Как полицията арестува Котън и Моп - двама мексикански улични клоуни в София

Снимка от ареста на единия артист. Според мексиканците полицаите не са се представили и не са уведомили артистите да спрат

© Личен архив

Снимка от ареста на единия артист. Според мексиканците полицаите не са се представили и не са уведомили артистите да спратКакво може да предизвика появата на 10 полицаи и три патрулни коли в центъра на София в неделя вечер? Двама улични артисти, облечени като клоуни, които правят пърформанс.


Това е краткото описание на историята на Котън и Моп - артистичните псевдоними на братята Емилиано Нандаяпа и Диего Нандаяпа от Мексико, които обикалят света със своето улично шоу. Те са посетили повече от 25 държави, но в неделя вечерта, след като правят своето представление на ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Солунска" в София, се озовават в столично районно полицейско управление, където прекарват близо 20 часа.


Според СДВР те са били задържани и разпитани. Попитани на какво основание е арестът, отговорът е "имало е проблеми с полицаите". Как през 2014 година полицията отведе членовете на театрална група в София заради подобна акция - тук
Според Котън и Моп те са останали в районното близо 20 часа и са обвинени в хулиганство. Имат призовка за 15 август, където евентуално ще им бъде наложена глоба. По информация на СДВР те са само задържани и разпитани

© Личен архив

Според Котън и Моп те са останали в районното близо 20 часа и са обвинени в хулиганство. Имат призовка за 15 август, където евентуално ще им бъде наложена глоба. По информация на СДВР те са само задържани и разпитани


Пред "Дневник" Котън и Моп разказват, че полицаите са били объркани, не са знаели как да действат. Те не са се представили и не са уведомили артистите да спрат, така че клоуните са продължили представлението и са поканили полицията да се забавлява с тях. По думите на артистите тази ситуация още повече е подразнила полицаите. Те извикали подкрепление и така общо 10 полицаи и три патрулни коли участват в ареста на клоуните.


От клипчета, разпространени в интернет, се вижда, че клоуните на няколко пъти спират движението, но после го освобождават. Те се заиграват с полицаите и с минувачи. Впоследствие се виждат кадри на двамата артисти на земята с белезници и ръце на гърба.


Според Котън и Моп те са останали в районното близо 20 часа и са обвинение в хулиганство. Имат призовка за 15 август, където евентуално ще им бъде наложена глоба. По информация на СДВР те са само задържани и разпитани.


Братята са основатели на Nandayapa Brothers - компания, посветена на създаването на артистични акции в публични пространства, чиято цел е да разчупи монотонността на градовете и да сподели радостта с хората. Чрез своите представления те искат да достигнат до много градове в отдалечени части на света. Артистите са се обучавали в Nouveau Clown Institut в Барселона при световноизвестни клоуни като Джанго Едуардс, разказват те пред "Дневник".

"Бяхме затворени, облечени като клоуни. Намериха ни опасни предмети като гумено пиле и гумен чук. Истинското ни престъпление е, че споделяме радостта с хората, като разчупваме ежедневието на един сив град и даряваме радост в момент, когато човечеството най-много се нуждае от смях насред войните и след пандемията.

Смешно е, че ни обвиняват в хулиганство, когато това, срещу което се борим, е насилието. Това не е нещо ново, правят го и много други клоуни по света, велики артисти като Туга или Каркоча. Не искаме всички да са съгласни с това, което правим. Идеята на изкуството не е да правим красиви неща, изкуството съществува, за да провокира емоции и мисли", написа за "Дневник" Котън.


"Искаме да играем по улиците на София още веднъж, знаем, че много хора харесват това, което правим, но зависи от реакцията на полицията, ще решим дали да направим представлението отново тази неделя, не искаме да притесняваме никого или да заобикаляме закона", казва Сеси Круз, продуцент на братята.


Следващата спирка от обиколката на Котъп и Моп е Турция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK