Агенцията по храните включи в контрола си дейността, за която бе върната "Евролаб 2011"

ГКПП Капитан Андреево

© Цветелина Белутова, Капитал

ГКПП Капитан АндреевоБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобразявайки се с определение на Върховния административен съд (ВАС) за установена липса на нормативна и административна регулация за извършване на товаро-разтоварните дейности като част от официалния контрол на ГКПП "Капитан Андреево", е разширила обхвата на дейността си, включвайки ги в него. Това съобщиха от агенцията.


По този начин държавата отговаря на решението на Върховния административен съд, който върна "Евролаб 2011" на границата, след битката на правителството "Петков" да прекрати монопола ѝ.


Физическите проверки и проверките за идентичност на граничен пункт "Капитан Андреево" на животни и стоки, които подлежат на фитосанитарен и ветеринарномедицински контрол, както и контролът на продукти от неживотински произход, включително лабораторни изпитвания и анализи, ще се извършват от БАБХ с осигурени от контролния орган съоръжения за разтоварване, отваряне и преглед.
Служителите от отдела, отговарящ за "Капитан Андреево", ще осъществяват товаро-разтоварването на транспортните средства, когато е необходимо да се осигури достъп до пратките за извършване на проверка по официалния фитосанитарен и ветеринарномедицински контрол.


"При разширяването на дейностите по официалния контрол, Агенцията по храните взима предвид необходимостта от предприемане на спешни мерки за опазване на обществения ред на ГКПП "Капитан Андреево", както и защита на високия обществен интерес, относно осигуряването на безопасни храни, внесени от трети страни в рамките на Европейския съюз", се посочва още от съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK