденти може да препишем на нетрезво шофиране. За сравнение през 2019 има повече жертви, които са в следствие на нарушение на ПЕШЕХОДЕЦ - цели 8. Отвръщава ме, че всеки път като стане някоя беля фокуъст се измества върху наркотиците, но никой не пита от какво загиват останалите 99% от жертвите по пътищата и какво може да направим за тях. Друг кофти момент (както отбелязва статията) са изключително чувствителните тестове. В ЕС средно 10% от населението консумира канабис редовно. Ако отнесем това съотношение към 6 милиона популация излиза че в България има около 600 000 “тревомани”. Да кажем, че на половината от тях им се налага да шофират поне веднъж седмично. В Държавата има едни 300 000 престъпници, дето полицията не е “изловила”… Какво ще ги прави като ги излови всичките и кой е жертвата на тия тежки престъпления остават отворени въпроси ;)
  —цитат от коментар 6 на dwr30648311


  Тия данни,които си представил,са за ПТП, при които има причинени смърт,тежка или средна телесна повреда. Иначе случаите на ПТП с пияни и дрогирани шофьори са много повече.
  И всеки подобен случай трябва да подлежи на най-строго наказание,защото като пие или се дрогира шофьорът умишлено се поставя в състояние, което се отразява на способността му да управлява автомобила.
  И тия евентуални 300 хиляди, употребяващи марихуана,всички са извършили престъпление, защото държането на наркотици е забранено. И не при всяко престъпление трябва да има жертва,та деянието да се квалифицира като престъпление.

 14. 14 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 891 Весело

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  МарихуанатаАааа
  Почвате малко да звучите като Слави ;)
  Разбрахме, че тя е най-големия бич на обществото.
  Предприемаме и сериозни мерки както виждаш - хиляди тестове.

  Само не разбрах какво правим с останлите 600 човека, дето загиват годишно по пътищата и в инцидентите не участват напушени шофьори?

  Може ли да да те някакво решение или още от същото и да викаме МарихуанатаАаа?

 15. 15 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#5] от "chichka":

  “Алкохолът влияе на всеки организъм по различен начин и се разгражда бавно като това зависи от много фактори - пол, тегло, метаболизъм, количество изядена храна, както и колко време е минало.”

  Ама това си е за завеждане на дело към производителите на алкохол. Каква е тая дискриминация от техния продукт. Трябва да действа еднакво.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 16. 16 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  0.5 промила могат да излязат и от 200 мл бира. Така че в отговор на въпроса в статията - и една малка бира не може да изпие човек. Казвам го, защото съм виждал хора, които твърдят, че за една малка бира дори и на теория не можело да има проблем. Явно трябват още повече проверки, за да се научат хората. Но като се замисля, има хора, които буквално си мислят, че Законът за движение по пътищата не важи след края на работния ден...

 17. 17 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Отново се заговори за "войната по пътищата", но вчера по едно ТВ се заговори и за жалката ни пътна мрежа, отговаряща на условията в страната отпреди 10-15 години. Обикновено 2-лентови, тук-там 3-лентови, и свръхнатоварени през лятото. За капак стане ли инцидент, поне за 3 часа ги затварят. Това обикновено не се отчита.

 18. 18 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  “И тия евентуални 300 хиляди, употребяващи марихуана,всички са извършили престъпление, защото държането на наркотици е забранено”

  - Според мен да отворим Белене. 10% престъпници на свобода не е имало и по Виденово време. Към момента в България има по-малко от 8000 човека по затворите. Къде (освен в Белене) да надаме места за още 300 000?
  Ама кой ще бачка по кол центровете и кой ще ти плаща да си вееш фуржката из форумите тогава? ;)

  Законите се определят от обществото и отговарят на неговите нужди. Това че нещо е законно/незаконно не означава че е правилно или неправилно от морална гледна точка.
  Примерно в Китай съвсем законно ползват политически затворници за донори на органи…
  А пък през далечната 71-ва в България е въведен Член Първи. Няколко десетилетия по-късно на обществто не му е нужен Член Първи и те така…

 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":МарихуанатаАааа Почвате малко да звучите като Слави ;) Разбрахме, че тя е най-големия бич на обществото. Предприемаме и сериозни мерки както виждаш - хиляди тестове. Само не разбрах какво правим с останлите 600 човека, дето загиват годишно по пътищата и в инцидентите не участват напушени шофьори? Може ли да да те някакво решение или още от същото и да викаме МарихуанатаАаа?
  —цитат от коментар 14 на dwr30648311


  Едно е да се поставиш умишлено в състояние, при което се намалява способността ти за шофиране, друго е да направиш катастрофа заради грешна преценка или просто попадане в неблагоприятна ситуация. Второто може да се случи на всеки.Освен това именно, защото е забранено да се шофира след употреба на наркотици е ПТП са толкова. Ако няма забрана те ще са в пъти повече. Съответно и жертвите и ранените.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#15] от "Bullet":

  +++

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":“И тия евентуални 300 хиляди, употребяващи марихуана,всички са извършили престъпление, защото държането на наркотици е забранено” - Според мен да отворим Белене. 10% престъпници на свобода не е имало и по Виденово време. Към момента в България има по-малко от 8000 човека по затворите. Къде (освен в Белене) да надаме места за още 300 000? Ама кой ще бачка по кол центровете и кой ще ти плаща да си вееш фуржката из форумите тогава? ;) Законите се определят от обществото и отговарят на неговите нужди. Това че нещо е законно/незаконно не означава че е правилно или неправилно от морална гледна точка. Примерно в Китай съвсем законно ползват политически затворници за донори на органи… А пък през далечната 71-ва в България е въведен Член Първи. Няколко десетилетия по-късно на обществто не му е нужен Член Първи и те така…
  —цитат от коментар 18 на dwr30648311


  Като не ти харесват законите в България си свободен да напуснеш държавата.В противен случай или ще спазваш законите на държавата или ще търпиш санкции при нарушаването им.
  А да сравняваш политическите затворници в Белене наркоманите е цинизъм и подигравка с паметта на жертвите на политическите репресии.

 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2991 Любопитно

  До коментар [#16] от "kazushi":

  Цъ, ако си ходил на даскало и си учил аритметика... смяташ. Човек 90 кг, в него циркулира 5 л кръв, вкарваш 200 мл бира с алкохол 5% и смяташ колко промила се получава, без да игнорираш изветряване, разкраждане....
  Какво получи?
  Ако се изжабуркаш с глътка бира и веднага духнеш, ще покаже над 1,2 промила, но колко ще е в кръвта след 15 минути докато отидеш да ти вземат кръв?
  Дборе е да се разсъждава преди да се пише.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2991 Любопитно

  Франция, средата на 90-те, 16 000 мъртви в катастрофи след алкохол. Един политик вкара в закона като наказание конфискация на МПС след алкохол 1,2... наред с глоби, затвор... За една година мъртвите от катастрафи след алкохол станаха 4 000. Политика се казваше Саркози, после какъв стана знаете.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  До коментар [#22] от "chichka":

  Важно значение има, и при всеки е различно, един ензим - алкохолдехидрогеназа, който простичко казано, премахва алкохолният градус от постъпилите в тялото напитки. При нормален човек, употребяваш и нормални количества вода, 100 гр. качествена високоалкохолна напитка би трябвало да се разгради до 4 ч.

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 25. 25 Профил на anti_nazi
  anti_nazi
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  Не е зле да се осведомите по въпроса преди да пишете подобни коментари, базирани на лично усещане и никакви факти и аргументи. Има достатъчно информация по темата - и в медицинските издания, и в интернет, и в библиотеките вече.

  Правителствата и здравните министерства на държавите, които са декриминализирали канабиса разполагат и с точни изследвания в цифри.
  Криминализирането и забраната на лекарства и продукти базирани на тетрахидроканабинол никога не са довели до нещо положително. Именно затова нито една от държавите, в които не се преследва употребата НЕ се е върнала към подобни абсурдни мерки.
  Смешно, несериозно и абсолютно невярно е твърдение, че лекарство с доказан успех над редица заболявания вреди по какъвто и да е начин на употребяващите го и навежда на извода, че се водите от всичко друго, но не и от обективност.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6022 Неутрално

  “… Законът приема всеки шофьор с дрога в тялото за престъпник…”
  #кой ще се подпише под това, че е вярно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#23] от "chichka":

  Като е толкова добре да се разсъждава, ти защо не го правиш?

  Но може и аз да бъркам. Както каза, игнорираме други фактори. Виж как смятам нещата. 200 грама бира имат 10 грама алкохол. Делим 10 на 5000 (5 литра кръв са 5 000 милилитра). Получава се 0.002. Като го умножим по 1 000 (за да получим промилите), става 2 промила.

 28. 28 Профил на zakintos
  zakintos
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Статията пропуска един изключително важен случай - последствията от фалшиво-положителен резултат на теста за наркотични вещества. Споменато е за възможност, но не и процедурата, която на практика нарушава презумпцията за невинност и всеки завел дело, ще го спечели.

  Казусът е, че в такива случаи до изследване на кръвна проба и доказване на невинност си в ареста поне 24 часа, оставаш без книжка и без регистрация на автомобил до излизане резултат от кръвната проба и произнасяне на съд, за да ти върнат и сумата за глобата, която се начислява автоматично при проверката и си платил.

  Всичко това заради калпавия закон, в който:
  1) не е отчетено, че този тип случаи са възможни
  2) как да се процедира до установяване такъв ли е случая, или има употреба на забранени вещества.

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2012/12/24/1975054_da_se_publikuva_pod_post_nomer_3nastroenieto_-/
 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":Не е зле да се осведомите по въпроса преди да пишете подобни коментари, базирани на лично усещане и никакви факти и аргументи. Има достатъчно информация по темата - и в медицинските издания, и в интернет, и в библиотеките вече. Правителствата и здравните министерства на държавите, които са декриминализирали канабиса разполагат и с точни изследвания в цифри. Криминализирането и забраната на лекарства и продукти базирани на тетрахидроканабинол никога не са довели до нещо положително. Именно затова нито една от държавите, в които не се преследва употребата НЕ се е върнала към подобни абсурдни мерки. Смешно, несериозно и абсолютно невярно е твърдение, че лекарство с доказан успех над редица заболявания вреди по какъвто и да е начин на употребяващите го и навежда на извода, че се водите от всичко друго, но не и от обективност.
  —цитат от коментар 25 на anti_nazi


  Ами то и в България не се преследва употребата на наркотици ако има медицинско разрешително за това. Дори се разрешава легално отглеждането на марихуана за медицински цели.
  Така че недейте да спекулирате.

 30. 30 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":


  Ти да не си милиционер или мутра? Щото само те имат изгода да се забранява и преследва една билка. За да печелят от монопол, ниско качество и високи цени.

  И айде да отклоним темата, а...И да пренебрегнем фактите, че огромната част от престъпленията, включително и тези по пътищата са след употреба на любимия наркотик на българина.
  Да, става въпрос за Алкохола - най-опасната и разпространена Дрога.

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 31. 31 Профил на anti_nazi
  anti_nazi
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":


  Разсмяхте ме. Явно живеете в някоя друга България.

  Госпожо, публичното разпростряняване на слухове и откровенни лъжи също е разрешено от закона в България. Това не значи, че е красиво да го правите. Още по-малко, че някой би ви повярвал.
  От писането на подобни измишльотини имате нужда само вие. Но съвсем не е нужно да ги публикувате.

 32. 32 Профил на slv13604588
  slv13604588
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#30] от "Suicyco":

  Същото е и с оръжията. Интересно, какво е твоето мнение за тях, дали трябва да ги разрешим. Или следваме една логика, само докато ни отърва.

 33. 33 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#16] от "kazushi":

  Различно е при всеки - правилно са го написали. Аз съм си правил тест с дрегер на 2 чаши червено вино - 30 мин. след консумация дрегерът не отчете алкохол.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 34. 34 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":Разсмяхте ме. Явно живеете в някоя друга България.Госпожо, публичното разпростряняване на слухове и откровенни лъжи също е разрешено от закона в България. Това не значи, че е красиво да го правите. Още по-малко, че някой би ви повярвал.От писането на подобни измишльотини имате нужда само вие. Но съвсем не е нужно да ги публикувате.
  —цитат от коментар 31 на anti_nazi


  Аз ли съм виновен, че си неинформиран и пишеш глупости?Прочети си чл.354 А от Наказателният кодекс,където пише,че наказуемо е държането на марихуана без надлежно разрешително. Т.е ако някой има издадено такова разрешително поради медицински причини, може да употребява марихуана без да подлежи на санкция.

 35. 35 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Аз разбирам коментарът му така - забранено е, лошо е, опасно е, но явно забраната има някакъв ефект след като жертвите от ПТП-та причинени от водачи под влияние или след употреба са много малко на фона на общия брой загинали. При това положение не следва ли държавата да се концентрира върху причините за останалите катастрофи (огромният процент в следствие на превишена или несъобразена скорост и неправилни маневри). На кой му пука, че грешно бил преценил някой дебил. Такива грешно преценяващи вчера за 1 час шофиране през петрохан видях 7 - правят 5-торни изпреварвания и после се налага някой да им прави път за да не се натресат челно в насрещния. Т.е. вчера пред мен видях потенциално 7 птп-та от такива с грешна преценка. Считам, че държавата следва да се предприеме мерки такива дебили да спрат да си правят грешно преценката или изобщо да нямат възможност да преценяват. Примерно в кресненското дефиле - вместо бутафорните колчета слагат един бетон посредата и няма вече свобода дебилът да преценява дали може да изпревари или не - просто не може да изпревари. Точка. Да почнат да следят и за средна скорост. И още много вероятно може да се направи за да не се налага да разчитам на правилната преценка да дебили.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 36. 36 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  "...Ами то и в България не се преследва употребата на наркотици ако има медицинско разрешително за това...."

  В България не се преследват и гонкаджиите (с коли и с мотори). Повечето от мотористите са с обърнати, разкривени, направо скрити номера, но за това няма санкционирани. МВР и медиите се опитват да ни убедят, че борбата с нощните гонкаджии е обречена на неуспех. ГЛУПОСТИ! А камерите за какво са? По републиканските пътища е пълно с камери, които заснимат и през нощта? В София се похарчиха милиарди за камери, толкова не могат ли да наредят няколко стационарни камери на 5-6 места, където се организират гонките? Могат, но НЕ ИСКАТ!
  Защо не искат? Хубав въпрос!

 37. 37 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1798 Весело

  До коментар [#16] от "kazushi":Цъ, ако си ходил на даскало и си учил аритметика... смяташ. Човек 90 кг, в него циркулира 5 л кръв, вкарваш 200 мл бира с алкохол 5% и смяташ колко промила се получава, без да игнорираш изветряване, разкраждане.... Какво получи?
  —цитат от коментар 22 на chichka

  Ако си ходил до 3-ти клас, и си достигнал само до аритметиката, може и така да изчисляваш.
  Тая бира да не си я инжектираш венозно?

 38. 38 Профил на cornucopia
  cornucopia
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Пълно малоумие е да се слага знак за равенство между напушен и дрогиран. Неандерталска работа.

 39. 39 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Докато наказанията за употреба на упойващи вещества и алкохол при
  шофиране не станат по крути и инцидентите произтичащи от това
  да се смятат за умишлени нещата няма да се оправят !!!

 40. 40 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  в половин свят вече пушат трева за забавление, но в Беге е по-тежко да си пушил оня ден, отколкото да се надрусаш, напиеш и убиеш!

  безумие някакво.

 41. 41 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Аз след 2-3 бири карам много по-бавно и внимателно, отколкото след две кафета, бързайки за работа. Но пак съм в нарушение и си заслужавам глоба. Друг е въпросът, че когато си психопат-шофьор и на трезво ще караш като малоумен и ще предизвикаш ПТП. Трябва просто навсякъде камери и повечко шофьори с ефективни присъди и ще се разчистят малко улиците.

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 42. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  "...Ами то и в България не се преследва употребата на наркотици ако има медицинско разрешително за това...."В България не се преследват и гонкаджиите (с коли и с мотори). Повечето от мотористите са с обърнати, разкривени, направо скрити номера, но за това няма санкционирани. МВР и медиите се опитват да ни убедят, че борбата с нощните гонкаджии е обречена на неуспех. ГЛУПОСТИ! А камерите за какво са? По републиканските пътища е пълно с камери, които заснимат и през нощта? В София се похарчиха милиарди за камери, толкова не могат ли да наредят няколко стационарни камери на 5-6 места, където се организират гонките? Могат, но НЕ ИСКАТ! Защо не искат? Хубав въпрос!
  —цитат от коментар 36 на pontius_glarus


  Това какво общо има с темата за пияните и дрогираните шофьори?Съгласен съм,че КАТ не си е свършил работата по отношение на гонките, ама това означава ли,че трябва да се разреши на дрогирани да карат автомобил?

 43. 43 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#32] от "slv13604588":

  По принцип не ми се занимва с тролове, но айде - опитай пак с въпроса. Не ти се разбира нищо.
  Какво по-точно е също с оръжията?! И каква обща логика би могло да има?!

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 44. 44 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  след колко чаши алкохол ставате подсъдим
  ******************************************

  Практиката показва, че подсъдимостта е в пряка връзка с финансовите възможности на нарушителя.
  Това е положението.

  Мараба, С-ДС доносници!
 45. 45 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":Аз разбирам коментарът му така - забранено е, лошо е, опасно е, но явно забраната има някакъв ефект след като жертвите от ПТП-та причинени от водачи под влияние или след употреба са много малко на фона на общия брой загинали. При това положение не следва ли държавата да се концентрира върху причините за останалите катастрофи (огромният процент в следствие на превишена или несъобразена скорост и неправилни маневри). На кой му пука, че грешно бил преценил някой дебил. Такива грешно преценяващи вчера за 1 час шофиране през петрохан видях 7 - правят 5-торни изпреварвания и после се налага някой да им прави път за да не се натресат челно в насрещния. Т.е. вчера пред мен видях потенциално 7 птп-та от такива с грешна преценка. Считам, че държавата следва да се предприеме мерки такива дебили да спрат да си правят грешно преценката или изобщо да нямат възможност да преценяват. Примерно в кресненското дефиле - вместо бутафорните колчета слагат един бетон посредата и няма вече свобода дебилът да преценява дали може да изпревари или не - просто не може да изпревари. Точка. Да почнат да следят и за средна скорост. И още много вероятно може да се направи за да не се налага да разчитам на правилната преценка да дебили.
  —цитат от коментар 35 на bludniq_sin


  Е кой отрича,че трябва да се предприемат мерки срещу нарушителите на пътя?Въпросът е,че изобщо не са малко 80 пострадали от пияни и дрогирани шофьори. И са само толкова, защото е забранено да се шофира след употреба на алкохол и наркотици. Ако се разреши жертвите и пострадалите с телесни повреди ще са 10 пъти повече.

 46. 46 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Всъщност любопитно е следното - на 10 000 автомобила, спрени за проверка, са наложили 3300 акта/фиша. Проверявали са и пътници, но и с тях числата са близки - между 25% и 33% от шофиращите са били в нарушение. Не пише дали е било заради алкохол/наркотици, но дори и за други неща да е било, дава добра идея какво да очаква един шофьор по българските пътища.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 47. 47 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Трябва да има по-адекватно отношение към употребилите канабис. Какво значение има, ако съм бил предния ден в Амстердам и кацна в "територията" и се кача абсолютно трезвен да покарам по окрадено-разбитите пътища? Корупцията убива. Помислете.

 48. 48 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  В жалбите си Бахаров и Николов твърдяха, че е дискриминация, че за алкохола има допустима концентрация, а за наркотиците - не
  Утре ще почнат да се жалват, че е дискриминация, ако са убили няколко човека и няма допустима долна граница.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 49. 49 Профил на anti_nazi
  anti_nazi
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мусаши":

  Виновна сте най-малкото, че разпространявате откровени измислици, разводнявате темата и се опитвате да спекулирате с нещастията на хората и жертвите по пътищата.
  За останалото - да, всеки има право да избере да бъде ignorant.

 50. 50 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Балъчета, шо се занимавате с глупостите на мицифайците. Първото нещо е те да бъдат разфасовани, създадена нормална полиция на тяхно място и чак тогава да си говорим за наркотици, алкохол, пътища.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 51. 51 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  С две думи, ако си пил един ацефеин защото те боли глава(което често съм правил) могат да те спрат, арестуват за 24 часа, осъдят на една година условно, дерегистрират колата и да ти вземат книжката. Ако си друсан с няколко субстанции и алкохол, можеш да си караш 17 години без книжка и да трепеш хората по улиците. Аферим Ганке машала

 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Не знам защо не се засяга и един друг проблем. Начина на работа на КАТ. Работи се кампанийно или колкото да се отбие номера. Като се случи тежко ПТП се размърдват за малко, колкото да отчетат дейност и пак изпадат в летаргия.
  Работата на КАТ би следвало да е постоянна. И във всяка част на денонощието. На практика липсва превенция и борба с агресивните и потенциално опасните шофьори. За капак може да прибавим и неадекватното законодателство и странни съдебни решения, които дават възможност на пътните рецидивисти да се измъкват със символични наказания. На практика всеки един малоумник с кола може да прави каквото си иска, а КАТ да вдига рамене.

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Франция, средата на 90-те, 16 000 мъртви в катастрофи след алкохол. Един политик вкара в закона като наказание конфискация на МПС след алкохол 1,2... наред с глоби, затвор... За една година мъртвите от катастрафи след алкохол станаха 4 000. Политика се казваше Саркози, после какъв стана знаете.
  —цитат от коментар 23 на chichka


  Лъжеш, най-нагло лъжеш за "16 000 мъртви след алкохол" във Франция, средата на 90-те:

  https://fr.wikipedia.org/wiki/Évolution_détaillée_des_accidents_routiers_en_France_métropolitaine

  Мараба, С-ДС доносници!
 54. 54 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Що се отнася до алкохола, нещата са си наред за първо провинение. За рецидив обаче както и за шофиране с отнета книжка трябва да има ефективни присъди по бърза процедура

 55. 55 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  Не са малко. Казвам, че са малко, отнесени към абсолютната стойност на починали и ранени. При оценка на риска аз бих се концентрирал (без да игнорирам останалите) върху превенция срещу основния причинител на проблемите. Не виждам логика да концентрираш огромен ресурс, за да спреш причинител на 5% (примерно) проблеми, вместо върху причинител на 60% проблеми. Изобщо нямам предвид да се разреши шофирането след употреба или под влияние.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 56. 56 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#6] от "dwr30648311":

  Много разумно поставени от вас въпроси и данни, което не прави шофирането в пияно състояние приемливо.
  както разбирам, вие казвате, че трябва да се обърне сериозно внимание на останалите причини за високата смъртност, в сравнение със стандартите по белия свят.
  Според мен, причината за това са не слабите (според някои) наказания, а липсата на непрекъсваемост на контрола и неотменяемост на наказанията за всички нарушения - скорост, технически неиозправности, административни пропуски (книжки, талони и прочее), включиелно резултати от проверки за алкохол и наркотици, съобразено с поставените въпроси от автора. .
  Ако всеки от нас знае, че няма как да избегне наказанието за неговите персонални конфликти с правилата, опасни на улицата ще останат само "джигитите", дебелоглавите сред които няма как да са толкова много.
  Но от дума на дума, пак стигаме до корупция и шуро-баджанащина, средства с коите се "спасяваме" от актове за нарушения и после олеле-мале, катастрофи и убити.

 57. 57 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Сега, в сезона на бирите, се пият всякакви, опитват се различни, нови вкусове, занаятчийски и т. н., но хора, които стават рано и се качват на колата около 5, 5:30, било за работа или за спорт, и са легнали по-късно, трябва да си правят сметката, и да проверяват предварително алк. съдържание на бирата, има бири с 4%, но има и с 5, с 6,6%, с 8%.

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 58. 58 Профил на jtf57549525
  jtf57549525
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":

  Не, като не ти харесват законите в България, се бориш да се променят и да излезенм от средновековието. С каквото можеш, дори и писане във форума на безработните тук. И тъй като сме в ЕС, ако не ти харесва посоката на развитие, можеш пък ти да си хващаш багажа към по-добрите места. В Русия например пребиват консумиращите дрога и с горди с това.

 59. 59 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Пълни лъжи. Просто се обаждаш на приятел или ако ченгето на място не вземе подкуп, прокурора сам те търси. Иначе изродите от бкп дето наркоманските им деца са пукнали искат да убиват всеки наркоман

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 60. 60 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 112 Любопитно

  Законът е абсолютно неадекватен.
  Как може да пушиш една цигара марихуана и на следващия ден, когато ефекта е преминал напълно, да те спрат и да ти вземат книжката?

 61. 61 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  До коментар [#52] от "Petleshev":

  То дори не става дума за някакви систематични проверки, това не е редно и е тормоз. Този обаче ... няколко часа преди катастрофата е минал по околовръстното със 160. Е.... няма държава в която да вдигнеш 160 по нормален път в града и да не бъдеш арестуван до 10 минути

 62. 62 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#6] от "dwr30648311":

  Коментара е по-съдържателен от статиятя

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 63. 63 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  До коментар [#57] от "hamiltonf":

  Първо бири с 4% кажи речи няма. Второ...една бира и с 8% да е (а такива са обикновено белгийски бири, които освен че са много скъпи, се и варят по Коледа) след 4 часа си ОК. Сега...ако си пил до 3 часа и си тръгнал в 5.30 с колата след 2 часа сън...бирата ти е последният проблем

 64. 64 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":Не, като не ти харесват законите в България, се бориш да се променят и да излезенм от средновековието. С каквото можеш, дори и писане във форума на безработните тук. И тъй като сме в ЕС, ако не ти харесва посоката на развитие, можеш пък ти да си хващаш багажа към по-добрите места. В Русия например пребиват консумиращите дрога и с горди с това.
  —цитат от коментар 58 на jtf57549525


  В Русия има около 6 милиона употребяващи наркотици.В едно интервю шефът на службата за борба с наркотиците каза,че били дори 8 милиона. Ама викаш всичките са ги пребили.Аман от тъпи опорки.
  И като искате да промените закона и да легализирате наркотиците що не направите един референдум. Та българските граждани да се произнесат по въпроса дали трябва да се легализират наркотиците.Гласуват мнозинството за легализиране и проблемът ви е решен.

 65. 65 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":

  А не може ли вместо това да изхвърлим задръстеняците като теб

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 66. 66 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  До коментар [#64] от "cxn421127689":

  Епа бате...от 150 милиона, 6 да употребяват...БААЯ са и пребили. В Нидерландия са сигурно над 40%

 67. 67 Профил на jtf57549525
  jtf57549525
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#64] от "cxn421127689":

  Има време и за това.
  Но щом те интересува толкова Русия, поинтересувай се. Страната с най-строгите закони за наркотици в света (заедно с още 1-2 такива комунистически и Иран), пълна липса на превенция или съпорт на пострадали. Резултатът е трагичен, огромно количество наркомани, създаването на най-бруталния наркотик крокодил, и цели бригади, занимаващи се с тормоз на наркомани или дори рекреационни юзъри. Сравни със Швейцария, където марихуаната е легална.

 68. 68 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":Не, като не ти харесват законите в България, се бориш да се променят и да излезенм от средновековието. С каквото можеш, дори и писане във форума на безработните тук. И тъй като сме в ЕС, ако не ти харесва посоката на развитие, можеш пък ти да си хващаш багажа към по-добрите места. В Русия например пребиват консумиращите дрога и с горди с това.
  —цитат от коментар 58 на jtf57549525


  И тия опорки как в ЕС била легализирана марихуаната са поредната лъжа. Единствено в Малта може да се притежава легално марихуана.А в Нидерландия може да се употребява в специални заведения. Във всички останали държави не е разрешено да се притежава марихуана.

 69. 69 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Това какво общо има с темата за пияните и дрогираните шофьори?Съгласен съм,че КАТ не си е свършил работата по отношение на гонките, ама това означава ли,че трябва да се разреши на дрогирани да карат автомобил?
  —цитат от коментар 42 на Мусаши

  Това означава, че КАТ трябва да спре с тия идиотски кампании "този месец ще проверяваме за дрога, по-другата седмица ще проверяваме за колани и столчета, после за превишена скорост" и да започне най-накрая планомерен и сериозен контрол.
  Абсолютен мит е, че на тази територия живеят най-дивите шофьори, просто в така наречените "цивилизовани" държави има строг контрол и сериозни удари по джоба.
  Тук има категории изключително опасни нарушения, за които на практика не се следи, самоубийствените изпреварвания, например.
  Да не говорим за тия, които шофират и в същото време пишат съобщения на телефона си, или за подскачащите върху главата на тате дечица, които при катастрофа директно излитат от колата към едно по-добро място.

 70. 70 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#64] от "cxn421127689":Има време и за това.Но щом те интересува толкова Русия, поинтересувай се. Страната с най-строгите закони за наркотици в света (заедно с още 1-2 такива комунистически и Иран), пълна липса на превенция или съпорт на пострадали. Резултатът е трагичен, огромно количество наркомани, създаването на най-бруталния наркотик крокодил, и цели бригади, занимаващи се с тормоз на наркомани или дори рекреационни юзъри. Сравни със Швейцария, където марихуаната е легална.
  —цитат от коментар 67 на jtf57549525


  Сравнявай с България. Тук притежаването на марихуана не е легално. Има ли подобни неща като в Русия?

 71. 71 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Това с тестовете за дрога е ядец за много хора, дори тук ги има. Голяма част от работата, която можеш да вършиш в България е толкова шитава, че можеш да издържиш само ако си на трева или амфети. А шефовете на наркоманчетата са на бело.

  Евроатлантида
 72. 72 Профил на jtf57549525
  jtf57549525
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#70] от "cxn421127689":

  Не става въпрос за Русия, а за това, че българските закони са неадекватни и ще трябва да се напаснат с времето. За легализация е рано, поне да разберат, че марихуаната има действия няколко часа, а остава засечима в кръвта няколко дена, а в допълнителни анализи и до 30 дни.

 73. 73 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#70] от "cxn421127689":Не става въпрос за Русия, а за това, че българските закони са неадекватни и ще трябва да се напаснат с времето. За легализация е рано, поне да разберат, че марихуаната има действия няколко часа, а остава засечима в кръвта няколко дена, а в допълнителни анализи и до 30 дни.
  —цитат от коментар 72 на jtf57549525


  Ами създайте си партия, спечелете изборите и направете промени в закона. Или убедете партиите в парламента да променят закона. Така действа демокрацията .

 74. 74 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#70] от "cxn421127689":Не става въпрос за Русия, а за това, че българските закони са неадекватни и ще трябва да се напаснат с времето. За легализация е рано, поне да разберат, че марихуаната има действия няколко часа, а остава засечима в кръвта няколко дена, а в допълнителни анализи и до 30 дни.
  —цитат от коментар 72 на jtf57549525


  няколко часа си сериозно друсан. А това че остава в кръвта дни, за разлика от алкохола означава просто че по-трудно се изчиства от организма.

  Евроатлантида
 75. 75 Профил на jtf57549525
  jtf57549525
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#74] от "sa6":

  Няколко часа си и сериозно пиян, ако се напиеш. Изчиства се по-бързо, защото алкохолът е захар, а организмът първо разгражда захарите. Колко бързо излиза от организма няма никакво значение за адекватността ти - най-силният наркотик ДМТ се произвежда ествествено от мозъка ти в по-малки количества. Едно ЛСД може да те нокаутира за 2 дни, и няма да бъде засечено 2 часа след това.

 76. 76 Профил на pog271131824
  pog271131824
  Рейтинг: 52 Любопитно

  До коментар [#6] от "dwr30648311":
  Разгеле! Един свестен коментар на мислещ човек. На мен ми е писнало от лицемерието на медиите.
  Алкохола е най-отвратителната дрога, но е законна и много толерирана от българското природонаселение. Толеранса е отразен и в закона. Докато за марихуана прошка няма. Дори да си пушил преди няколко дни пак си потенциален “престъпник”. Абсолютно против съм да се шофира под въздействието на наркотични вещества! Но ако си пушил в петък (ефекта продължава не повече от два часа и това го знаят всички, дори и тези които се правят, че не знаят за какво иде реч) и ОРГНИТЕ те спрат във вторник пак си престъпник. Безрасъдното и агресивно шофиране е въпрос на интелект (или липсата на такъв). Но за повечето хора нещата са черно бели…….

 77. 77 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#33] от "bludniq_sin":

  Казвам, че не може да изключиш възможността дрегера да те хване и след една бира. Това, че ти си се тествал един път, също не изключва тази възможност. А дори да я изключва специално за теб, това не важи автоматично за всички хора. Така че аз препоръчвам при никакво количество алкохол да не се кара, даже и след половин чашка бира. Риск има, колкото и да е малък, не е нула.

 78. 78 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2130 Весело

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":Не е зле да се осведомите по въпроса преди да пишете подобни коментари, базирани на лично усещане и никакви факти и аргументи. Има достатъчно информация по темата - и в медицинските издания, и в интернет, и в библиотеките вече. Правителствата и здравните министерства на държавите, които са декриминализирали канабиса разполагат и с точни изследвания в цифри. Криминализирането и забраната на лекарства и продукти базирани на тетрахидроканабинол никога не са довели до нещо положително. Именно затова нито една от държавите, в които не се преследва употребата НЕ се е върнала към подобни абсурдни мерки. Смешно, несериозно и абсолютно невярно е твърдение, че лекарство с доказан успех над редица заболявания вреди по какъвто и да е начин на употребяващите го и навежда на извода, че се водите от всичко друго, но не и от обективност.
  —цитат от коментар 25 на anti_nazi


  А Вие не е зле барем да научите разликата между марихуана за медицински и такава за "recreational" (както пишат на ингилизки) цели. Както казах в предходния си пост, слушам подобни глупости от години, не - от две десетилетия. Хората дето ми ги говорят пред очите ми се спихнаха и някои от тях имат вече и говорни проблеми, да не говорим за проблеми с концентрацията, паметта и т.н. Марихуаната има едно много полезно за всякаква болшевишка власт (каквито са правителствата в по-голямата част от света в момента) действие - като се напушиш, ставаш дроб и не ти пука за нищо. Поради което я легализират масово в последно време, въпреки проблемите, които идват след това. По принцип аз съм "ЗА" легализацията на всякакви наркотици, с цел еволюцията да си каже думата по-бързо, но не приемам да се говорят глупости по темата и да се обяснява кое било по-вредно и кое - не.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 79. 79 Профил на kha
  kha
  Рейтинг: 347 Неутрално

  А в Нидерландия може да се употребява в специални заведения
  —цитат от коментар 68 на cxn421127689


  Не знам дали си ходил там, но аз съм бил в Амстердам и околните градчета няколко пъти. Пуши се навсякъде на публични места - по улици, по паркове, по спирки... Никой никъде не ти прави проблем, а не е като да няма полиция.

  Да ти кажа холандците не са прости. Из Европа по свестни хора от тях не съм виждал никъде - масово интелигентни, възпитани и дружелюбни. Бях в едно 30-хилядно градче близо до Амстердам и всеки човек ме поздравяваше като се разминаваме.

  Мога само да кажа, че са векове пред нас в развитието си във всяко едно отношение.

 80. 80 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 509 Неутрално

  [quote#79:"kha"][/quote]

  Ами ок. Значи стават две държави, в които не се преследва притежаването на наркотици Малта легално и в Нидерландия полицията си затваря очите. От общо 27.
  И фактът, че дадена държава е развита икономически не означава, че трябва да се приемат всички нейни порядки. В Западна Европа и САЩ има три неща, които се пропагандират -легализирането на наркотиците,пропагандата на хомосексуализма и приемът на имигранти от Азия и Африка в Европа, съответно Латинска Америка в САЩ. Това в крайна сметка ще доведе до упадък тези общества.Независимо колко развити икономически са в момента. Щото това богатство е трупано с векове.А през тези векове нито е имало толкова имигранти от Азия и Африка, нито наркотиците са се употребявали масово, нито хомосексуализма е бил широко разпространен.

 81. 81 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Поздравления за изчерпателната статия. Единственото което ми липсва като информация е колко ПТП-та причиняват пияни/дрогирани шофьори годишно и в колко от тях има жертви. Прилагам документче от НСИ: https://nsi.bg/sites/default/files/files/publications/ptp_2020.pdf В таблица 11 може да видим: 2019 ПТП с участие на алкохол/наркотици - 78. От тях 7 жертви. 2020 ПТП-та с участие на алкохол/наркотици. От тях 6 жертви. Припомням, във “войната загиват” между 600 и 700 души годишно. Или под 1% от фаталните инциденти може да препишем на нетрезво шофиране. За сравнение през 2019 има повече жертви, които са в следствие на нарушение на ПЕШЕХОДЕЦ - цели 8. Отвръщава ме, че всеки път като стане някоя беля фокуъст се измества върху наркотиците, но никой не пита от какво загиват останалите 99% от жертвите по пътищата и какво може да направим за тях. Друг кофти момент (както отбелязва статията) са изключително чувствителните тестове. В ЕС средно 10% от населението консумира канабис редовно. Ако отнесем това съотношение към 6 милиона популация излиза че в България има около 600 000 “тревомани”. Да кажем, че на половината от тях им се налага да шофират поне веднъж седмично. В Държавата има едни 300 000 престъпници, дето полицията не е “изловила”… Какво ще ги прави като ги излови всичките и кой е жертвата на тия тежки престъпления остават отворени въпроси ;)
  —цитат от коментар 6 на dwr30648311


  ++++++++++++++++++++
  Не толерирам да се шофира след употреба на алкохол, също и на наркотици, НО има разлика в поведението на употребил хероин и изпушил една трева.
  Трябва да се прецизира наказанието за употреба на наркотични вещества, както за алкохола.

 82. 82 Профил на kha
  kha
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Канабисът е смъртен враг на тютюневата, алкохолната и фармацевтичната индустрии, защото драстично събаря оборота им. На всичко отгоре тези индустрии не могат да го превземат, защото това е растение от природата и не може да бъде патентовано, т.е. всеки може да си го отглежда сам за себе си.

  Тези три индустрии искат хората да пушат, пият и да са болни, за да върви оборота. Канабисът е прът в това колело, затова те нямат друг избор, освен да използват своите милиарди за да си купят политици, които да го криминализират.

  Допреди 100 години канабисът не е бил забранен и от него са се правели много лекарства. В момента в който корпорациите наедряват достатъчно за да концентрират власт способна да управлява политиците, канабисът е криминализиран и научните изследвания за неговите ползи в медицината са блокирани.

 83. 83 Профил на jtf57549525
  jtf57549525
  Рейтинг: 361 Неутрално

  До коментар [#78] от "Тюфлекчия"
  Аз пък съм се нагледал на алкохолици с размекнати мозъци и тела, изядени отвсякъде. За сравнение, пушещите всекидневно трева (включително по цял ден!), все пак могат да функционират в обществото, макар и с утежнени конгитивни способности. Та, това с кока-колата, дето ще разруши изгнилите капиталистически общества, си го дръжте за коми сбирките. Като сравняваш, сравнявай количествено и качествено. Тук не говорим за избора на отделен човек дали да се отдаде на прекомерна употреба на каквото и да е.

 84. 84 Профил на Разумен Октопод
  Разумен Октопод
  Рейтинг: 139 Неутрално

  До коментар [#78] от "Тюфлекчия":

  Глупости на търкаленца си плямпаш, измисляш си на кило, какт' ти дойде. Не е изненеда, предвид, че 99,999% от това, което постваш са глупости така или иначе. Проруско, прогерберско, продпсарско тролче, освен да пише простотии и по тази тема, друг вариант не виждам. Пуша от повече от 30 години и спор няма - краткотрайната ми памет не е толкова добра колкото беше като бях на 15. И тази на заклетите ми колеги непушачи не е много по-добре. А тези дето къркат по 100-200 гр. всяка вечер от 30 години са много по-зле от мен.

  Айде сега да поговорим обективно за нещата (не с тебе, Тюфлек, с тебе разговор не може да води).

  Аз като шофьор, който знае, че дори да не е пушил от 1 седмица, пак ще отчете проба, заради натрупване в тялото, просто ми е през уя. Като пушиш от толкова време, няма нито външно, нито физическо отражение - толерансът се трупа много бързо, всеки редовен пушач ще ви го каже това. Както с кофеина, както с цигарите. Човек, който не пие кофеин се разтреперва от едни чай, човек непушач една цигара го удря в петите.
  Спирали са ме пушил не веднъж през годините и нищичко не са ми казвали. Естествено, не съм пушил в колата и никога не съм тръгвал веднага след пушене, просто защото миризмата остава.
  Сега: като знам, че няма значение дали съм пушил или не, и пак съм преебан, ако ме тестватq нали се сещате какво правя? Карам си пушил като пич. За сведение, имам 1 ПТП и нула (0) глоби за половин живот шофиране. Толкова за контрола, толкова за пушенето и карането. Ако искате хората да не го правят, трябва тестовете да са адекватни. Ако ме хваща макс 6 часа след пушене, няма да карам пушил. Сега просто няма причина да не го правя. Псувайте, бийте минуси, но ви обещавам, че много хора правят същото като мен.

  И както каза колегата горе - аз съм отговорен и внимателен шофьор с голям стаж и изправна кола и "досието" ми отговаря на това. Хваща ме тая шибания, независимо дали съм пушил преди 5 минути или преди 5 дена - взимат ми книжката.
  Онзи татуирания левент кара без книжка, надрусан на 3 наркотика (там вече говорим за друсане, мили читатели, от онова дето се изцъкляш като пресисал), палки, путки, 50 нарушения, не знам колко точки отнети, и докато не убие двама човека, нищичко не се случва. ГолемиО готвач Токев, кара толко пиян, че не знае дали е ден или нощ, кара по джанти, абсолютна пародия - върнат му книжката.

  Е какво излиза накрая? Аз ли съм луд, или има нещо сбъркано в системата? Дори фактът, че съм "ненаказан" до ден днешен трябва да ви каже, че е сбъркана, а не сега да ми се излеете колко съм грешен, въпреки че няма да съм аз този, който ще убие децата ви със 200 км/ч в централна София.

 85. 85 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 391 Неутрално

  От статията става ясно, че ако си с тревичка или си Емили – няма проблем, щото е модерно и прогресивно!

 86. 86 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#78] от "Тюфлекчия"Аз пък съм се нагледал на алкохолици с размекнати мозъци и тела, изядени отвсякъде. За сравнение, пушещите всекидневно трева (включително по цял ден!), все пак могат да функционират в обществото, макар и с утежнени конгитивни способности. Та, това с кока-колата, дето ще разруши изгнилите капиталистически общества, си го дръжте за коми сбирките. Като сравняваш, сравнявай количествено и качествено. Тук не говорим за избора на отделен човек дали да се отдаде на прекомерна употреба на каквото и да е.
  —цитат от коментар 83 на jtf57549525

  Остави когнитивните способности. Не са добре изследвани психомоторните способности на дълготрайно пушещите трева. По мое лично наблюдение реакциите им са забавени и изпадат в емоционални състояния, което е противопоказано за шофиране.

  Евроатлантида
 87. 87 Профил на Разумен Октопод
  Разумен Октопод
  Рейтинг: 139 Неутрално

  До коментар [#86] от "sa6":

  https://humanbenchmark.com/tests/reactiontime

  Айде пробвай се. 202 ms дават моите забавени реакции. Това за емоционалните състояния е някаква глупост, несвързана с тревата, а с индивидът.

 88. 88 Профил на CV
  CV
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз пък не виждам някой да е споменал един от най-важните аспекти на проблема - бакшиша за патрула!! Наскоро ме спряха през нощта и ме питаха дали съм потребявал, казах не – нито тази вечер, нито през последните седмици – при което милиционерката ок. 10 пъти ме попита дали ако ми направят тест, няма да излезе положителен – ТОЕСТ дали няма да е по-добре за мен да ѝ бутна 50те лева (които тя видя в моя портфейл, защото ме джобиха за наркотици), отколкото да рискувам да ми направят тест (тя ми обясни подробно какво ще се случи ако е положителен). Като протестиращ сметнах, че ще е морално неадекватно да им дам бакшиш, и си поръчах тест, дето се вика. Негативен, въпреки че бях пушил преди седмица-10 дни, но съвсем малко.

  На мои приятели тези срещи с полицаите им се случват много по-често. Реално това отваря огромна ниша за дребна корупция. След като съм изряден шофьор, напълно адекватен в мига, в който ме проверяват, спрян без нарушение, не виждам никакво основание да се подозира, че съм пиян или надрусан, следователно няма никаква фактическа логика да ми бъде правен тест.

 89. 89 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5731 Неутрално

  В жалбите си Бахаров и Николов твърдяха, че е дискриминация, че за алкохола има допустима концентрация, а за наркотиците - не, както и че за дрогата не се отчита видът на въздействие върху организма на различните видове наркотични вещества.
  ***
  В програмата на Де Бъ за следващите избори трябва да бъде включена точка - "Борба срещу дискриминацията на наркоманите".

  I настане час, коли один скаже: "Слава Украiнi!". I мiльйони вiдповiдатимуть: "Героям слава!". Степан Бандера
 90. 90 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#24] от "hamiltonf":

  Знам, давам аритметичния пример. 1 литър бира са 50 гр абсолютен етанол. Да си ги сметне в 5 л кръв колко промила са. Не коментирам разграждането, изхвърлянето с пот, урина....

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 91. 91 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#27] от "kazushi":

  Ха отново работа с десетична запетая...

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 92. 92 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#37] от "Yotce":

  Ся, зао им отваряш очите, от утре всички ще са в кръчмата с калкулатора!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 93. 93 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Аз ли съм луд,
  —цитат от коментар 84 на Разумен Октопод


  Не, не си луд, човече.
  Нашмърканяк си.

  Мараба, С-ДС доносници!
 94. 94 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5731 Неутрално

  ". В София се похарчиха милиарди за камери,
  —цитат от коментар 36 на pontius_glarus

  Не милиарди, а трилиони!

  I настане час, коли один скаже: "Слава Украiнi!". I мiльйони вiдповiдатимуть: "Героям слава!". Степан Бандера
 95. 95 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#57] от "hamiltonf":

  В твоите аптеки продавате ли алкохолни тестери? Има всякакви от 20 до 2000 лв, електронни, еднократни....

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7354 Неутрално

  Интересно, колко, освен Токев, са в затвора за алкохол.

 97. 97 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2130 Любопитно

  До коментар [#83] от "jtf57549525":

  И къде точно съм казал, че алкохолиците са ОК и алкохолът е безвреден?!? Айде научете се да водите спор и да четете с разбиране чуждите тези и пак елате.


  До коментар [#84] от "Разумен Октопод":

  Пич - не ти чета глупостите, не се престаравай толкова.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 98. 98 Профил на Разумен Октопод
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на imenitko
  imenitko
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Добре значи излиза че аз и хилядите други хора които пием ацефеин (продаван свободно в аптеките) за мигренозни главоболи подлежим на 1 година затвор след случайна проверка на улицата без каквато и да е била причина освен че сме шофирали на грешното време и място ?

 100. 100 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Добре значи излиза че аз и хилядите други хора които пием ацефеин (продаван свободно в аптеките) за мигренозни главоболи подлежим на 1 година затвор след случайна проверка на улицата без каквато и да е била причина освен че сме шофирали на грешното време и място ?
  —цитат от коментар 99 на imenitko


  Нищо такова не излиза. Дори и да отчете теста наличие на опиати заради употреба на лекарства, като се направи експертиза ще се установи,че не си употребил опиати.А експертизата има предимство пред теста и се гледат нейните показатели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK