Правителството "Петков" ще проведе последното си редовно заседание

Правителството "Петков" ще проведе последното си редовно заседание

© Георги КожухаровКоалиционното правителство, оглавявано от премиера Кирил Петков, ще проведе последното си редовно заседание днес (28 юли). Първото му заседание беше на 14 декември 2021 г., точно месец след последните парламентарни избори (на 14 ноември), което означава, че животът му продължи около седем месеца и половина. Кабинетът "Петков" се нарежда на второ място сред редовните правителства след 10 ноември 1989 г. с най-кратък живот - рекордът за най-кратък управленски мандат на редовен кабинет държи второто правителство на Андрей Луканов, което е на власт около три месеца в края на 1990 г.


Това става, след като на 22 юни кабинетът получи вот на недоверие от Народното събрание. Срещу правителството гласуваха парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане", с което партията на Слави Трифонов свали кабинет, в който имаше четирима министри - външния Теодора Генчовска, регионалния Гроздан Караджов, енергийния Александър Николов и спортния Радостин Василев, който междувременно напусна формацията с още шестима депутати от парламентарната група на "Има такъв народ".


И трите опита за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание се провалиха. Връчените от президента Румен Радев проучвателни мандати на "Продължаваме промяната" (като най-голямата формация в парламента), ГЕРБ (като формацията с втората по големина парламентарна група) и БСП (по избор на Радев) не бяха изпълнени успешно, като социалистите ще върнат неизпълнен третия мандат на президента в 10 часа.


Последното заседание на кабинета е насрочено за 15 часа. В дневния ред е заложено обсъждането на 37 точки. По-интересните сред тях са:

  • Приемане на годишен доклад за състоянието на националната сигурност през 2021 г.;
  • Доклад за одобряване на условията по проектодоговор за застраховка "Обща гражданска отговорност", покриваща отговорността за ядрена вреда на "АЕЦ Козлодуй";
  • Проект на решение за одобряване на Българската банка за развитие като получател на заеми с държавна гаранция;
  • Проект на решение за временно закриване на консулството на България в руския град Екатеринбург;
  • Проект на решение за одобряване проектозакон за защита на хората, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK