С прогноза за пет години война Петков поиска алтернативно гориво за АЕЦ "Козлодуй"

С прогноза за пет години война Петков поиска алтернативно гориво за АЕЦ "Козлодуй"

© Правителствена информационна пресслужбаИзбори 2022

Министър-председателят Кирил Петков е провел среща с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и с представители на компанията "Уестингхаус", съобщиха от правителствената пресслужба. В разговорите са участвали също министърът на енергетиката Александър Николов и Антон Симеонов, член на сСъвета на директорите на Българския енергиен холдинг.


Акцент в срещата са били възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво. В момента АЕЦ "Козлодуй" е изцяло зависима от руския внос. Целта на българския кабинет е единият от реакторите на атомната централа да заработи с гориво от "Уестингхаус". Премиерът е заявил, че се надява да се изясни кои са препъникамъните, попречили за финалното реализиране на проекта с "Уестингхаус", подписан в началото на 2021 г. от правителството на Бойко Борисов и обявен отново от него още през 2011 г.


"Обезпокоен съм от случващото се в Европа. И прогнозата ми е, че войната ще продължи още 5 години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация", каза министър-председателят. Участниците в разговорите са поели ангажимент в кратки срокове техническите проблеми в проекта да бъдат изчистени.
В хода на срещата ръководството на АЕЦ е потвърдило, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките, което е предпоставка за защита на националната сигурност, но до 2018 г. в тази посока не е свършено абсолютно
нищо. Процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии с алтернативен доставчик в лицето на "Уестингхаус" и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави стартирането на законовите процедури.


Затова Петков е пристигнал днес на място, за да се увери какви са пречките и рисковете пред националния интерес на България. Премиерът е посочил, че други държави от ЕС вече успешно са диверсифицирали енергийните си доставки, а България в момента се опитва да наваксва, за да се гарантира енергийната сигурност на българските граждани.


Пред "Дневник" вицепремиерът Асен Василев наскоро обяви, че при направен преглед е установено, че България има запас от свежо ядрено гориво до 2024 г., като вече се водят разговори за алтернативни доставчици.


На 13 юли Министерският съвет възложи със свое решение на министъра на енергетиката да извърши необходимите действия за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. В решението се напомня, че в Стратегията за устойчива енергийно развитие на България до 2030 г., с хоризонт до 2050 г., е предвидена политика по диверсификация на доставките на ядрени материали и услуги. Тя включва диверсификация при купуването на природен уран, неговата конверсия и обогатяване, диверсификация на производителите на свежо ядрено гориво (горивни касети); поддържане на достатъчен резерв от гориво на площадките на АЕЦ "Козлодуй" и сключване на дългосрочни договори за доставка на свежо ядрено гориво.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK