Парламентът вика Гешев за втори път в рамките на седмица

Иван Гешев ще трябва да се яви за втори път пред депутатите

© Юлия Лазарова

Иван Гешев ще трябва да се яви за втори път пред депутатитеПравната комисия по правни и конституционни въпроси ще проведе заседание в четвъртък с точка от дневния ред "Обсъждане, с участието на главния прокурор, прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи на основание чл. 25 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание". Това е вторият път в рамките на седмица, в който депутатите викат главния прокурор, за да го изслушат.


Миналия петък, на 15 юли, Гешев се яви в комисия по борба с корупцията, където трябваше да отговаря на въпроси, свързани с петорната експертиза на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, показала, че те са манипулирани. Вместо конкретни отговори обаче Гешев разводняваше дебата с обяснения какви са правомощията и с обвинения, че му се задават политически въпроси. Той напусна заседанието, след като заяви в отговор на въпрос от "Демократична България", че няма да си подаде оставката.


Миналата седмица Конституционният съд отхвърли искането на Гешев да бъде отменено изискването той да бъде изслушван най-малко веднъж на три месеца от правната комисия и възможността Народното събрание да дава препоръки по представените от него доклади, а той да отчита как ги е изпълнил.
Пред депутатите от комисията за борба с корупцията той обяви, че от решението на Конституционния съд следвало, че той може да бъде викан само в правната комисия, но щял да се явява във всички комисии, в които бива поканен, от институционално уважение.


Главният прокурор загуби и още едно дело в Конституционния съд, образувано по негово искане - това да бъде отменено закриването на специализираното правосъдие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK