Не е време да се харчат пари за F-16, смятат в БСП

Политици шумят предизборно по офертата на САЩ за втори транш от 8 F-16, но решението ще го вземе следващият парламент

© Reuters File Photo, Reuters

Политици шумят предизборно по офертата на САЩ за втори транш от 8 F-16, но решението ще го вземе следващият парламентИзбори 2022

Заявеният от служебния военен министър приоритет за придобиване на 8 изтребителя F-16 по новата оферта на САЩ предизвика реакция от БСП, че сега не е време за харчене на милиарди за бойни самолети. В официална позиция, разпространена до медиите, от партията уточняват, че в момента има по-важни проблеми за решаване.


"Левите хора искаме повече средства за социална политика. Без да отричаме необходимостта от модернизиране на българската армия, заявяваме, че служебният кабинет не може да поема нови ангажименти, нито да взима стратегически решения. Те трябва да бъдат оставени на следващото редовно правителство, което да направи внимателен преглед по отношение на реалните нужди, сроковете и условията, преди да бъде взето окончателно решение", пише в позицията на БСП.


Членът на Националния съвет на левицата Филип Попов също коментира темата. В ефира на "Нова нюз" той заяви, че е неразумно да се предприемат разходи за милиарди от служебно правителство.
"В момента България, Европа, а и целият свят се намират в криза. На фона на растящите цени на енергоносителите, необходимостта и категоричната нужда от финансиране и подпомагане на домакинствата и бизнеса няма как да сме съгласни един служебен кабинет да задължава България, да задължава всеки един български гражданин с публични средства, да се харчат милиарди за нови 8 самолета F-16", заяви той.


Според него няма никаква логика за тези два месеца служебният кабинет да задължава България с милиарди.


От БСП пропускат съществената подробност, че служебният кабинет, както и редовните правителства, може само да подготви инвестиционния проект по офертата на САЩ и да го внесе в Министерския съвет, но не може "за тези два месеца да задължи България с милиарди", тъй като решението може да го вземе само парламентът.


Офертата на САЩ за нови 8 изтребителя, преди да са доставени първите предплатени 8, за чието забавяне не са предвидени компенсации в договора от 2019 г., логично възбужда разгорещени дебати. Но както е видно и сега, проблемът се използва за медийно политическо-партийно надделяване, не и за рационално обсъждане на българския интерес.


Срокът българската страна да отговори е посочен в предложението на САЩ - 1 ноември. МО ще поиска удължаване до 15 декември, за да има парламент, който да реши. Военният министър Стоянов не посочи цената вчера (10 август), но от по-ранни изявления на предишния министър Драгомир Заков се разбра, че вторите осем Ф-16 ще струват по-малко - 1.32 млрд. долара, и можело този път да се платят разсрочено. За първите осем са платени 2.2 млрд. лв.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK