Промените в антикорупционния закон минаха на първо четене в комисия, ще има обществено обсъждане

Настоящият вътрешен министър Бойко Рашков е номинацията на управляващите от "Продължаваме промяната" за нов шеф на антикорупционната комисия.

© Юлия Лазарова

Настоящият вътрешен министър Бойко Рашков е номинацията на управляващите от "Продължаваме промяната" за нов шеф на антикорупционната комисия.Основната тема в преговорите за правителство в рамките на получения от БСП трети мандат - за приемането на промените в антикорупционния закон - мина на първо четене в правната парламентарна комисия. На заседание, започнало, след края на заседанието на парламента в сряда в късния следобед и въпреки опита на ГЕРБ, ДПС и БСП за смяна на дневния ред, бяха приети принципно измененията в закона, предложени от управляващите от '"Продължаваме промяната". Те най-общо предвиждат разделянвто на комисията за противодействието на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество на две. Повече за промените - тук.


Измененията бяха приети с 14 гласа "за" ("Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България"), против бяха четирима, а трима се въздържаха (сред тях и Хамид Хамид от ДПС)


Членовете на комисията - с 15 гласа "за" - приеха предложението на Ива Митева ("Има такъв народ") проектът да бъде обществено обсъден преди второ гласуване. Председателят на комисията Милен Матев от "Продължаваме промяната" пое ангажимент дискусията по темата да бъде организирана в кратки срокове и да е максимално широка.
По-рано през деня от ИТН обявиха, че са обещали подкрепа за законопроекта.


Представителите на формацията обещаха на заседанието активно работа по законопроекта. При оттеглянето на министрите на партията на Слави Трифонов от коалицията преди близо месец, от "Продължаваме промяната" обявиха, че от ИТН са били против приемането на промените в закона, но след разговорите с БСП тази седмица, от формацията смекчиха тона.


"Противодействието на корупцията е приоритет на всички, но борбата с корупцията не е по силите само на една политическа партия, пък била тя с най-голямата парламентарна група", заяви по време на заседанието Андрей Михайлов от ИТН. Според него текстовете от предложения законопроект "се нуждаят наистина от доста работа". "Ще поемем ангажимента да действаме много активно в тази насока, така че да се получи накрая хубав, простете за израза - читав закон", заяви още Михайлов.


От ГЕРБ критикува проекта, като според Екатерина Захариева разделянето на комисията на две е "нескопосано", а реформата в комисията ще спре възможността да се разследват корупционни престъпления, заради много въпроси по прилагането на законопроекта, ако остане в този му вид. Според Захариева, и бившия министър на туризма Николина Ангелкова промените се правят, за да може да бъде назначен за шеф на комисията вътрешният министър Бойко Рашков.


Рашков е номинацията на управляващите от "Продължаваме промяната" за нов шеф на антикорупционната комисия. Засега от партиите се въздържат да коментират подкрепата за него. Тази седмица в дневния ред на парламента е включена точка за гласуването на правилата за избор на нов председател на комисията. Тя е без титуляр от март месец, когато депутатите гласуваха оставката на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който я оглавяваше.


Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов приемането на закона е важна стъпка, за да се даде знак накъде върви коалицията. "Борбата с корупцията у нас има дълга трагикомична история, достойна за перата на Илф и Петров", коментира Иванов. Според него всички неуспешни опити за създаване на антикорупционен орган са заради нежеланието да се реформира прокуратурата. Докато това не се случи, всичко останало ще е някаква форма на ерзац, коментира той.


Според Атанас Славов от движението работата по законопроекта трябва да включва и допълнително работа по темата с конфликта на интереси, като пример той даде да трябва да се декларират членство в организации като маонски ложи и тамплиески ордени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK