В цялата страна маските стават задължителни, но в облекчен режим

В цялата страна маските стават задължителни, но в облекчен режим

© Лили ТоушекИзбори 2022

От четвъртък, 11 август, маска срещу COVID-19 ще трябва да бъде носена само при посещение в болници, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги. Маски ще се изискват също в градския транспорт и спирки/станции на закрито. Такава заповед e подписал министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, съобщи пресцентърът на ведомството.

Със заповедта се цели уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната с оглед етапа на разпространение на COVID-19 към момента. Заповедта ще бъде в сила до 18 август включително.

Изключение от изискването за носене на маска се допуска за деца до 6-годишна възраст.


Тази заповед на практика отменя действието на предишната (за София и някои други области), в която до 19 август беше задължително носенето на всички места на закрито.


В новата заповед е посочено още, че работодателите трябва да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения като редовно проветряване и дезинфекция, недопускане на хора с прояви на остри респираторни болести. При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма.


В детските ясли и детските градини трябва да се провежда сутрешна проверка за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. Всекидневни проверки са задължителни и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца и възрастни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK