Кой е Георги Тодоров - служебният министър на електронното управление

Георги Тодоров

Георги ТодоровГеорги Тодоров, новият министър на електронното управление, беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в първото служебно правителство на Стефан Янев, съставено от президента Румен Радев на 11 май 2021 г. Той е бил и три пъти зам.-министър на транспорта: в кабинета на Пламен Орешарски (от юли 2013 до август 2014 г), в служебните кабинети с премиер Георги Близнашки (август - ноември 2014 г) и Огнян Герджиков (февруари - март 2017 г). Тодоров е завършил право в УНСС. През 2000 г. става експерт в правната дирекция на Министерството на транспорта, а четири години по-късно оглавява дирекция "Концесии" в същото министерство. В Столичната община е бил начело на дирекция "Транспортна инфраструктура" в продължение на три години.


Тодоров е бил ръководител на ключови държавни предприятия - председател на управителния съвет на ДП "Пристанищна инфраструктура", председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване" АД и на "Български пощи" АД, заместник-председател на съвета на директорите на "Пристанище Бургас", член на съвета на директорите на "България еър" ЕАД и други.


Като ръководител на "Пристанищна инфраструктура" до назначаването му за транспортен министър, Тодоров дава без търг поръчката за удълбочаването на плавателните канали на пристанището във Варна на стойност 393 млн.лева. Това става след като Ахмед Доган придоби ТЕЦ-Варна и прилежащия му пристан. По-късно като транспортен министър на изслушване в Народното събрание през август 2021 г. на питане на "Демократична България" той обясни, че не е знаел, че поръчката е дадена без търг.


Новият служебен министър на електронното управление ползва английски и руски език. Семеен е и има три деца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK