От затворен ресторант до танкери и магистрала - кои са последните решения на кабинета "Петков"

Заседание на Министерския съвет, снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Заседание на Министерския съвет, снимката е архивнаВзетите от властта решения в последните дни на всяко управление обикновено привличат общественото внимание заради логичното предположение, че са направени прибързано с цел властта да се упражни докрай. Нови назначения, обезсилени договори, поети ангажименти, разпределени суми - така могат да бъдат обобщени последните действия на министрите от кабинета "Петков". А това дали служебното правителство ще ги спре или развие, ще е тестът по който обществото ще оцени действията на назначените от президента Румен Радев министри. В текста по-долу "Дневник" събира някои от казусите.


Седем танкера в морето


Предходното правителство завеща на служебния кабинет възможността да приеме седем танкера втечнен природен газ, с който да бъде гарантирано потреблението през зимните месеци. За целта обаче служебното правителство трябва да осигури капацитет за приемането му на някой от терминалите в Гърция и Турция. Източник на доставките са САЩ като по информация на "Медиапул" става дума за компанията "Шанийр" (Cheniere Energy), ангажирана да доставя по 100 млн. куб. м всеки месец за периода от октомври 2022 до края на април 2023 г


Председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски каза днес пред Нова телевизия, че сигурна към момента е единствено доставката от първия танкер за октомври, а за останалите до края на годината се търсят свободни слотове, където те да бъдат разтоварени и газът да бъде доставен до България. По думите на Топчийски намирането на слотове ще бъде по-лесно за периода в началото на следващата година.
В прерогативите на новата власт е и да възобнови преговорите с руската "Газпром", която едностранно опита да наложи промени в клауза на договора с България и под претекста, че България не го изпълнява, през април спря доставките.


Още сменени директори на държавни предприятия


Корнелия Нинова - лидер на БСП и доскорошен вицепремиер по икономическата политика

© Юлия Лазарова

Корнелия Нинова - лидер на БСП и доскорошен вицепремиер по икономическата политика


Това, че бордовете на държавни компании се подменят с кадри на БСП, се забеляза далеч преди края на управлението на кабинета "Петков". Процесът започна постепенно като още в началото на коалиционното правителство около "Продължаваме промяната" на удобни кресла бяха настанени най-близките до лидера на БСП и вицепремиер и икономически министър Корнелия Нинова партийци - членовете на Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство). Шест месеца по-късно, след свалянето на кабинета, голямата част от широкото партийно ръководство на БСП - Националния съвет, се оказва назначено на различни позиции, писа наскоро "Капитал". В публикация от 20 юли "Клуб Z" пък пресметна, че за 190 дни управление в структури, подчинени на Нинова, са сменени близо 500 души.


Последната промяна, за която днес информира уволненият от Нинова директор на "Кинтекс" Александър Михайлов, е на директора на НИТИ Казанлък - предприятие от военно-промишления комплекс. Промяната още не е отразена в Търговския регистър, но според Михайлов начело на държавната компания е поставена Румяна Друмева, председател на групата на БСП в общинския съвет на града.


Какво става с довършването на магистрала "Струма"


3d графит на пролома.

© Юлия Лазарова

3d графит на пролома.


Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов е отменил всички досегашни процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), което може да попречи на доизграждането на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле, съобщиха вчера редица медии, а някои коментираха, че това зачертава проекта по строителството на участъка и България ще трябва да връща пари на Брюксел. Сандов обясни пред БНР, че писмо на Европейската комисия от 27 юли ясно се заявява, че България нарушава европейското законодателство с този проект и пари биха били загубени, ако тези нарушения не бъдат отстранени.


Еврофинансиране за строителството няма как да бъде загубено, защото парите отдавна са пренасочени за строителството на т. нар. магистрала "Европа" между София и граничния пункт Калотина, припомни Сандов.


Агенция "Пътна инфраструктура", която е на подчинение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи, че ще обжалва решенията на Сандов. В правомощията на служебния министър на околната среда пък е да възложи нови екооценки на евентуални алтернативни трасета извън дефилето, което е част от мрежата "Натура 2000" и има няколко защитени зони.


Ще бъде ли затворен ресторантът в комплекса "Диана" в София


От затворен ресторант до танкери и магистрала - кои са последните решения на кабинета "Петков"

© Цветелина Белутова, Капитал


След решение на съвета на директорите на "Национална спортна база" е връчено уведомление чрез частен съдебен изпълнител за прекратяване на договора за наем на Плувен комплекс "Диана" и терен, върху който е изграден настоящият "Бар енд динър 101", съобщи ден преди да освободи поста министърът на младежта и спорта Радостин Василев. Това е заведението, чиято собственост по информация на "Капитал" се свързва, макар и непряко, с Александър Сталийски. Самият Сталийски отрича такава връзка.


Кой е Александър Сталийски четете тук.


Софийското заведение беше затворено в началото на юни заради нарушения при отчитането на продажбите, но съд отмени затварянето.

Сега Министерството на спорта е установило други нарушения - незаконно строителство и нерегламентирано използване на площи повече от уговореното по договор, като има и парични задължения.


"Наемателят има 5-дневен срок, в който следва да освободи обекта и да върне държането. В понеделник - 11:00 часа (вероятно става дума за 8 август - бел. ред.), комисия от Националната спортна база следва да го приеме доброволно. Нека видим докъде ще стигнат наглостта и безочието на представителите на мафията, които са окупирали спортните имоти", написа Василев във "Фейсбук".


Никакви държавни бензиностанции


На последното си заседание, проведено в деня, в който имената на новите служебни министри вече бяха обявени, правителството на Кирил Петков най-сетне закри Държавната петролна компания.


Тя беше създадена през 2020 г. при управлението на ГЕРБ с цел да се намесва в пазара като продава горива с минимална надценка. Идеята беше това да дoвeдe дo пo-ĸoнĸypeнтни цeни и по другите бензиностанции. Обещанията на тогавашното правителство бяха първите от общо 100 планирани държавни бензиностанции да отворят врати през март 2021 година. Друга задача пред структурата беше да управлява горивата от държавния резерв. Нищо от това така и не стана, а закриването на неработещата структура залегна в коалиционното споразумение за управление на четворната коалиция.


400 млн. лв. за общински проекти


На последното си заседание на 1 август, което беше извънредно, коалиционното правителство в оставка одобри отпускането на 397 800 000 лв. за 302 общински проекта за ВиК, пътища, техническа и социална инфраструктура. Парите са от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2022 г., като трябва да се намерят чрез преструктуриране на разходите на ведомството.

Местните администрации са подали 740 проекта за над 1.5 млрд. лв., като от тях са одобрени за финансиране 302 проекта. Средствата са предназначени за 196 общини с население от 5.9 млн. жители.


Основен критерий за подбор на проектите е наличието на проектна готовност с разрешително за строеж, когато такова се изисква.


Оттук нататък следва служебният регионален министър да подпише договори с общините за изпълнение на проектите, като те ще се финансират 30% авансово, а останалите средства ще се изплащат периодично след представяне на документи за извършени дейности.


Списъкът на предложенията за целево финансиране на инвестиционни проекти на общините за обекти на техническата и социалната инфраструктура може да се види тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK