Антикорупционната комисия проверява Пламен Моллов за конфликт на интереси

Пламен Моллов

© Велко Ангелов

Пламен МолловИзбори 2022

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) проверява за конфликт на интереси на ректора на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Пламен Моллов. Това съобщи бившият депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев, който е научил за това, след като е задал въпрос на КПКОНПИ.


Името на Моллов се появи отново в публичното пространство преди няколко месеца след изтичането на запис, от който може да се предполага, че предлага на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подкуп проф. Христо Алексиев, за да бъде запазена дейността на "Евролаб 2011" на граничния пункт Капитан Андреево. Моллов беше шеф на БАБХ по времето на кабинета "Орешарски", беше учредител на партията на Стефан Янев, а в началото на века беше и депутат от НДСВ.


За записа е образувано досъдебно производство, а Моллов продължава да заема позицията на ректор на УХТ.
Мирчев уточнява, че причината за проверката на КПКОНПИ е, че в средата на 2020 г. назначено от Пламен Моллов длъжностно лице в УХТ, след неуспешна процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП), изпраща покана за пряко договаряне към фирма "Люпеан" за 165 хил. лв. без ДДС. В документацията има изискване фирмата да се занимава със строително-ремонтни дейности. В Търговския регистър обаче "Люпеан" ЕООД няма регистриран такъв предмет на дейност. По данни от СЕБРА от 2020 г. насам "Люпеан" ЕООД е получила допълнително сума от 71 851 лв. от УХТ.


Едноличен собственик на "Люпеан" ЕООД е Любен Йочков. Той е и съсобственик на "Монело" ООД заедно с Неделчо Моллов и Петя Моллова - син и съпруга на ректора на УХТ Пламен Моллов, както и на "Мултихрис" ООД отново заедно със сина на ректора.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK