На последното си заседание кабинетът отпусна 577.6 млн. лв.

На последното си заседание кабинетът отпусна 577.6 млн. лв.

© ДневникНа последното си заседание кабинетът "Петков" отпусна 577.6 млн. лв. Половината от парите са в сферата на образованието, а друга голяма част - за проекти на общините, сред които и такива за ВиК.


Правителството одобри разпределението на допълнителните 150 млн. лева от актуализацията на бюджета за общини и министерства, които финансират образователни институции.


Средствата са за увеличаване на заплатите и за компенсиране на повишените разходи за издръжка и храна в системата на предучилищното и училищното образование. С част от тях от 1 септември 2022 г. ще бъдат увеличени заплатите на учителите с 5%, а на непедагогическия персонал в детските градини и училищата - с 4 на сто.
Общините ще получат 102.3 млн. лв., Министерството на образованието и науката - 10.4 млн. лв., Министерството на културата - 1.4 млн. лв. и Министерството на младежта и спорта - 400 хил. лв.


С 35.5 млн. лв. ще се допълнят средствата за национални програми за развитие на образованието.


С друго постановление кабинетът отпуска 2.736 млн. лв. за заплати и командировки на образователни медиатори и социални работници. Това е авансово плащане за юли, август и септември за 652 училища, включени в националната програма "Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници".


Чрез тази нова програма са гарантирани възнагражденията на медиаторите до края на 2022 година. Тя бе създадена, за да продължи тяхната работа, след като в края на юни приключи финансирането по проект "Подкрепа за успех", посочват от правителствената пресслужба. Част от средствата са и за работа с родителите на учениците от училища с концентрация на ученици от уязвими групи.


Други 12 203 лв. се предоставят на общините за подпомагане на екипите за обхват, които работят по Национална програма "Заедно за всяко дете".


Държавните висши училища и научните организации ще получат 5.2 млн. лв., за да увеличат докторантските стипендии от 750 на 1000 лв., реши кабинетът. Повишението беше заложено при актуализацията на бюджета. Повече пари ще вземат 3259 докторанти в редовна форма на обучение в държавни университети и на 223 докторанти в редовна форма на обучение в научни организации.


Със същото постановление на правителството се дават и 1.8 млн. лв. за увеличение на отпусканите от държавата средства за наеми и хранене в 34 студентски общежития и 20 стола, управлявани от "Студентски столове и общежития" ЕАД. В резултат на това през следващата академична година наемите в тези общежития ще запазят сегашните си нива, а отстъпката в студентските столове на дружеството ще се повиши.


Минималната заплата за преподавател във виеше училище се увеличава от 1300 на 1500 лева със задна дата от 1 юли 2022 г. За целта правителството отпусна още 20 млн. лева за възнагражденията на академичния състав в държавните университети. Парите ще бъдат използвани за повишаване на заплатите както на асистентите, така и на останалите преподаватели.


Допълнителните 20 млн. лв. ще бъдат предоставени на 33 държавни висши училища с общо 11 512 души академичен състав, в това число 1956 асистенти. Средствата ще бъдат разпределени сред университетите след постигнато съгласие със Съвета на ректорите на висшите училища в Република България и синдикатите във висшето образование.


Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката за нуждите на Комисията за защита на потребителите в размер на 99 600 лева. От съобщението се разбира, че парите са за заплащане на дейности на персонал по извънтрудови отношения. Става въпрос за дейности по контрол по програмата за временна закрила на бежанците от Украйна.


Правителството одобри и 397.8 млн. за 302 общински проекта за ВиК, пътища, техническа и социална инфраструктура. Повече за това четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK