Агенцията по храните ще съди "Евролаб 2011" заради "Капитан Андреево"

Христо Даскалов, БАБХ

© Цветелина Белутова, Капитал

Христо Даскалов, БАБХБългарската агенция по безопасност на храните ще продължи съдебните битки с фирмата "Евролаб 2011", извършвала доскоро лабораторните фитосанитарни проби и товаро-разтоварната дейност на граничния пункт "Капитан Андреево" с Турция. Това съобщи пред БНР председателят на агенцията проф. Христо Даскалов.


"В договора с "Евролаб 2011" и взаимоотношенията през годините имаме още безкрайно много аргументи, които предстои в близките дни да реализираме със съдебни актове", каза Даскалов. Повече за историята на фирмата на границата и подробности за нея - четете тук.


В края на май агенцията включи в своя контрол изследването на пробите, като ги изпраща до централната лаборатория в София, което в началото доведе до големи опашки от тирове, но впоследствие ситуацията се нормализира, което бе потвърдено и от посланика на Турция в България Айлин Секизкьок. През това време направиха впечатление протести на транспортния бранш, който по думите на предишната власт е близък до ГЕРБ, както и поведението на представителите на партията на Бойко Борисов и "Има такъв народ" в парламентарната антикорупционна комисия, където поискаха оставката на Даскалов.
Опитът на БАБХ да елиминира "Евролаб 2011" и от товаро-разтоварната дейност на стоката, която трябва да се изследва на границата, претърпя неуспех. Върховният административен съд (ВАС) се произнесе окончателно по три жалби на отстранената фирма. От решенията произлиза, че агенцията по храните незабавно и безусловно трябва да прекрати действията си, изразяващи се в недопускане на служители на "Евролаб 2011" ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функциите си на оператор по товарите. Даскалов посочи, че е изненадан от обрата, тъй като административните съдилища в София и Хасково излязоха с точно обратните определения. На 5 август същият съд спря и предварителното изпълнение на заповедта, с която "Евролаб 2011" трябваше незабавно да освободи помещенията на границата, които заема след подписан договор в края на 2021 г. от предишното ръководство на БАБХ, назначено от ГЕРБ, въпреки изрична забрана от земеделския министър Иван Иванов за това. В решението съдът определи, че няма достатъчно административна и нормативна регулация кой да извършва товаро-разтоварната дейност, а БАБХ се възползва и издаде указания държавата да я поеме.


На фона на съдебните процедури на границата имаше напрежение между двете страни, като се наложи дори жандармерия да охранява служителите на агенцията.


"В събота възстановихме нашата дейност и вчера всичко е нормално, няма задържане на камиони, недоволство на вносителите и износителите. Нещата са спокойни, продължаваме да работим. Няма сигнали за безредие и атака."


Даскалов посочи, че достъпът на границата ще бъде ограничен до тези, които имат какво да правят там.
По повод извършения наскоро одит от Европейската комисия той обясни, че предварителни резултати се очакват около 3 месеца след проверката, т.е. около септември.


Даскалов съобщи още, че сайтът на агенцията е станал обект на "груба хакерска атака". Той все още не е достъпен, като се разработва нов портал, който да е по-защитен. По думите му пораженията по ветеринарната системата ВетИС (VetIS) са минимални и данните от нея се прехвърлят на облака на правителството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK