Иван Шишков заговори за разплащане с пътните фирми за "Хемус" и Видин - Ботевград

Кадър от строителството на магистрала "Хемус"

© Надежда Чипева

Кадър от строителството на магистрала "Хемус"Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков обяви след среща с представители на организации в строителния и пътния бранш, че е било постигнато съгласие да се направи всичко възможно да бъде платено на пътностроителните фирми за първите три лота на магистрала "Хемус" (Боаза - пътен възел Дерманци, п.в. Дерманци - п.в. Каленик и п.в. Каленик - п.в. Плевен) и за скоростния път Видин - Ботевград, които се строят и за които не е било плащано от коалиционното правителство, оглавявано от Кирил Петков, информира БТА.


В четвъртък (4 август) Шишков коментира с критичен тон към доскоро управлявалото правителство "Петков", че ситуацията с пътищата "не е добра, не искам да казвам критична", но увери, че със сигурност щяло да се намери решение. "Имало е забавяне във времето, доста пропуски. Ще бъдат компенсирани с повече работа", обобщи той. Допълни, че когато беше заместник на служебния регионален министър Виолета Комитова през 2021 г., е бил оставен законопроект, с който държавата да обяви проблемни строежи за търпими, а целта е била разрешаване на казуса около магистрала "Хемус", на която беше установено незаконно строителство.


"Седем месеца не се намери политическа сила, която да внесе в парламента този законопроект. Текстът е изключително кратък, а целта е да запазим интереса на държавата. Това блокира продължаването на лот 4, 5 и 6 от магистрала "Хемус". Сега отново ще го оставим за следващия парламент", обясни Шишков, критикувайки четворната коалиция.
От своя страна председателят на управителния съвет на браншова камара "Пътища" Стефан Чайков съобщи, че имало възможност чрез преструктуриране на текущия бюджет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да се разплати част дължимото на пътностроителните фирми за извършени от тях дейности по текущ ремонт и поддръжка на пътищата.


От 720 млн. лева, за които пътните фирми претендират, по думите на Чайков за 520 млн. лева е безспорно, че не могат да бъдат разплатени, докато останалите 200 млн. лв. не попадали в обхвата на решението на Народното събрание от 20 април за разплащане за текущ ремонт и поддръжка и за новото сертифицирано строителство. Чайков уточни, че било възможно да бъдат и над 200 млн. лева, като това щяло да бъде уточнено до четвъртък, когато камарата ще представи в регионалното министерство съответната справка, изготвена след допълнителни разговори с фирмите - членки на организацията.


На свой ред почетният председател на Камарата на строителите в България (КСБ) Светослав Глосов уточни, че става дума за възлагания на пътни ремонти от 2021 г. насам, но те не засягали тези, които са в обхвата на решението на парламента.


Иван Шишков също така отбеляза, че на срещата е било постигнато съгласие за изготвена стратегия за индексация на договорите в строителството съгласно приетите промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) в последното заседание на 47-ото Народно събрание. Очаква се до дни двете браншови организации да дадат тяхното предложение за методиката за индексация и в рамките на десетина дни съвместно с финансовото министерството процесът да бъде завършен, допълни министърът.


Глосов уточни, че методиката не предвижда таван на индексацията, но добави, че когато се докаже, че е над 50 процента, тогава трябва да се съобрази със ЗОП - нови договори за това надвишение над 50 процента.


Постигнато е било и разбирателство да се потърси, включително и чрез промяна в законодателството, възможност за разрешаване на спора за това какво е текущ и какво е основен ремонт.


Шишков съобщи, че е възложил в рамките на следващите десет дни да има готова тръжна документация по съкратената процедура за обявяване на търгове само за зимно поддържане на пътищата. Чайков каза, че на срещата пътностроителният бранш е изложил техните аргументи по предложението за обявяване на нови обществени поръчки само за зимния период, които са били по-скоро против.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK