"Булгаргаз" обяви търг за доставки на втечнен природен газ

"Булгаргаз" обяви търг за доставки на втечнен природен газ

© Георги КожухаровИзбори 2022

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" обяви на сайта си търг за доставки на втечнен природен газ. До 18 август ще се търсят общо 5.5 млн. МВтч или около 550 млн. куб. м суровина. Посоченият период за доставки е октомври, ноември и декември 2022 г. Мястото за разтоварване е гръцкият терминал за регазификация "Ревитуса".


Офертите ще се приемат до 12 ч. на 16 август, а валидността им ще е до 17 ч. на 18 август.


Дружеството е обявило и още два търга за газови доставки. Единият ще за осигуряване на обеми за септември и е на газов хъб "Балкан" и ще се проведе на 12 август. Другият е за набиране на оферти за доставка за последните три месеца на годината, като предложенията се чакат до 16 август.
Търсеното количество втечнен газ за октомври е 1.5 млн. МВтч, а за следващите два месеца - по 2 млн. МВтч. Възможно е подаването на оферти както за целите месечни количества, така и частични доставки, става ясно от обявлението.


Предлаганите цени на търга трябва да включва и разходите за регафификация, уточняват от "Булгаргаз". От кандидатите се изисква да приложат към офертите си техническа спесификация за качеството на втечнения газ, както и дали е възможно да възникнат допълнителни разходи при осъществяването на доставката.


"В случай, че бъде подписан договор за доставка с избрания участник/участници, същият ще влезе в сила при условие, че "Булгаргаз" потвърди осигуряване на слот за регазификация и съхранение в приемния терминал не по-късно от 20.09.2022 г. В случай, че до посочената дата "Булгаргаз" не осигури слот за регазификация и съхранение на LNG товарите в приемния терминал, договорът за доставка няма да породи задължения за страните", уточняват от компанията.


По данни от предното правителство, които настоящото не отрича, 19 август е срокът, в който е валидна офертата на търговеца, с който е договорена доставката на първия танкер с втечнен газ. Ако България не потвърди в този срок, се смята, че отказва поръчката. За този танкер има и договорен слот за доставка, като не е известно дали служебният кабинет е потвърдил пред него ангажимент или също е поискал отсрочка.


Днес транспортният министър Христо Алексиев обяви, че България е поискала отсрочка от доставчика на първия танкер втечнен газ, който трябва да осигури суровината за октомври, защото "Булгаргаз" няма пари да го плати. Снощи министърът на енергетиката Росен Христов разви друга теза, че поисканото отлагане е, за да се резервира предварително допълнителен капацитет на терминал за разтоварване.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK