Варненски съд разреши екстрадирането на руски гражданин по обвинение в родината му

Варненски съд разреши екстрадирането на руски гражданин по обвинение в родината му

© Надежда Чипева/КапиталВарненският Окръжен съд допусна екстрадицията на 46 годишния руски гражданин Алексей Алчин, който е издирван от властите в страната си "за укриване на данъчни задължения в особено големи размери". Това съобщиха от пресслужбата на съда.


Алчин е обвинен и за това, че като директор на търговско дружество се е сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни компании, сключвал е договори, подписвал е документи с невярно съдържание и е правил финансови преводи. В резултат на "престъпната му дейност" според руската прокуратура са били нанесени вреди на държавната хазна за над 282.5 млн. рубли. Руските власти твърдят също, че след престъплението, което настояват, че е извършил, Алчин се е отклонил от правосъдието и се е укрил, което е наложило обявяването му за международно издирване чрез Интерпол.


Само преди дни с публикация във Фейсбук Алчин потърси обществена подкрепа срещу искането за екстрадиция. В поста си той написа: "След 2014 г. ситуацията с анексията на Крим е формирала в мен усещането, че държавата в която живея, навлиза във фаза, в която тя и нейните граждани нямат бъдеще. И че най-страшното тепърва предстои. Моите опасения за съжаление се оправдаха на 24 февруари тази година".
В същия пост Алексей Алчин припомня, че по време на протест срещу нападението на Украйна на 26 февруари т.г. във Варна в израз на антивоенната си позиция той е изгорил руския си паспорт и военна книжка. Според негови сънародници за тези свои действия той може да бъде подведен под отговорност за измяна на родината - престъпление, което се наказва с доживотен затвор.


Скрийншот от видеото, в което Алчин изгаря паспорта и военната си книжка

© Профил във Фейсбук

Скрийншот от видеото, в което Алчин изгаря паспорта и военната си книжка


Именно по тази причина адвокатите на Алчин са пледирали, че неговото предаване в Русия се иска във връзка с изразената от него политическа позиция. Те посочиха също, че след задържането под стража през юни тази година в България, той е поискал от българските власти политическо убежище. Според прокуратурата обаче подобно искане е можело да бъде разгледано единствено, ако е било подадено преди задържането на лицето във връзка с исканата екстрадиция.


Във връзка с това в разпространеното прессъобщение се казва, че Варненският Окръжен съд, който е разгледа искането за екстрадиция, е бил задължен да провери дали предаването на обвиняемия на Русия не цели преследване заради политически убеждения, расова принадлежност, вероизповедание или националност. А самият Алчин е заявил в съдебното заседание, че не се отказва от т. нар. "принцип на особеността", според който лицето, предадено на друга държава след искане за екстрадиция, може да бъде съдено там само за престъплението, за което е било екстрадирано.


"В изпратените до българските власти документи, заместник-генералният прокурор на Руската федерация Пьотр Городов, гарантира че искането за предаване на лицето няма за цел преследването му по политически мотиви, във връзка с политически възгледи, расова принадлежност, вероизповедание или националност", съобщиха днес от Пресслужбата на варненския Окръжен съд. Руските власти са уверили, че ще му бъдат предоставени всички възможности за защита, в това чисто помощ от адвокати, както и че той няма да бъде подлаган на мъчения, жестоки, безчовечни и унижаващи достойнството видове третиране или наказания според текстовете на Международния пакт за граждански и политически права от 16 декември 1966 г.


Генералната прокуратура на Руската федерация е гарантирала също, че в съответствие с Европейската конвенция за екстрадиция, Алексей Алчин ще е подложен на наказателно преследване само за това престъпление, във връзка с което се иска неговото предаване. А в случай на произнасяне на съдебна присъда - след излежаване на наказанието или освобождаване от него, той може да напусне територията на Руската федерация.


Пак според Пакта за граждански и политически права сътрудниците на Посолството на Република България в Руската федерация по всяко време ще могат да посещават Алексей Алчин за целите на проверка относно спазването на гаранциите, изложени в искането за екстрадицията му от руската държава.


Едно от задължителните условия за допускане на екстрадиция е наличието на двойна наказуемост, се казва в разпространеното днес прессъобщение. Това означава, че деянието, за което се иска предаване на едно лице, трябва да съставлява престъпление едновременно и по българския Наказателен кодекс, и по закона на молещата държава. Освен това за него трябва да се предвижда наказание "лишаване от свобода" за не по-малко от една година или друго по-тежко наказание.


Според руския Наказателния кодекс, максималното предвидено наказание за деянието, в което е обвинен Алчин е "лишаване от свобода" за срок от 6 години. А престъплението, за което е разследван и се издирва е наказуемо и според българското законодателство.


Потвърдена е и наложената на Алексей Алчин най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража" до предаването му на съответните компетентни власти на молещата държава. Протестът срещу тази мярка ще бъде разгледан утре.


Определението на Окръжен съд - Варна подлежи на обжалване пред Апелативен съд в града в седемдневен срок.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK