Парламентът забрани продажбата на райски газ на непълнолетни

Парламентът забрани продажбата на райски газ на непълнолетни

© Ралица ФичеваИзбори 2022

Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ, бяха приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание.

Промените предвиждат забрана за продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на деца под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.
По предложение на депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов бяха приети изменения, с които се прави изключение за продажбата и употребата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост в закрити обществени места.
Глобата при нарушение на забраната за продажба е от 800 до 1500 лв. за физически лица, а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3 до 6 хил. лв., а при повторно нарушение - от 5 до 12 хил. лв.
Законопроектът ще бъде публикуван в Държавен вестник в началото на следващата седмица, откогато и ще влезе в действие. Вчера парламентарната комисия по здравеопазването одобри единодушно измененията в Закона за здравето.


По-рано тази седмица омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата на диазотен оксид, познат като райски газ, от деца. Министърът на икономиката Корнелия Нинова пък нареди Комисията за защита на потребителите да започне незабавни, масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове и в социалните мрежи на онлайн продажба на райски газ.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK