Правосъдното министерство улеснява издаването на електронно свидетелство за съдимост

Министър Надежда Йорданова

© Надежда Чипева, Капитал

Министър Надежда ЙордановаИзбори 2022

Всеки български гражданин, без значение къде е роден, ще може да заяви и да получи електронно свидетелство за съдимост, включително ако е осъждан или реабилитиран. Единственото условие за това е да разполага с квалифициран електронен подпис (КЕП).


Това предвиждат промени в Наредба №8 от 26 юни 2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост, изготвени в Министерството на правосъдието и публикувани за обществено обсъждане днес.


С промените значително се разширява обхватът на електронните свидетелства за съдимост, които до момента се издават само на неосъждани и родени на територията на България.
Измененията в наредбата предвиждат електронни свидетелства за съдимост и служебни електронни свидетелства за съдимост вече да се издават за:

  • Неосъждани
  • Осъждани
  • Реабилитирани
  • Амнистирани и/или с наложени административни наказания по чл.78а от Наказателния кодекс.
Целта на измененията е да се облекчи административната тежест върху гражданите, като им се спести необходимостта лично да подават заявление за издаване на свидетелство за съдимост в бюрата по съдимост.


Това ще стане възможно след въвеждането в експлоатация на новоизградената Централизирана автоматизирана информационна система "Съдебен статус" с централна база данни и интеграцията й с други информационни системи, предвидено за 1 септември 2022 г. Централизираната система се създава и поддържа от Министерството на правосъдието.


Заявяването на електронни свидетелства за съдимост ще е възможно и за българските граждани, които не са родени в България. Онлайн услугата в Централизираната автоматизирана информационна система "Съдебен статус" ще е достъпна и от чужбина, при условие че заявителят притежава КЕП. Издаваните електронни свидетелства за съдимост ще са официални удостоверителни документи.


Автоматизираната информационна система "Съдебен статус" по служебен път ще обменя информация с външни системи като Информационна система "Изпълнение на наказанията" (ИСИН), Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП).

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK