Желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 да не бъдат връщани, нареди здравният министър

Асен Меджидиев

© Юлия Лазарова

Асен МеджидиевНезависимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 не трябва да бъдат връщани. Това указание изпрати служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев до регионалните здравни инспекции, до Българския лекарски съюз и до Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, съобщи пресцентърът на ведомството.


Предвид големите количества от ваксини Comirnaty, които при изтичане на срока на годност ще бъдат унищожени, многодозов флакон е допустимо да се използва дори при един желаещ да се ваксинира. За ваксината Spikevax подобен подход е допустим през август, а за следващите месеци, до декември, е необходимо правилно планиране на използване - на до 50% от дозите в един флакон, се посочва още в писмото на министъра.


Министерство на здравеопазването се е заело да подобри достъпа на гражданите до местата за ваксинация, както и да осигури възможността за навременно получаване на желаната ваксина.
"Предоставянето на възможност на всеки гражданин да получи ваксина в избран от него момент ще улесни вземането на решение за поставяне на първична имунизация или на бустерна доза от желаещите лица, ограничавани до момента, поради необходимостта да изчакват събирането на определен брой граждани за отваряне на флакони", заяви здравният министър.


Министерството на здравеопазването обръща внимание, че ваксините, които се прилагат, са в срок на годност. Всички ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност са бракувани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK