Христо Иванов: "Има такъв народ" или е тежко неадекватна, или е използвана да руши

По думите му ГЕРБ и ДПС искат избори и смятат, че дестабилизацията в държавата ще ги "изпере".

© Георги Кожухаров

По думите му ГЕРБ и ДПС искат избори и смятат, че дестабилизацията в държавата ще ги "изпере".Избори 2022

Ако с този запис приключи всичко, пред лицето на страната ние декларираме, че сме абсолютно несъстоятелни като политици. Така коментира през БНТ съпредседателят на "Демократична България" изтеклия в петък (22 юли) запис от закрито заседание на обединението, от който запис Слави Трифонов взе повод, за да обяви, че партията му "Има такъв народ" няма да подкрепи правителство с третия мандат на БСП.


"Става дума за една банална среща, каквито ние правим по три пъти на седмица. Приемам като случайност, че администрацията (на парламента) е забравила да изключи камерите", отбеляза Иванов.


По думите му ГЕРБ експлоатира този запис и по тази причина "Демократична България" са го публикували и всеки, който се интересува, може да види, че той, както уточни Иванов, докладва на политическата си група и търси тяхното мнение и това е "един нормален политически разговор" във връзка с преговорите между партиите за съставяне на правителство.
"Огромният ентусиазъм, с който ГЕРБ и ДПС се мятат върху този смешен казус, как те се мятат по това нещо и какъв панаир се опитват да направят. Искат избори, защото смятат, че колкото е по-зле, толкова по-добре за тях. Че дестабилизацията на страната в крайна сметка ще ги изпере. Че с Пеевски и Борисов отпред те ще успеят да се задържат, докато ние ще се изпотрепем помежду си. Това са пълни глупости", изтъкна Христо Иванов.


Отбеляза, че преговорите за съставяне на правителство са изключително сложни, защото са между пет субекта (БСП, "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" (до вчера), "Демократична България" и отцепилите се от партията на Трифонов депутати). "Ако не ни чакаше енергийна и икономическа криза, война, щяхме да кажем "в тази ситуация е невъзможно, хайде да ходим на избори", коментира още Иванов, но "когато човек погледне отвъд собствения си нос, вижда, че ни предстои една от най-трудните зими. Затова нашата позиция беше - да, трудно е, но сме длъжни да опитаме".


Христо Иванов призова Слави Трифонов да изгледа записа внимателно, за да види, както обясни, че характеризира съотношението между "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" и не споделя свои лични оценки за това какво представлява "Има такъв народ". "Говоря за това кой къде се намира на този етап от преговорите, чия позиция как изглежда, чия позиция как се е променила от самото начало на преговорите", коментира още съпредседателят на "Демократична България".


По думите отношенията между "Продължаваме промяната и "Има такъв народ" били много сложни, припомняйки, че партията на Кирил Петков и Асен Василев поставяше въпроса дали изобщо може да се разговаря с "Има такъв народ" като партия или трябва само с отделни техни депутати.


"За четвърти път тръгват да сриват целия политически процес (има предвид "Има такъв народ" - бел. ред.). Това или е тежка неадекватност, или просто си позволяват да бъдат използвани като гюле, с което се разрушават къщи, да разрушат всякаква възможност за алтернатива и да останат накрая само ГЕРБ и ДПС и те да кажат - вижте, ние сме ви отвратили от много време, ние сме с (Делян) Пеевски, с (Бойко) Борисов отпред, с цялото това наследство, обаче нас ще търпите, защото само ние можем", коментира Иванов.


На ГЕРБ и ДПС "пяна им излиза от устата, като стане дума" за Рашков

Запитан по темата Бойко Рашков да оглави Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) той посочи, че първоначално си е мислел, че комисията трябва да бъде оглавена от човек с друг профил и не толкова дълга политическа биография и с толкова много обременености, но "като гледам ГЕРБ и ДПС какъв бяс, те направо пяна им излиза на устата, като стане дума за него, почвам да си мисля, че наистина това трябва да е човекът". По думите му ГЕРБ и ДПС са произвели Рашков в "герой".


Коментира и думите си от записа за "бухалката" КПКОНПИ. "Това е мое изказване, а не цялостен доклад. Имаме дългосрочна позиция, че КПКОНПИ трябва да бъде стриктно вкарана в границата на закона. Всякакви рискове тя да се превърне в бухалка трябва да бъдат елиминирани. Това е отдавнашна наша позиция", напомни Иванов. КПКОНПИ, която доскоро беше оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, а преди това неин председател беше Пламен Георгиев, е критикувана през годините като "бухалка" за разправа с неудобни за властта хора, запорирайки тяхно имущество без влязло в сила оконочателно съдебно решение.


Ивайло Мирчев за записа: Няма нищо скандално


Междувременно депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев коментира пред "Нова телевизия", че обединението не е провалило преговорите за нов кабинет, а от доста време се опитвало да прояви разум и страната да има управление.


Той също коментира изтеклия запис. "Това е регулярна среща на парламентарната група и няма нищо скандално. Всичко, казано в този запис, ние сме го заявявали публично", отбеляза Мирчев.


По думите му "Демократична България" е отишла на срещата с БСП не за да преговарят, а да чуят дали са успели да се разберат "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", което беше казано предварително от Христо Иванов, припомни той. Според него на записа бил български държавник (Христо Иванов), който "говори точно като визионер и държавник и няма нищо срамно и скандално в това, което казва".


Според депутата основният приоритет на "Демократична България" е борбата с инфлацията, влизането в еврозоната и Шенгенското пространство и енергийната независимост на страната. "Затова призовавахме многократно - някои политици да не се държат като малки деца в детската градина и да не си мисля, че тяхното его е по-голямо от България - да седнат и да съставят кабинет, защото след тези избори - нищо добро не ни чака".


И Мирчев коментира казуса с КПКОНПИ, като за него е очевидност "огромният страх" от това Рашков да стане шеф на КПКОНПИ. "Знаем какво беше в годините, в които Цацаров беше шеф на КПКОНПИ. Всички разследвания се покриваха. Неслучайно ГЕРБ говорят и за война, ако той застане начело на антикорупционната комисия. А не бива, защото той като шеф на МВР се доказа", отбеляза депутатът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK