Ливан е най-гневен, а България изненадва в проучване за емоциите по света

Ливан е най-гневен, а България изненадва в проучване за емоциите по света

© ReutersИзбори 2022

Афганистан е страната с най-много негативни емоции през 2021 г., а във втората в класацията, Ливан, почти половината респонденти редовно изпитват гняв.


Това са част от заключенията на Глобалния доклад за емоциите, изготвен от "Галъп" и публикуван миналия месец. В доклада прави впечатление и че Източна Европа почти не присъства в челния списък, с две изключения: Украйна - пета в списъка с най-малко позитивни преживявания, и Естония, Латвия, Русия и Литва - в първите шест в списъка на страни с най-малко отрицателни.


Други източноевропейски държави (включително България) отсъстват от списъците на 15 света с най-много или най-малко положителни или отрицателни преживявания в света. Отговори за България има; те просто не съдържат крайности, нито дори в негативните емоции, въпреки че изследване на "Галъп" отпреди десет години посочи тъкмо българите като най-емоционално потиснатите в света.
Само в един от отговорите се наблюдава рязък дисбаланс: под българи научават неща, които смятат за интересни.


Къде са българите


Наслада са изпитвали в деня преди проучването 71% от българите (при 27% "не") и това поставя България в горната половина на таблицата. "Отпочинали" са се чувствали 62 от респондентите - в долната ѝ половина, 89% от хората редовно са чувствали, че към тях се отнасят с уважение. По-близо до долната е и на базата на дела отговорили, че са се усмихвали или разсмивали много - 71%.


По-близо до дъното е делът на българите, които научават интересни неща: 47% отговарят с "да", 52% - с "не". В непосредствена близост са Мианма, Мали, Ирак, Босна, Армения, Лаос, Израел и Северна Македония.Ако по отношение на гнева, тъгата и тревогата България е по-скоро в средата на таблицата, в стреса българите са в долната ѝ половина, около Индия, Босна, Австрия, Тайван, Парагвай, Унгария, Германия, Таджикистан и Обединените арабски емирства.


И въпросът дали са изпитвали болка поставя респондентите в България по-скоро в долната част на таблицата (26% - "да", 74% - "не").


Потъването на Афганистан


България отсъства от общите списъци на страните с "най-положителните" и "най-отрицателните" емоции, тъй като не влиза в първите 15, а обикновено е към средата на списъка.


Афганистан е изместил Ирак като страната с най-много отрицателни емоции в света, в годината, когато бе овладян от талибаните 20 години след свалянето им от власт. "Галъп" посочва, че тревогата, стресът и тъгата са достигнали рекордни стойности през 2021 г.: 80% от респондентите в тази държава са изпитвали безпокойство, 74% - стрес, 61% - тъга през голяма част от деня преди да бъдат интервюирани.


Ливан е най-гневен, а България изненадва в проучване за емоциите по света


Афганистан е и страната с най-малко положителни емоции от години (след нея са Турция и Ливан), но резултатът ѝ през 2021 г. е не просто ново дъно з самата страна, но и изобщо откакто има проучвания (преди 16 години). Овладяването на страната от талибаните ограничава възможността за каквито и да било положителни емоции. "Процентът на афганистанците, които казаха, че са изпитвали наслада, усмихвали са се, научили са нещо интересно или са се чувствали отпочинали на предишния ден, е спаднало до рекордно ниски нива", продължава "Галъп".На другия полюс - като държави с най-много положителни изживявания - е Панама, следвана от Индонезия, няколко латиноамерикански държави (Парагвай, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа), Исландия, Филипините, Сенегал, Дания и Южна Африка.


Гняв в Близкия изток


Мястото на Ливан като най-гневната страна не е изненадващо: политическата и икономическата криза преляха в коронавирусна, в изблик на гняв заради взрива на пристанището в Бейрут, последвалия недостиг на зърно и удара по доставките заради войната в Украйна.


Във доклада на "Галъп" се вижда, че 49% са изпитвали гняв редовно, включително в деня преди проучването. Следват Турция и Армения, Ирак, Афганистан и Йордания.


За сравнение България е по-скоро в средата на таблицата: 16% казват "да", 84% - "не" на въпроса дали редовно са изпитвали гняв.


Ливан е най-гневен, а България изненадва в проучване за емоциите по света


Проучването е на базата на данни, събрани от края на 2021 г. до средата на 2022 г. от средно 1000 респонденти на страна (но 3500 интервюта в Китай, 3000 в Индия и 2000 - в Русия). Според "Галъп" 2021 г. е изместила 2020-а като най-стресиращата в съвременната история: 41% от възрастните по света са заявили, че са преживели много стрес през предходния ден.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK