S&P Global към бизнеса: Очаквайте променени договори и забавени зелен и цифров преход

Първо заседание на служебния кабинет на Гълъб Донев.

© Юлия Лазарова

Първо заседание на служебния кабинет на Гълъб Донев.Избори 2022

Бизнесът и чуждестранните инвеститори трябва да очакват служебното правителство да опита да направи енергиен завой към Русия с дългосрочни ангажименти и съответни промени в търговете и договорите в енергетиката.


Освен това, ако предсрочните избори през октомври доведат до управляваща коалиция с БСП или ГЕРБ е вероятно да бъдат потърсени преговори с "Газпром" за нов дългосрочен договор. Цената на това вероятно ще бъде забавяне на проектите за разнообразяване на енергийните източници.


Това предупреждава едно от анализаторските звена на американската Standard & Poor's global (S&P Global) в първата си оценка на действията на служебния кабинет, подбран и назначен от президента Румен Радев.
В него се казва, че напоследък ГЕРБ е започнала да заема по-двусмислена и ориентирана към компромис позиция спрямо Русия. Но още преди вота на 2 октомври служебното правителство на България вероятно ще се опита да подобри дипломатическите отношения с Русия и да организира плащане за руски газ в рубли съгласно действащия договор на "Булгаргаз" с "Газпром", пише в анализа. Усилия още в неговия мандат "да се осигурят дългосрочни руски газови доставки увеличава риска да последва отстъпление от досегашната политика и промени в търговете и договорите в енергийния сектор, включително действията на кабинета "Петков" за американски втечнен газ".


Съща така падането на предишното правителство вероятно ще отложи прилагането на проекти по зеления и цифровия преход съгласно Плана за възстановяване и устойчивост. Засегнати ще бъдат декарбонизацията, увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници и инвестирането в енергийна ефективност, които са част от дългосрочната политика за енергийно диверсифииране, допълва анализът, насочен към бизнеса и инвеститорите.

Същото звено на S&P Global предупреди още в началото на юни, че маневрата на "Има такъв народ" да напусне правителството е засилила риска за забавяне на евросредствата, включително по Плана за възстановяване, както и приемането на България в еврозоната. Причината е, че създадената бъркотия и силно затормозеният законодателен процес ще затруднят одобряването на няколко решения, важни за Зелената сделка, Плана за възстановяване и приемането на еврото.


Тогава сдържаната прогноза бе, че рисковете ще намалеят, ако се намери компромис до прокарването през ноември и декември на новия бюджет на България за 2023 г. и предсрочният вот да е някъде през следващата година.


Сценарият с увеличен риск бе описан в началото на юни така: "Провеждането на предсрочни избори около септември потенциално би довело до поредния фрагментиран парламент и продължително сглобяване на правителство. А това вероятно още ще забави политиките за енергиен преход и приемане в еврозоната и почти сигурно ще спре инициативите от последната една година за борба с корупцията и добро управление".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK