"За да няма задкулисна власт над тях": Европейските прокурори получиха своя сграда и деловодство

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова не се притеснява от заявката на ГЕРБ, че могат да атакуват промените пред Конституционния съд

© Цветелина Белутова

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова не се притеснява от заявката на ГЕРБ, че могат да атакуват промените пред Конституционния съдЕвропейските делегирани прокурори в България вече ще имат собствена сграда, отделно секретно деловодство от това на прокуратурата и собствена администрация. Това стана възможно, след като депутатите приеха окончателно промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), изготвени от правосъдното министерство. Измененията отговорят на изискванията в регламента за създаване на Европейска прокуратура.


Те бяха представени от управляващите още в началото на година, като чрез тях се цели осигуряване на по-голяма независимост на тези обвинители. Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова благодари на мнозинството (гласовете на "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Има такъв народ").


"Устояхте на всички опити да се установи власт на главния прокурор и върху европейските делегирани прокурори. Нещо, което европейският регламент забранява. По този начин попречихте да бъде използвана друга задкулисна власт над тях", заяви след приемането на промените министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.
Според нея мнозинството е проявило "мъдрост", а с промените се осигуряват "адекватни ресурси, за да могат европейските делегирани прокурори да изпълняват независимо своите функции", заяви министърът.


Устояхте на всички опити да се установи власт на главния прокурор и върху европейските делегирани прокурори

Надежда Йорданова,
министър на правосъдието в оставка

Срещу тези изменения от самото начало бяха депутатите от ГЕРБ (които виждаха създаването на паралелна структура и прокуратура, която цели да навреди на главния прокурор Иван Гешев), ДПС (за които проектът е некачествен) и Възраждане (които имаха редица предложения за промени, които бяха отхвърлени). От ГЕРБ дори обявиха, че биха внесли жалба в Конституционния съд срещу проекта, но заради малкото оставащо време на парламента (очаква се президентът да го разпусне следващата седмица, повече по темата - тук).


"Понеже, за съжаление, утре или вдругиден се разпускаме, няма да имаме време да пуснем искане пред Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционен току-що приетия закон", заяви Радослав Чолаков от ГЕРБ. Министърът на правосъдието в оставка заяви, че няма притеснение от това, че текстовете могат да бъдат отменени.


Европейската прокуратура, която е оглавявана от Лаура Кьовеши, започна работа през лятото на 2021 година и идеята и е да разследва престъпления, свързани с измами с евросредства и корупция.


Какво предвиждат промените


Дейността на европейските делегирани прокурори ще се организира от оправомощен от Европейската прокуратура делегиран прокурор. Те ще се подпомагат от самостоятелна администрация - включително сграда, регистратура и деловодство (бел. ред. по този начин сигналите няма да минават през прокуратурата, оглавявана от Иван Гешев). Сградата ще бъде предоставяне на Висшия съдебен съвет от правителството, а средствата за администрацията на европейските делегирани прокурори ще бъдат осигурени от бюджета на съдебната власт, предвиждат още приетите текстове.


Наскоро Лаура Кьовеши поиска броят на делегираните европрокурори в България да бъде увеличен от 10 на 15. Главният прокурор Иван Гешев внесе искането ѝ в Прокурорската колегия на заседанието днес (27-и юли), която откри процедура за избор на още шест (досегашната бройка от 10 не беше запълнена).


Министър-председателят Кирил Петков се срещна с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в средата на март. Малко след това управляващите представиха промените в съдебния закон.

© Цветелина Белутова

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в средата на март. Малко след това управляващите представиха промените в съдебния закон.


Причината за искането е, че европейската прокуратура е натоварена с много случаи - най- много дела са били пратени от България и Италия. През февруари, когато беше обявена процедура за единственото свободно място, нямаше кандидати (това беше третата процедура за избор на делегирани прокурори от България, след като на няколко пъти Кьовеши връщаше изпратените номинации на обвинители).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK