Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

ЦИК: На изборите ще се гласува с машини в 9670 секции, а в 3239 с хартиени бюлетини

ЦИК: На изборите ще се гласува с машини в 9670 секции, а в 3239 с хартиени бюлетини

Виж видеото
Христо Иванов пред "Дневник" и "Капитал": Никой да не ни слага в предварителни сглобки

Христо Иванов пред "Дневник" и "Капитал": Никой да не ни слага в предварителни сглобки

Виж видеото
Иван Костов: Влиянието на Путин в България е в упадък

Иван Костов: Влиянието на Путин в България е в упадък

Виж видеото
Радев: Решението на Путин е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици

Радев: Решението на Путин е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици

Виж видеото
Стотици лекарства са дефицитни в България

Стотици лекарства са дефицитни в България

Виж видеото

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви пред Би Ти Ви, че Българската армия се нуждае от порядъка на 6 до 8 млрд. лв., за да бъде модернизирана.


"Нашите съседи активно се въоръжават, ние изоставаме в този процес. Затова и моят приоритет е модернизация на Българската армия. Затова считам, че е необходимо тези средства да бъдат дадени", отбеляза Стоянов, с което отговори на призива на БСП да не се харчат пари за изтребители, и призова да не се противопоставят военните и социалните разходи.


Попитан дали е враг на американските изтребители F-16, каквито медийни публикации има, от които изтребители България придоби 8 броя и евентуално редстои да придобие още 8 изтребителя, той увери, че бил "враг на безхаберието в Българската армия", а не на F-16. "Трябва да вземем още 8 изтребителя. Затова трябва да бъдат дадени тези средства. Ако не вземем втората осмица, няма да имаме даже състав на ескадрила", подчерта Стоянов и допълни, че българската военна техника е морално остаряла.


"Тя е от 80-те години, даже някъде по-стара, и между нас и нашите съюзници има технологична пропаст. Това е огромна пропаст, бих казал. Тази пропаст по един или друг начин трябва да бъде запълнена. Не може да се очаква тя да бъде запълнена само със съюзни ангажименти", каза още той.


Отбеляза, че на служебното правителство му предстои да подготви проект за инвестиционен разход за втората осмица изтребители, който трябва да бъде приет от Министерския съвет, след което трябва да бъде внесен в Народното събрание след конституирането му. Уточни, че очаква до началото на другата седмица правителството да е готово с проекта за инвестиционен разход. По думите му става въпрос за 1.3 млрд. долара.


Изтребителната ни авиация и в изключително тежко положение, каза Димитър Стоянов и обясни, че е имал среща в полското посолство и е поискал Полша да предостави на България 6 двигателя за мигове, за сметка на други 6 български двигателя, които трябва да бъдат ремонтирани. Имал покана за посещение в Полша, но все още не е взел решение.


По отношение на позицията на България за военната помощ на Украйна и очаква ли се промяна в следващите месеци, министърът посочи, че има решение на Народното събрание. "В решението на Народното събрание ясно е написано, че се оказва военна помощ. Министерството на отбраната с неговите дружества, които имат ремонтни способности, са готови и при заявка за оказване на военно-техническа помощ - да, готови сме да ремонтираме каквато и да е техника", увери той.


Според него тежко въоръжение не трябва да бъде предавано от българската армия. "Ние нямаме достатъчно, за да гарантираме националната си сигурност, макар и в съюзен формат, за да бъде предоставено това оръжие на Украйна. Говоря за самолетите МиГ- 29, за които се чуха доста силни приказки в това направление, Су-25 или зенитно-ракетни комплекси. Ако това бъде направено, как въоръжените ни сили ще осигурят въздушния суверенитет на страната. Надявам се, че аз няма да бъда този министър, който ще направи това нещо", подчерта Стоянов.


За кадровите промени Димитър Стоянов настоя, че от Министерството на отбраната нямало освободен нито един човек. По думите му ако вътрешният министър Иван Демерджиев е сменил някой, най-вероятно имал основателни аргументи да го направи. Стоянов обясни, че при назначаването на неговите заместници - бившия външен министър Теодора Генчовска, която беше от квотата на "Има такъв народ" в коалиционното правителство, и Катерина Граматикова, която беше назначение на Гроздан Караджов в регионалното министерство, който също беше от квотата на партията на Слави Трифонов, се е ръководил единствено от принципа на експертност.


Повече вижте във видеото.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK