Санкционираната фондация "Русский мир" – "Великият райх" на Путин

Скрийншот от видеото по повод отбелязването на 100 години от създаването на пионерската организация в Русия на 19 май т.г.

© Скрийншот от видео на

Скрийншот от видеото по повод отбелязването на 100 години от създаването на пионерската организация в Русия на 19 май т.г.  • Името на фондацията "Русский мир" произлиза от понятие, родено още в царска Русия, за да обозначи общност, обединена около "руското" православие, руските култура и език.
  • Интерпретирано от Владимир Путин, това понятие се превърна в националистическа идеология на етническото и културното превъзходство на руската нация над останалите.
  • В много от случаите понятието "русский мир" означава геополитически периметър (като бившия т.нар. съветски блок), който е бил под влиянието на Русия и така или иначе един ден ще й принадлежи отново.
  • В България фондацията финансира най-широката мрежа от "партньори" и центрове в Европа.

"Най-гениалното изобретение на руския човек, това е създаването на "руския свят" - могъща държава. Най-славна и силна тя беше по времето на Съюза на съветските социалистически републики. А най-славните страници в живота на неговите хора бяха преминаването в редиците на пионерската организация*, а след това и на комсомола**. Съхраняването на тези традиции ще ни позволи да побеждаваме отново."


С тези думи лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов поздравява присъстващите в Колонната зала на "Дом союза" в Москва на 19 май т.г. Те са там, за да отбележат 100-годишнината на пионерската организация, носеща името на Владимир Илич Ленин. На 20 май т.г. подробният репортаж от събитието е водеща новина в информационната емисия на телевизионния канал, продуциран и излъчван от руската държавната фондация "Русский мир" ("Руски свят"). (Целия репортаж можете да видите в края на текста.)


Два месеца по-късно и само преди дни - на 21 юли 2022 г., фондацията "Русский мир" попадна в списъка на физическите и юридически лица, включени в седмия пакет от санкции, които Съветът на Европейския съюз наложи на Русия заради инвазията й в Украйна. В същото време у нас фондацията финансира
най-широката мрежа от "партньори" и центрове в Европа


а прилагането на европейските санкции върху дейността й от страна на органите, ангажирани с националната сигурност, се оказват класифицирана информация. Така не могат да бъдат проследени нито действителното им прилагане, нито ефектът от тях.


Мажоретките - нов елемент в церемонията по отбелязването на 100 години от създаването на пионерската организация в Русия на 19 май т.г.

© Скрийншот от видео на

Мажоретките - нов елемент в церемонията по отбелязването на 100 години от създаването на пионерската организация в Русия на 19 май т.г.

Според мотивите, с които Съветът на Европейския съюз включи "Русский мир" в седмия си санкционен пакет, "тя е създадена и се финансира от правителството на Руската федерация, което я използва за пропагандирането на рускоцентричен дневен ред в държавите от постсъветското пространство".

Поради това "Русский мир" е отговорна за подкрепата на действия, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.


Ден след публикуването на седмия пакет от санкции в Официалния вестник на Европейския съюз последва и реакцията на Вячеслав Никонов, първи заместник-председател на Комисията по международни въпроси на Държавната дума и председател на управителния съвет на фондация "Русский мир".


"Да, те дискриминираха нашата култура, опитаха се да забранят Достоевски, Чайковски и т.н., но всичко това не е формално. А "Русский мир", който популяризира руския език и литература, не се занимава с политика. Какво общо има списъкът със санкции", казва Никонов, цитиран в публикация на сайта на фондацията.


В тези думи, разбира се, истината е твърде малко. Дори и бързият скрол през публикации в сайта на "Русский мир" показва, че фондацията активно се занимава с политика. Така например тя всекидневно публикува сводки за хода на "специалната военна операция" в Украйна.


В една от последните публикации на сайта на "Русский мир", който по думите на Вячеслав Никонов "не се занимава с политика", е цитиран дори разследваният у нас за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов, председател на движението "Русофили" и партията "Русофили за възраждане на отечеството". Ето какво казва той: "Вашингтон, който отдавна е направил от Европейския съюз свой сателит, се стреми да превърне Източна Европа и България в ново поле на бойни действия против Русия."


Пионер снима с мобилния си телефон отбелязването на 100 години от създаването на пионерската организация в Русия.

© Скрийншот от видео на

Пионер снима с мобилния си телефон отбелязването на 100 години от създаването на пионерската организация в Русия.


Всъщност "русский мир" е понятие, родено още в царска Русия, за да обозначи общност, обединена около "руското" православие, руската култура и език. Интерпретирано от Владимир Путин, това понятие се превърна в


националистическа идеология на етническото и културното превъзходство


на руската нация над останалите. В много от случаите понятието "русский мир" означава геополитически периметър, който е бил под влиянието на Русия и така или иначе един ден ще й принадлежи отново.


Точно по тази причина идеологията "русский мир" е определена от проф. Калин Янакиев като идеолого-политически конструкт от типа на "Великият германски Райх", или който и да е от другите фашистко-реваншистки геополитически конструкти, "с които руското обществено съзнание живее все по-интензивно".


Един от най-отблъскващите етапи от метаморфозите на идеологията "русский мир" след идването на власт на Путин е срастването й с на практика еретическата доктрина на Московската патриаршия, оглавена от Кирил Гундяев. Така се стигна и до абсурда войната на Кремъл в Украйна да бъде благословена от Руската православна църква, а самата тя да се обяви за църква над църквите.


По тази причина в четвъртък митрополитът на Киев и цяла Украйна Епифаний изпрати писмо до Вселенския патриарх Вартоломей. С него от името на близо 1000 свещеници и богослови, сложили подписите си на 15 март т.г. под декларация срещу доктрината за "русския мир", той моли тя да бъде осъдена като еретическа, а след като бъде подведен под канонична отговорност,


на Кирил Гундяев да се отнеме правото да заема патриаршеския престол


Подробно за писмото на митрополит Епифаний можете да прочетете - тук.

"Според митологичната и историческата концепции на Кирил Гундяев руснаците, украинците и беларусите уж принадлежат към общата цивилизация на "руския свят" и като такива нямат морално право на по-нататъшна историческа самоидентификация, пише митрополит Епифаний. () Отнемането на свободата на цял народ се съчетава във визията на патриарх Кирил и съмишлениците му с расистката теория, залегнала в духа й. Според него Русия и "руският свят" са нещо фундаментално по-висше от другите народи и историческите съседи на Русия - украинците и беларусите - имат право да съществуват днес и в бъдеще единствено като част от руската действителност."

Напълно логично е в тази


расистка концепция, която разделя нациите и държавите на "истински" и "привидни"


пише Епифаний, да се забрани напълно правото на украинския народ на канонична църковна самостоятелност (автокефалия) и собствена държавност.


В края на април т.г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие с пълно мнозинство резолюция, в която за "русккий мир" се казва следното: "Тази идеология се използва за унищожаване на остатъците от гражданска демокрация, за възпитание на нови милитаризирани поколения в Руската федерация и за оправдаване на външната й агресия."


Сега, след началото на руската инвазия в Украйна, стана ясно, че както много други европейски страни


България също е проспала метастазирането на идеологията "руский мир"


и създаването на цяла мрежа от "центрове" на едноименната фондация у нас. Нещо повече - тя е методично легитимирана чрез установяването на публични партньорства с културни институции, академични общности, органи на местната власт и т.н., и т.н.


Данни от интерактивна карта, публикувана в сайта на фондация "Русский мир", показват, че в България тя официално разполага с дванадесет центъра, от които пет в София, три във Варна и по един във Велико Търново, Пловдив, Стара Загора и Плевен. Това на практика прави


България страната с най-солидно представителство на фондацията в Европа


В държави като Германия, Италия и Турция "Русский мир" има по едва седем центъра и нито един във Франция и Обединеното кралство. Дори в Молдова центровете са по-малко, отколкото в България - само осем.


България е страната с най-много центрове на "Русский мир" в Европа.

© Скрийншот от сайта на

България е страната с най-много центрове на "Русский мир" в Европа.


Клик върху означенията на петте центъра в София показва, че те са в Софийския университет "Св. Климент Охридски", Университета за национално и световно стопанство, Столичната библиотека, руското хореографско училище "Галина Уланова" и 32-ро среднообразователно училище.


Трите центъра на "Русский мир" във Варна са в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", собственост на правителството на Москва, във Варненския свободен университет и структура, наречена "Кабинет на "Руски мир", за която не са посочени нито адрес, нито възможности за контакт.


Към този списък в друга публикация в същия сайт са добавени и още два центъра - в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора и в библиотека "Христо Смирненски" в Плевен.


Останалите два центъра на фондацията са във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и в пловдивския "Паисий Хилендарски", където са тясно интегрирани в академичните структури, работещи в сферата на руския език, литература и култура.

Част от съдържанието на сайта на "Русский мир"

© Скрийншот от страницата на

Част от съдържанието на сайта на "Русский мир"


Какъв е директният ефект от академичното сътрудничество между "Русский мир" и партньорите му в България обаче дава следният пример:


Под ръководството на доскорошния президент на Варненския свободен университет Анна Недялкова, която до 1989 г. е секретар по идеологическите въпроси в градския комитет на БКП във Варна, през 2009 г. във Варненския свободен университет е открит "първият в Източна Европа и на Балканите" руски център, финансиран изцяло от пропагандната фондация "Русский мир".


През 2017 г. с нейно съдействие за цикъл лекции в майсторския клас "Международни отношения и информационни политики" на университета пристига Евгений Кожокин. Той е сред най-известните имена в руската политика след идването на власт на Владимир Путин. Кожокин е един от типичните "енциклопедисти" на постсъветска Русия - професор, доктор на историческите науки, заместник-ректор на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), член е на Комитета на Върховния съвет по въпросите на отбраната и сигурността. Бил е председател на Руския институт за стратегически изследвания, преди този пост да бъде поет от генерал Решетников. Освен всичко това Кожокин е писател, политически анализатор, режисьор и продуцент.


Евгений Кожокин

© Спас Спасов

Евгений Кожокин


Ето няколко цитата от негово интервю за "Дневник", публикувано на 5 юни 2017 г.:

За анексирането на Крим:
"След преврата в Киев властта попадна в ръцете на хора, чиито изказвания по отношение на руснаците бяха добре известни. Знаеше се и това, че активисти на "Десен сектор" отидоха в Крим, за да правят пропаганда там, но се наложи да бъдат защитавани от милицията. Ние отлично помним какво казваха тези хора: "Ние ще се върнем!" Е, те дойдоха на власт в Киев и всички очакваха те да се върнат в Крим. Но когато вместо тях там се появиха "учтивите човечета", всички разбраха, че в Крим ще бъде спокойно и "Десен сектор" няма да се върне."
За втората война в Чечения, която доведе на власт диктатора Осман Кадиров:
"В резултата на Втората чеченска война Путин успя да прекрати невероятните унижения за руската армия и целия офицерски корпус там. Точният му израз от онова време беше: "Терорист ли е - в кенефа да го хванем, в кенефа ще го удавим!" И това не бяха просто думи, това бяха дела. Той започна мандата си с това, че ще се захване с този проблем. На дело!"
За руската инвазия в Грузия:
" Северен Кавказ винаги е бил напълно солидарен с Южна Осетия. Ако ние не бяхме реагирали в Осетия, властите в Северен Кавказ щяха да загубят изцяло авторитета си. Това щеше да бъде възприето като демонстрация на изключителна слабост и знак за засилване на сепаратизма."

Цялото интервю с Евгений Кожокин можете да прочетете тук.


По повод включването на фондация "Русский мир" в седмия пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия "Дневник" изпрати въпроси до Министерството на външните работи, МВР, ДАНС. Въпроси бяха изпратени също до трите университета във Варна, Велико Търново и Пловдив, както и до Столичната община. Техните отговори трябваше да хвърлят светлина върху това какво финансиране получават центровете на "Русский мир" в България и как ще бъдат приложени у нас санкциите, одобрени от Съвета на Европейския съюз.


От Държавната агенция "Национална сигурност" неофициално потвърдиха, че не могат да отговорят на въпросите, тъй като това би попречило на работата й по прилагане на санкциите.


Според отговорите на въпроси, изпратени до Столичната община, до края на 2021 г. фонд


"Руски мир" е превеждал на Столичната библиотека по 25 хил. лв. годишно


като тези плащания са спрели на 1 януари т.г. Със заповед на директора на библиотеката от 9 май т.г. дейността на руския център е прекратена. "Директорът на Столичната библиотека информира представители на посолството на Русия, че при създалата се ситуация с фонд "Руски мир" предстои закриването на центъра", пише в получените отговори на зададени въпроси.


На 17 юли "Русский мир" прави предложение за подновяване на финансирането на центъра, което не е прието, с което на практика договорът с фондацията е прекратен. След приключване на инвентаризацията, която в момента се извършва в "Руския център" на Столичната библиотека, центърът ще бъде окончателно закрит, съобщиха още от столичното кметство.


До приключването на работата по този текст от останалите институции отговори не бяха получени.


* Пионерско движение е дейност на детска комунистическа организация, съществувала в бившите комунистически и социалистически страни.
** Комсомол е съкратено название на комунистическото младежко движение в бившите комунистически и социалистически страни.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK